Symmetrical AWD

[FOTO/VIDEO] Subaru slavi 50 godina svog sustava pogona na sve kotače

20.09.2022 u 10:55

Bionic
Reading

Značajka koja čini Subaru Symmetrical AWD jedinstvenim simetrični je mjenjač uparen s uzdužno postavljenim Boxer motorom postavljenim u liniji s njim

Subaru ove godine sa slavi 50. godišnjicu debija svog sustava pogona na sve kotače (AWD). Od predstavljanja modela Subaru Leone 4WD Estate Van, prvog serijski izgrađenog AWD osobnog automobila u Japanu u rujnu 1972., tvrtka je do danas proizvela približno 21 milijun vozila s pogonom na sva četiri kotača. To s 15. rujnom uključuje i različite AWD sustave zajedno s novim Symmetrical AWD sustavom.

AWD modeli trenutno čine 98 posto Subaruove globalne prodaje. Svi njihovi automobili s pogonom na sva četiri kotača koji se trenutno proizvode (s motorom s unutarnjim izgaranjem te hibridnim HEV i PHEV pogonom) opremljeni su Subaru Symmetrical AWD sustavom u kombinaciji s Boxer motorom s nasuprotnim horizontalnim cilindrima, još jednom karakterističnom tehnologijom japanske kuće.

Subaru Symmetrical AWD sustav na snijegu (1. dio) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Simetrični prijenos maksimizira stabilnost i vuču

Značajka koja čini Subaru Symmetrical AWD jedinstvenim simetrični je mjenjač uparen s uzdužno postavljenim Boxer motorom postavljenim u liniji s njim. Kombinacija niskog težišta koje osigurava Boxer motor i vrhunske ravnoteže težine koju nudi simetrični prijenos maksimizira stabilnost i vuču svojstvenu AWD-u, pružajući iznimne vozne performanse u različitim vremenskim i cestovnim uvjetima.

Uz ove prednosti koje nudi njegova tehnologija, Subaru je kontinuirano usavršavao svoje mogućnosti pogona na sva četiri kotača u skladu s filozofijom 'proizvodnje automobila usmjerene na čovjeka', kako bi pružio veći osjećaj jedinstva s automobilom koji može prenijeti zabavu i mir vozaču i putnicima.

e-BOXER

Subaruova AWD tehnologija nastavlja se razvijati i na elektrificiranim vozilima. U modelima opremljenim e-BOXER koji se prodaju u Japanu i drugim regijama svijeta, električni motor s visokim odzivom omogućuje precizniju kontrolu AWD-a, pružajući veći osjećaj sigurnosti na skliskoj površini ceste kao što je snijeg ili led, i veću sposobnost vožnje po neravnim cestama.

e-BOXER je Subaruov izvorni pogonski sklop koji kombinira Subaruov Boxer motor s tehnologijom elektrifikacije, s kompaktnim električnim motorom visokih performansi i kompaktnom litij-ionskom baterijom smještenom u liniji na simetričnom AWD rasporedu.

Sustav pogona na sve kotače, zajedno s dvostrukim električnim motorom, također je usvojen na potpuno novom električnom SUV-u Solterra. AWD ovog novog Subaru BEV-a razvijen je uključivanjem iskustva stečenog u Motor AWD R&D inicijativi, istraživačkoj i razvojnoj inicijativi za pogon na sve kotače s električnim motorima koju je tvrtka pokrenula 2005. Rješenje dizajnirano za proizvođačev prvi BEV koji se prodaje diljem svijeta nudi sposobnost vožnje i zabavu karakterističnu za svaki Subaru.

  • +6
Subaru slavi 50. godišnjicu svog AWD sustava pogona na sve kotače Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

'Kao jedna od temeljnih tehnologija koja stoji iza Subaruove predanosti sigurnosti i užitku u vožnji, sustav AWD kontinuirano se poboljšava više od pola stoljeća', rekao je Tomomi Nakamura, predsjednik i izvršni direktor Subaru Corporation-a. 'Ususret dobu elektrifikacije, dodatno ćemo poboljšati našu dugo kultiviranu sposobnost pogona na četiri kotača tehnologijom elektrifikacije i nastaviti slijediti 'Subaruovu razliku': stabilnost, dinamiku vožnje i upravljivost.

Subaru Symmetrical AWD sustav na snijegu (2. dio) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Subaru kaže da će nastaviti težiti pružanju 'Užitka i bezbrižnosti' svojim kupcima diljem svijeta, dodatno unapređujući svoje jedinstvene i osebujne značajke i promičući svoju integraciju s tehnologijama koje će karakterizirati automobilsku industriju budućnosti kako bi zadovoljili potrebe vremena koja se mijenjaju.