uoči premijere

Kia je objavila prve fotografije novog Sorenta; Srednje veliki SUV sada je moderniji u baš svakom detalju

Kia je svjetsku premijeru četvrte generacije svog SUV-a Sorento spremila za autosalon u Ženevi 3. ožujka

Kia je svjetsku premijeru četvrte generacije svog SUV-a Sorento spremila za autosalon u Ženevi 3. ožujka

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Novi Sorento četrvrte generacije imati će oštrije linije i neprekinute površine, što ga čini primjetno oblikovanijim od prethodnika, koji je bio više zaobljenih linija

KIA, južnokorejski proizvođač automobila je objavila prve službene fotografije modela Sorento, potpuno nove četvrte generacije svog globalnog SUV-a srednje veličine. Kako smo nedavno pisali, ovo će biti prvo vozilo bazirano na Kijinoj novoj generaciji SUV platformi srednje veličine, a svjetska premijera će biti na autosalonu u Ženevi 3. ožujka.

Inače, sam model Kia Sorento (oznake BL) je u proizvodnju ušao još 2002. godine, no tada je to bio još kompaktni SUV duljine 4570 mm (do 2006. godine), a nakon tog perioda do 2009. godine je njegova duljina narasla na 4590 mm (+20 mm). Međuosovinski razmak je cijelo vrijeme bio identičan i to 2710 mm. Druga generacija (oznake XM) je na tržište izašla 2010. i proizvodila se sve do 2015. godine. Njegove dimenzije su bile nešto veće; duljina je bila od 4660 do 4684 mm, no međuosovinski razmak u odnosu na prvu generaciju je smanjen; 2700 mm.

KIA Sorento - treća generacija (2016. do danas)

KIA Sorento - treća generacija (2016. do danas)

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Treća generacija (oznake UM) se proizvodi od 2016. sve do danas, a primjetne su povećane dimenzije; duljina 4760 mm (do 2018.) te 4800 mm sve do danas. Međuosovinski razmak je također rasao na 2780 mm. Precizne informacije o dimenzijama četvrte generacije Kia još nije objavila, ali očekuje se dodatan rast.

KIA Sorento - četvrta generacija

KIA Sorento - četvrta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Koncept 'rafinirane smjelosti' nadahnuo je Kijine dizajnere, koji su nastojali održati robusnu, žilavu ​​estetiku ranijih generacija Sorenta, pritom primjenjujući veći stupanj profinjenosti i elegancije. Prema Kiji, novi Sorento će biti moderniji nego ikad, a renovirani dizajn uključuje oštrije linije i neprekinute površine, što ga čini primjetno oblikovanijim od prethodnika, koji je bio više zaobljenih linija. S modernijim geometrijskim detaljima i više složenih, izduženih proporcija, rezultat je samopouzdaniji, zreliji i poželjniji dizajn nego ikad.

Prednji kraj novog Sorenta evoluira, s novom interpretacijom Kijinog zaštitnog znaka - prednje maske 'tigrov nos'. Širi i prošireniji, organski se omotava oko integriranih prednjih svjetala sa svake strane. Prednja svjetla sadrže nova LED dnevna svjetla 'tigrovo oko', dodajući dodatni fokus dizajnu prikazujući snažan dojam linija oko njih.

KIA Sorento - četvrta generacija

KIA Sorento - četvrta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

U profilu, proporcije Sorenta suptilno su prilagođene kako bi izgledao dulje, s kraćim prednjim i stražnjim prevjesima i duljim međuosovinskim razmakom. Njegove nove proporcije također produžuju duljinu poklopca motora, pomičući unazad A-stup 30 mm - dalje od prednje osovine, pa dizajn kabine sugerira njezin pomak unatrag. Zadnji rub haube omotava se oko prednjih blatobrana i pretvara se u jednu, snažnu karakternu crtu koja se proteže duž bočne strane Sorenta i ulijeva se u nova okomita stražnja svjetla.

KIA Sorento - četvrta generacija

KIA Sorento - četvrta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Iznutra, atraktivna, luksuznija kabina novog Sorenta unosi sofisticirani novi dizajn koji uključuje, prema Kiji, vrhunski infotainment sustav, vrhunsku praktičnost i vrhunske materijale. Jedan je ovo od najkvalitetnijih unutrašnjih prostora koji se može vidjeti u bilo kojem dosadašnjem Kijinom modelu. Intuitivna, tehnološki orijentirana kabina novog Sorenta zadržava prostranost i svestranost s tri reda sjedala, koji su karakterizirali ovaj model tijekom 18-godišnjeg postojanja. Ali sada vlasnicima pruža nešto upečatljivije, poželjnije i ugodnije.

Kabina predstavlja sofisticirani dizajn sljedeće generacije. Kombinirajući metalne dijelove, kožne presvlake i utisnute površine s efektom drveta, unutrašnjost također suptilno integrira druge tehnologije za poboljšanje povezanosti, pomoć vozaču i zabavu.

Novi Sorento dolazi s 10,25-inčnim info-zabavnim sustavom osjetljivim na dodir koji uključuje audio-vizualnu navigaciju. Također dolazi s novim 12,3-inčnim digitalnim instrumentnim sklopom visoke rezolucije koji vozaču pruža kristalno jasne informacije. Napredne tehnologije dostupne u novom modelu čine ga najmodernijim vozilom koje je Kia ikad stvorila.

KIA Sorento - četvrta generacija

KIA Sorento - četvrta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Sorento se nalazi u središtu Kijine osnažene globalne SUV linije, koja također uključuje postojeće modele Seltos, Stonic, Sportage i Telluride. Novi model rezultat je zajedničkog napora sva tri studija u Kijinoj globalnoj dizajnerskoj mreži, u Koreji, Europi i Sjevernoj Americi. Model nove generacije zasnovan je na potpuno novoj platformi, podižući standarde u SUV segmentu srednje veličine zbog prostora, praktičnosti, učinkovitosti i kvalitete.

Kia nažalost, još uvijek nije otkrila detalje njegove motorizacije, ali već smo i ranije pretpostavili da se očekuje kako će novi Sorento u početku koristiti 2,2-litreni dizelski motor s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a na najopremljenijim modelima i pogon na sva četiri kotača. A s obzirom na današnji trend kod svih novih modela, očekuje se i hibridni pogonski sklop u novom Sorentu, koristiti će se najvjerojatnije četverocilindrični benzinski motor, pretpostavlja se njegova turbo verzija 1,6-litrenog agregata iz modela Kia Niro, uz električni motor smješten na stražnjoj osovini kako bi se dobio električni pogon na sve kotače.

Novi Sorento se očekuje da će stići na tržište u drugoj polovini ove godine, a redizajnirani Sorento dio je značajnijeg nastojanja Kije i njezine južnokorejske sestrinske tvrtke Hyundai da se da prioritet crossover i SUV modelima.

  • +3

KIA Sorento - četvrta generacija

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!