I SLUŽBENO

[FOTO] Ovako će izgledati Subaru Solterra; prvi potpuno električni SUV nastao u suradnji Subarua i Toyote

11.05.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Planirano je da u prodaju krene na globalnim tržištima, uključujući Japan, SAD, Kanadu, Europu i Kinu, sredinom 2022. godine

Subaru je objavio kako će se njihov prvi globalni električni SUV na baterije zvati Solterra, a u prodaji bi se trebao naći 2022. godine. Još krajem prošle godine bilo je izvjesno da bi se, barem prema japanskim medijima, novi Subaruov model mogao zvati Evoltis.

Solterra prema svojim specifikacijama spada u C segment SUV vozila, a biti će izgrađen na globalnoj e-Subaru platformi (e-Subaru Global Platform), koju su zajednički razvili Subaru i Toyota. U slučaju Toyote se ova platforma zove e-TNGA, a na njoj je izgrađen novi, nedavno predstavljen, Toyotin koncept bZ4X. I da, naravno, riječ je potpuno električnom SUV-u srednje veličine s pogonom na sve kotače.

Zajednički razvijena namjenska platforma omogućuje učinkovito uvođenje različitih vrsta električnih vozila kombiniranjem više modula i komponenata, poput prednjeg, srednjeg i stražnjeg dijela vozila. Iako su dvije tvrtke objedinile svoja znanja kako bi stvorile potpuno novu platformu, Subaru je težio ostvariti vrhunsku pasivnu sigurnost i stabilnost vozila, čemu se Subaru oduvijek trudio, također u ovoj namjenskoj BEV platformi.

Nije riječ samo o suradnji po pitanju platforme, već je cijeli SUV Solterra isto tako zajednički razvijen od strane Subarua i Toyote, a širok spektar suradnje uključuje planiranje proizvoda, dizajn i ocjenu performansi. U tom razvoju dvije tvrtke kombiniraju svoje snage, poput Subaruove tehnologije pogona na sve kotače koju Subaru razvija već pola stoljeća i iznimne tehnologije elektrifikacije Toyotinih vozila, kako bi stvorili novi SUV s karakteristikama koje samo potpuno električno vozilo može ponuditi.

Naziv Solterra stvoren je spajanjem riječi 'sol' i 'terra', latinskih riječi za Sunce, odnosno Zemlju. Subaru je ovom EV-u ime dao kako bi 'cijenio majku prirodu i dalje unaprjeđivao oblik suživota s njom, zajedno sa svojim kupcima i predstavljao svoju opredijeljenost za pružanje tradicionalnih Subaruovih SUV-ovskih mogućnosti za kretanje bilo gdje u potpuno električnom vozilu'.

Nova Solterra će se pridružiti trenutnoj Subaruovoj liniji SUV vozila: Outback, Forester i XV, a u prodaji će se naći sredinom 2022. godine na raznim tržištima, uključujući Japan, Sjedinjene Države, Kanadu, Europu i Kinu.