STIŽU Coupé i Cabriolet

[VIDEO] Mercedes-Benz E-klase; maštovit volan u čak dvije izvedbe

25.05.2020 u 08:17

Bionic
Reading

S novom E-klasom, Mercedes-Benz predstavlja potpuno novi upravljač, a jedna od najvažnijih inovacija takozvano je kapacitivno otkrivanje odsutnosti dodira ruke vozača u vožnji

O novoj Mercedes-Benz E-klasi, koja je imala svjetsku premijeru početkom ožujka ove godine putem digitalne press konferencije, umjesto one 'prave' na otkazanom autosalonu u Ženevi, već smo pisali, no tada smo vidjeli tek nekoliko inačica modela, uključujući plug-in hibridne verzije limuzine i karavana, kao i Mercedes-AMG E 53 4MATIC +. Ali priča o ovoj E-klasi ovdje ne završava jer nas u trenutku dok ovo pišemo nešto više od dva dana čekaju još dvije verzije ovog modela: Coupé i Cabriolet.

I dok čekamo da nam Mercedes-Benz pokaže dvije nove i uzbudljive verzije ovog modela, i to ponovno u digitalnom obliku na digitalnoj platformi pod rednim brojem 2 (Meet Mercedes DIGITAL #2) 27. svibnja točno u 14 sati po našem vremenu, njemački proizvođač otkriva nam još neke specifične tehničke detalje.

S novom E-klasom, Mercedes-Benz predstavlja potpuno novo razvijeni upravljač. Jedna od najvažnijih inovacija je takozvano kapacitivno otkrivanje odsutnosti dodira ruke vozača u vožnji. Dvozonska podloga senzora smještena je u obodu volana, a koji otkriva drže li vozačeve ruke kolo volana. Zbog toga on više ne mora vršiti aktivno kretanje upravljača kako bi signalizirao pomoćnim sustavima da upravlja vozilom. To povećava jednostavnost upravljanja tijekom poluautomatske vožnje u modelima E-klase, a ujedno označava daljnji korak prema autonomnoj vožnji. Gumbi Touch Control, neupadljivo smješteni na prečkama volana, također rade s kapacitivnom senzorskom tehnologijom - baš kao i na pametnom telefonu.

Prozirna podloga nalazi se izravno ispod kožnog ili drvenog vanjskog pokrova i ima dvije senzorske površine - jednu na prednjoj i jednu na stražnjoj strani oboda upravljača. Dodirivanje senzora uzrokuje promjenu električnog kapaciteta, a koju upravljačka jedinica pretvara u digitalni signal.

Ako ruke u potpunosti ne obuhvate kolo volana, već dodiruju samo prednju ili bočnu stranu, mjeri se manja promjena kapaciteta. Otkriva se samo ako izmjerena vrijednost prelazi određeni prag. Ako ruke neko vrijeme uopće nisu za upravljačem, pokreće se redoslijed upozorenja i u konačnici aktivira pomoć pri zaustavljanju u slučaju nužde, ako vozač ostane neaktivan.

Svi oni koji malo pažljivije pogledaju primijetit će maštovit novi upravljač na nekim slikama s premijere nove limuzine Mercedes-Benz E-klase za modelnu godinu 2021. Ali ne postoji samo jedan dizajn kola volana obučenog u kožu; zapravo postoje dva nova dizajna. U verziji 'Luksuz' tu su tri jednodijelne prečke od kola volana prema središnjem dijelu – od toga dvije vodoravne bočne, dok u verziji 'Supersport' kontrolne površine sjede na dvije dvostruke bočne prečke.

Oba nova dizajna kola volana sadrže gumbe, što nije ništa novo, ali oni zapravo nisu gumbi. Umjesto toga, svaka prečka nosi niz kapacitivnih senzora koji prate mjesto dodira vašeg prsta. Tako ne samo da možete dodirnuti svaki simbol na kolu i dobiti odgovarajuću reakciju, već ćete moći koristiti pokrete poput prelaska prstima za dodatne značajke, poput npr. promjene pjesme ili izbornika. Trenutni volani E-klase, za usporedbu, imaju dva mala jastučića na dodir na prečkama.

Visokokvalitetni materijali odabrani su tako da im rad nije narušen čak ni u unutrašnjosti zagrijanoj sunčevom svjetlošću. Radne površine instrumentalnog sklopa i zaslona medija, koji su sinkronizirani s prečkama, dizajnirani su tako da podnose temperature preko 100 Celzijevih stupnjeva. Prvi put pojedinačni gumbi za upravljanje dodirnim uređajima potpuno su i neprimjetno odvojeni jedan od drugog i djeluju s digitalnim signalima.

Mehanika gumba svodi se na apsolutni minimum. Dodiri se bilježe i ocjenjuju kapacitivnim senzorima. To omogućuje intuitivno rukovanje pokretima listanja kao na zaslonu pametnog telefona i pritiskanjem poznatih simbola. Sustav automatski prepoznaje gdje se nalazi prst.

  • +2
Mercedes-Benz E-klasa Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG