ZA PUNJENJE BATERIJA

Hyundai i KIA od iduće godine na automobile ugrađuju solarne krovove

02.11.2018 u 13:35

Bionic
Reading

Solarni krovovi na automobilima jedna su od onih tehnologija koje na prvu zvuče genijalno, no s obzirom na trenutni doseg ove tehnologije ne i isplativo

To ipak neće spriječiti korejski duo Hyundai i KIA-u da od iduće godine krenu s implementacijom ovih sustava na svoje automobile.

Ovo nije prvi put da se solarne ćelije ugrađuju na serijske automobile. Istu tehnologiju Toyota nudi na Priusu, no kod ovog plug-in hibrida 50W ćelije su dostatne za napajanje tek klimatizacijskog sustava.

Fisker je također nudio ovu opciju za Karmu.

KIA i Hyundai planiraju tržištu ponuditi tri verzije solarnog krova. Prva generacija je izrađena za hibridna vozila, druga generacija, s polu-transparentnim panelima namijenjena je automobilima koje pogone motori s unutarnjim izgaranjem, dok će treća generacija biti ugrađivana u električna vozila s baterijama.

Korejci ne navode performanse sustava, no vjerojatno ne treba očekivati čuda. Solarnim ćelijama na automobilima, osim nedostatne površine, svakako smeta i nagib krova koji nije povoljan za maksimalnu proizvodnju energije.

Ipak, nekad je i malena količina energije dostatna za premošćivanje naizgled nerješivih problema, što će vam potvrditi svaki vozač kojem je akumulator izdao povjerenje u najgorem trenutku.

  • +15
Hyundai napokon ima kompaktnu raketu - ovo je i30 N Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai