DAKAR 2023

[FOTO/VIDEO] Završila najteža svjetska cross-country utrka: Al-Attiyah u Toyoti GR DKR Hilux T1+ pobjednik relija Dakar

16.01.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Nasser Al-Attiyah zadržao je hrabrost i pribranost posljednjih nekoliko dana kako bi zapečatio petu pobjedu u karijeri na reliju Dakar i četvrtu za svog francuskog suvozača Mathieua Baumela

Kataranin je vodio najteži svjetski cross-country reli od treće etape i stigao do cilja u Dammamu s 1 sat i 20 minuta i 49 sekundi prednosti ispred Francuza Sébastiena Loeba (Prodrive Hunter BRX), njegovog glavnog rivala u FIA Svjetskom prvenstvu u reli-raidu (W2RC).

Toyota je dominirala rezultatima relija Dakar 2023., a tvorničke posade Toyota Gazoo Racinga završile su na 1., 4. i 5. mjestu. Kataranin Nasser Al-Attiyah i njegov francuski suvozač, Mathieu Baumel, uspješno su obranili naslov prvaka na reliju Dakar koji su osvojili za Toyota Gazoo Racing 2022.

Dvojac je izgubio 5 minuta i 41 sekundu od pobjednika posljednje 14. etape od francuske posade Guerlain Chicherit i Alex Winocq (Prodrive Hunter GCK Motorsport), ali to nije bilo važno jer su zapečatili ukupnu pobjedu s velikom vremenskom razlikom. Pogledajte video s vrhuncima ovogodišnjeg relija Dakar u svim kategorijama.

Dakar 2023: pobjednici svih kategorija vozila Izvor: Ostale fotografije / Autor: World Rally-Raid Championship

Privatno prijavljena Toyota Hilux T1+ u rukama mladog Brazilca, Lucasa Moraesa, dodala je zbroj japanskog proizvođača, završivši na trećem mjestu u ukupnom poretku. Ovo je bio Lucasov prvi pokušaj na reliju Dakar, iako je pored sebe u automobilu imao iskusnog suvozača u obliku Nijemca Tima Gottschalka.

Peta pobjeda

Pobjeda znači da Al-Attiyah postaje drugi najuspješniji vozač relija Dakar u kategoriji automobila u povijesti ovog relija iza osmerostrukog pobjednika Francuza Stéphanea Peterhansela. Al-Attiyah je do ove utrke bio izjednačen s legendarnim Fincem Arijem Vatanenom s četiri pobjede. Pobijedio je u tri od osam etapa prije dana odmora u Rijadu, a zatim je krenuo u obranu kako bi sačuvao svoju Toyotu Hilux T1+ kako bi Toyoti donio treću pobjedu u pet godina nakon uspjeha 2019. i 2022.

Al-Attiyah je rekao: 'Bio je ovo težak Dakar za sve. Ludo je uspjeti obraniti svoju titulu. Jako sam sretan što sam pobijedio pet puta, a Mathieu četiri… Oprosti, Mathieu! Iznimno poštujem Arija, on je i dalje moj idol . Uvijek želim pobjeđivati sve više i više, sada želim obraniti svoju titulu svjetskog prvaka. Nismo morali napadati kao ludi. Uspjeli smo proći kroz drugi tjedan i osvojiti Dakar na kraju, to je ono što je stvarno važno .'

Povratak Sébastiena Loeba da završi drugi u ukupnom poretku u Prodrive Hunter BRX-u s belgijskim suvozačem Fabianom Lurquinom držao ga je čvrsto u utrci za naslovom W2RC ove sezone. Deveterostruki svjetski prvak u reliju (WRC) osvojio je sedam od 14 etapa, uključujući seriju od šest uzastopnih pobjeda koja je srušila seriju Arija Vatanena od pet uzastopnih etapnih pobjeda s tvorničkim timom Peugeota 1989.

Teška utrka za Audi Sport

Razočaravajući drugi Dakar tima Audi Sport s najnovijom evolucijom RS Q e-trona na električni pogon spašen je solidnim 14. mjestom u ukupnom poretku za švedski dvojac Mattias Ekström i Emil Bergkvist. Višebojac motorsporta osvojio je Prolog u novogodišnjoj noći.

Legenda Dakra Stéphane Peterhansel ispao je iz natjecanja prije dana odmora, a turobni Dakar Carlosa Sainza završio je na devetoj etapi: Španjolac se zabio u prednji dio dine nakon samo šest kilometara. Trostruki pobjednik odlučio je pričekati svoj kamion za pomoć i nastaviti Audijevu avanturu na utrci, ali RS Q e-tron je bio previše oštećen i Španjolac je bio prisiljen odustati nakon što je tim u bivaku procijenio štetu.

Sainz je rekao: 'Bila je to tipična nesreća u Dakaru. Dva metra lijevo ili dva metra desno i bilo bi u redu, ali bila je velika rupa. Vjerojatno sam bio dva metra lijevo ili 3 km/h sporije, bilo bi u redu. Osjećao sam malu bol u leđima i vratu i, naravno, bio je to drugi sudar u nekoliko dana i bio je to jak udarac. Veliko je razočaranje jer je ovo bio težak reli za nas.'

W2RC 2023 prvenstvo

Što se tiče Svjetskog prvenstva u reli-raidu (W2RC) 2023., čiji je reli Dakar bio uvodna utrka, Nasser i Mathieu skupili su ukupno 85 bodova. To znači da zaostaju za vodećima samo dva boda nakon 1. utrke prvenstva koje se sastoji od njih ukupno pet. Toyota je na 2. mjestu u prvenstvu proizvođača, samo jedan bod iza vodećih. Sljedeća utrka je Abu Dhabi Desert Challenge, koja se održava tijekom posljednjeg tjedna veljače.

Tako će sudionici W2RC-a ponovno posjetiti dine, nedaleko od rute relija Dakar. Krajem travnja otkrit će meksičku pustinju na reliju Sonora. Krajem kolovoza krenut će u Argentinu na Desafío Ruta 40. A tek u listopadu Rallye du Maroc će okruniti nove prvake.