PRVE SKICE

Nova Kia Sorento stiže i uz hibridni pogon

05.02.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Kia cilja na globalno tržište SUV-a primjenjujući niz inovacija na novi Sorento, uključujući napredne sustave pomoći vozaču i napredne mogućnosti povezivanja i zabave

Kia je potvrdila da će potpuno nova Kia Sorento svoju svjetsku premijeru imati 3. ožujka na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Najavu je popratilo objavljivanje dviju novih skica, koje nagovještavaju dizajn modela izvana.

Dizajnirana i osmišljena da se nosi sa svim životnim izazovima, četvrta generacija vodećeg globalnog SUV-a južnokorejskog proizvođača automobila posljednji je dodatak Kijinim novijim SUV-ovim modelima. Kao prvo vozilo bazirano na Kijinoj novoj generaciji SUV platformi srednje veličine, Sorento podiže standarde u svom segmentu u pogledu praktičnosti, paralelno nudeći prostor podjednak onom u većim vozilima. Novi veliki SUV dijeli velik dio svoje platforme, mehanike i tehnologije s najnovijim Hyundai Santa Feom, a prema karakteristikama trebao bi se nositi sa skupljim modelom BMW X5, što pokazuje ambiciju korejske tvrtke prema ovom modelu. Novi model također donosi po prvi puta i hibridni pogon u liniji Sorento.

Najnoviji Santa Fe zapravo je nešto manji od današnjeg Sorenta, dugačak je 4,77 m i širok 1,89 m. Hoće li Kia malo skratiti Sorento ili proširiti postojeću platformu po mjeri, ostaje za vidjeti. Bilo kako bilo, Sorento bi trebao ostati jedan od prostranijih SUV-ova sa sedam sjedala.

Očekuje se da će novi Sorento u početku koristiti 2,2-litreni dizelski motor s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a na najopremljenijim modelima i pogon na sva četiri kotača.

Što se tiče hibridnog pogona novog Sorenta, koristiti će se najvjerojatnije četverocilindrični benzinski motor, pretpostavlja se njegova turbo verzija 1,6-litrenog agregata iz modela Kia Niro, uz električni motor smješten na stražnjoj osovini kako bi se dobio električni pogon na sve kotače.

Kia cilja na globalno tržište SUV-a primjenjujući niz inovacija na novi Sorento, uključujući napredne sustave pomoći vozaču i napredne mogućnosti povezivanja i zabave.

Kina je glavno svjetsko tržište ovog SUV modela, više od tri milijuna modela Sorento prodano je širom svijeta otkad je predstavljen 2002. godine.