Mercedes-AMG GT3

[FOTO/VIDEO] Mercedes-AMG Motorsport nastupa ambiciozno s čak sedam automobila na utrci 'Indianapolis 8 Hour'

15.10.2021 u 11:30

Bionic
Reading

S Mercedes-AMG timovima AKKA ASP i Craft-Bamboo Racing, dva Performance tima iz Europe i Azije upustit će se u izazove legendarne trkaće staze

Jedanaest tjedana nakon utrke TotalEnergies 24 Hours Spa, ovog vikenda slijedi druga utrka Intercontinental GT Challengea koju pokreće Pirelli. Indianapolis 8 Hour koje predstavlja AWS, a koja se vozi na legendarnoj Indianapolis Motor Speedway, imat će svoju drugu utrku nakon inauguracijske priredbe održane prošle godine. S visokokvalitetnom postavom od sedam Mercedes-AMG GT3 ukupno, pet customer trkaćih timova ciljat će na vrhunski rezultat u osmosatnoj utrci.

S Mercedes-AMG timovima AKKA ASP i Craft-Bamboo Racing, dva Performance tima iz Europe i Azije upustit će se u izazove dugogodišnje trkaće staze. Francuski Mercedes-AMG tim AKKA ASP, koji je nominirao iskusni trio vozača, koji dobro rade zajedno, s Timurom Boguslavskim (RUS), Danielom Juncadellom (ESP) i Raffaeleom Marciellom (ITA), nastupati će sa startnim brojem #89.

TotalEnergies 24 Hours of Spa 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: GT World

Nakon desetog mjesta u odličnoj sezoni na Circuit de Spa-Francorchamps, tim cilja barem na postolje za svoje sudjelovanje u Sjevernoj Americi. Dijeleći kokpit već u raznim serijama, Maro Engel i Luca Stolz (oba GER) vozit će #99 GT3 kojim upravlja Mercedes-AMG Team Craft-Bamboo Racing, a podržavat će ih Jules Gounon (FRA). Tri vozača već su se natjecala na utrci u Belgiji, djelomično s različitim timovima. Za Craft-Bamboo Racing ovo je prvo sudjelovanje u ovogodišnjoj IGTC sezoni.

Mercedes-AMG GT3 u čast 50 godina Spa Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG Motorsport

Mercedes-AMG GT3

Ovaj trkaći automobil pokreće motor AMG 6.3 V8 s prirodnim usisom obujma 6208 cm³, snage cca. 550 KS (404 kW), najvećeg okretnog momenta 650 Nm pri 4800 okr./min. Uparen je s trkaćim 6-brzinskim sekvencijalnim AMG mjenjačem, a pogon je na stražnjim kotačima. Tu je i motorsport elektronika koja uključuje multi-prilagodljivi ABS i AMG TRACTION CONTROL kontrolu prianjanja.

Maksimalne dimenzije vozila su sljedeće: duljina 4746 mm, širina 2049 mm, visina 1238 mm, međuosovinski razmak 2625 mm. Težina vozila je cca. 1285 kg.

Na prošlogodišnjoj inauguracijskoj utrci Indianapolis 8 Hour, startni grid se gotovo u potpunosti sastojao od timova sa sjedištem u SAD-u zbog ograničenja putovanja povezanih s Covid-19, ali za ovu godinu broj natjecatelja je znatno veći i više međunarodan. Čak 41 automobil će nastupiti, što je najviše ikada na utrci Intercontinental GT Challenge u Sjevernoj Americi.

SunEnergy1 Racing će se natjecati u klasi Pro-Am s automobilom Mercedes-AMG GT3. U Silver Cup-u Mercedes-AMG Motorsport predstavljat će WINWARD Racing. DXDT Racing u domaću utrku ulazi s najmanje tri automobila u klasi Pro-Am. U automobilu broj 4, Colin Braun, Ben Keating i George Kurtz (svi iz SAD -a) dijelit će vozačke dužnosti. Prošle je godine ova kombinacija osigurala ukupnu pobjedu na GT World Challenge America i prvo mjesto u Pro-Am klasi Indianapolis 8 sata.

  • +9
Mercedes-AMG Motorsport nastupa na ovogodišnjoj utrci 'Indianapolis 8 Hour' Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG Motorsport

Indianapolis

Nakon 2020. godine, čuvena staza Indianapolis Motor Speedway drugi je put dio Intercontinental GT Challengea. Staza duga 3.925 metara u američkoj državi Indiana, koja se od 1909. koristi kao staza, a uključuje 14 zavoja. Osmosatna utrka s početkom u nedjelju u 16 sati zamijenila je utrku Laguna Seca Raceway u Kaliforniji u kalendaru IGTC-a.

Indianapolis 8 Hour samo je vrhunac prepunog motorsport vikenda na 'Brickyardu'. U prva tri sata utrke vozit će se i finale GT World Challenge America sezone. Tri Mercedes-AMG GT3 iz američkog tima DXDT Racing završit će cijelu trkaću udaljenost i stoga će biti klasificirani za obje serije.

Pirelli GT4 America i GT America vikend koriste i za završavanje svojih sezona. Četiri Mercedes-AMG GT4 vozit će se u prvenstvu Pirellija, među njima i #72 Murillo Racing s Kennyjem Murillom i Christianom Szymczakom (oba SAD-a), koji su već okrunjeni kao prvaci Silver Cup-a. U GT Americi će se na terenu naći i dva dodatna automobila GT4 i dva Mercedes-AMG GT3 koja vode Customer Racing Teams.

Stefan Wendl, voditelj Mercedes-AMG Customer Racinga: 'Sretan sam što će naši timovi kupaca zauzeti veliki dio grida sa sedam automobila u drugoj utrci IGTC-a na legendarnoj stazi Indianapolis. Uz afirmirane američke timove, možemo se osloniti i na podršku vrlo jakih posada iz Europe i Azije s AKKA ASP-om i Craft-Bamboo Racingom. S ovom postavom ulazimo u utrku koja traje 8 sati na pozitivan način, pokušavajući biti uspješni u svakoj klasi i po treći put zaredom osvojiti naslov proizvođača GT World Challenge.'