pustinjski reli

[FOTO/VIDEO] Toyota Gazoo Racing spreman za Dakar 2023.; Ažurirani i još brutalniji GR DKR Hilux T1+

13.12.2022 u 13:09

Bionic
Reading

Dakar 2023. starta 31. prosinca 2022. na sjeverozapadnoj obali Saudijske Arabije, prije putovanja prema unutrašnjosti prema gradu Ha'il. Odatle, ruta nastavlja u smjeru jugoistoka, presijecajući strašnu Empty Quarter pustinju, prije nego što konačno skrene prema sjeveru prema cilju u Dammamu, 15. siječnja 2023.

Toyota Gazoo Racing će nastupiti na reliju Dakar 2023. s timom od tri automobila početkom siječnja 2023. Aktualni prvaci s Dakra 2022, Nasser Al-Attiyah (Katar) i suvozač Mathieu Baumel (Francuska), kreću na sljedeće izdanje Dakra zajedno s novookrunjenim južnoafričkim Rally-Raid prvakom Ginielom de Villiersom (JAR) i suvozačem Dennisom Murphyjem (JAR), kao i trećom posadom koju čine Henk Lategan (JAR) i Brett Cummings (JAR).

Ovaj će događaj obilježiti početak sezone Svjetskog prvenstva u reli-raidu (W2RC) 2023., s Naserom i Mathieuom koji će ponovno sudjelovati u najtežim svjetskim cross-country utrkama.

Dvojac će se natjecati u svih pet utrka FIA-inog W2RC-a tijekom 2023. Prvenstvo počinje relijem Dakar u siječnju, a nakon njega slijedi Abu Dhabi Desert Challenge krajem veljače; Sonora Rally u Meksiku tijekom travnja i Desafio Ruta 40 u Argentini krajem kolovoza. Sezona će se približiti kraju relijem Maroko, koji je ponovno na rasporedu sredinom listopada.

2022 Dakar Rally etapa 11 Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Dvije preostale posade natjecat će se ostatak sezone u Južnoafričkom rally-raid prvenstvu (SARRC) u sklopu Toyota Gazoo Racing South Africa (TGRSA), koje također služi kao ključna komponenta u tekućem testiranju i razvoju GR-a. DKR Hilux T1+. Godine 2022. SARRC od sedam utrka osvojio je Giniel, a bivši prvaci Henk i Brett završili su drugi u prvenstvu koje se smatra jednom od najtežih rally-raid serija na svijetu.

Poboljšani GR DKR Hilux T1+

Teška trkaća sezona 2022. ponudila je TGR-u sveobuhvatne prilike za poboljšanje GR DKR Hilux T1+ koji je osvojio Dakar u pogledu kvalitete, izdržljivosti i pouzdanosti. U skladu s Toyotinim etosom 'Stvaranje sve boljih automobila', tim je iskoristio više od 25.000 km utrka i testiranja koje su završile njegove posade i na W2RC i SARRC. Nadalje, posade su dodatno izgradile vlastite kompetencije, zahvaljujući 130 kombiniranih dana na cesti, osiguravajući i W2RC i SARRC naslove za tim.

Pokretan twin-turbo V6 motorom (V35A Production Engine) od 3,5 litara koji potječe iz Toyota Land Cruisera 300 GR Sport, novi GR DKR Hilux T1+ ima manje okretnog momenta pri niskom broju okretaja od svog prethodnika, ukupna težina automobila prema propisima je 2000 kg. Performanse motora regulirane su pravilima koje je postavila FIA, te kao takav nudi 266 kW (362 KS) snage i približno 620 Nm okretnog momenta. Mjenjač je Sadev 6-brzinski sekvencijalni, pogon na sva četiri kotača s tri diferencijala, a lamela spojke Ceramic Twin Plate promjera 215 mm.

Automobil također ima sustav ovjesa hoda 350 mm, što vozaču omogućuje da maksimalno iskoristi gume čiji je vanjski promjer 37 cola (940 mm). Širina gume također je povećana sa 245 mm na 320 mm. Gume su BF Goodrich All-terrain T/A KDR2. Kotači su EVO Course veličine 17 cola.

Vanjske dimenzije novog GR DKR Hiluxa T1+ su sljedeće: duljina 4810 mm, širina 2300 mm, visina 1890 mm, a međuosovinski razmak 3140 mm.

Za sezonu 2023. FIA je poboljšala svoje kriterije s ciljem balansiranja performansi između vozila klase T1+ i njihovih pandana u klasi T1U (ultimate). Primarni fokus ažuriranih pravila je učiniti utrku izjednačenijom, čineći natjecanje još težim. Na primjer, automobili klase T1+ i T1U imaju smanjenu vršnu izlaznu snagu za 30 kW (41 KS). Krivulje snage su prilagođene kako bi se proporcionalno uklopile promjene, a kompenzacija nadmorske visine za automobile T1+ s turbo pogonom je uklonjena.

U isto vrijeme, TGR je neprestano unapređivao GR DKR Hilux T1+, s ciljem daljnjeg poboljšanja njegove kvalitete, izdržljivosti i pouzdanosti, osiguravajući da je automobil potpuno spreman za zahtjeve Dakar relija, W2RC i SARRC . Kao takva, poboljšanja su napravljena na diferencijalima automobila, dijelovima ovjesa i polugama, koji su ojačani. Postavka jednog amortizera također je optimizirana, kao i karakteristike mijenjanja stupnjeva prijenosa. Konačno, softver je prilagođen kako bi prihvatio najnovije trkaće gorivo i osigurao da je automobil u skladu sa zahtjevima Balance of Performance koje je postavila FIA.

Predanost tima razvoju GR DKR Hilux T1+ odražava se u privatnoj trkaćoj zajednici, sa sedam privatno prijavljenih verzija automobila prijavljenih za Dakar 2023. Ovi automobili imaju slične postavke i specifikacije kao serijska verzija GR DKR Hilux T1+.

2022 Dakar Rally etapa 12 Izvor: Promo fotografije / Autor: TOYOTA GAZOO Racing

Toyota Gazoo Racing također podržava Team Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC), reli tim Toyota Auto Body Co., Ltd. koji se natječe u Toyoti Land Cruiser. Na reliju Dakar 2022. ostvario je svoju devetu uzastopnu pobjedu u kategoriji serijskih automobila. Na reliju Dakar 2023. tim će nastupiti s novim Land Cruiserom 300 GR SPORT i ciljati na svoju 10. uzastopnu pobjedu u kategoriji serijskih automobila.

HINO TEAM SUGAWARA po prvi je put nastupio na reliju Dakar 2022. s vozilom opremljenim trkaćim hibridnim sustavom i završio na ukupno 22. mjestu u kategoriji kamiona. Na reliju Dakar 2023. sudjelovat će u kamionu opremljenom poboljšanim hibridnim sustavom.

DAKAR RALLY 2022 - HINO Team SUGAWARA Izvor: Promo fotografije / Autor: HINO Team SUGAWARA

Dakar 2023. starta 31. prosinca 2022. na sjeverozapadnoj obali Saudijske Arabije, prije putovanja prema unutrašnjosti prema gradu Ha'il. Odatle, ruta nastavlja u smjeru jugoistoka, presijecajući strahovitu Empty Quarter, prije nego što konačno skrene prema sjeveru prema cilju u Dammamu, 15. siječnja 2023.