Supersportski roadster

[FOTO/VIDEO] McLaren Elva na Silverstoneu: Mlada zvijezda F1 Lando Norris demonstrira čisto vozačko uzbuđenje

23.10.2020 u 11:58

Bionic
Reading

Najnoviji proizvod iz linije McLaren Ultimate Series, Elva, dizajniran je da pruži najčišću destilaciju vozačkih uzbuđenja, a s V8 motorom snage 815 KS ubrzava od 0-200 km/h za samo 6,7 sekundi

Kako novi supersportski roadster McLaren Elva ulazi u završnu fazu svog programa ispitivanja i razvoja uoči prvih isporuka kupcima kasnije ove godine, zvijezda u usponu McLaren Racinga F1 Team-a Lando Norris pokazuje uzbudljivo iskustvo za upravljačem ovog ekskluzivnog automobila na F1 stazi u Silverstoneu, domu britanskog Granda Prix-a.

Najnoviji proizvod iz linije McLaren Ultimate Series, Elva je dizajniran da pruži najčišću destilaciju vozačkih uzbuđenja. Elva će ujedno biti i najlakši cestovni automobil koji je ikad napravio McLaren Automotive. To, zajedno s ogromnom snagom i okretnim momentom verzije McLaren Senne od 4,0 litre s twin turbo motorom, snage 815 KS i 800 Nm, stvara jednostavno izvanredne razine ubrzanja, okretnosti i povratnih informacija vozača. Zapravo Elva u stvari ubrzava od 0 do 100 km/h u manje od 3 sekunde, a do 200 km/h iz stajanja za samo 6,7 sekundi - čak i brže od samog McLaren Senne.

Izvana Elvin uzbudljiv oblik, kao i svi McLareni, diktira funkcija. Niski nos i izraženi vrhovi prednjih blatobrana pružaju vizualnu dramu, ali također poboljšavaju pogled prema naprijed, dok se uglađenim profilom dvostrukih stražnjih kontraformi u obliku grba omogućava sustav zaštite od prevrtanja. Iako izgleda radikalno, automobil je u potpunosti homologiran za sva glavna tržišta.

McLaren Elvu na stazi Silverstone vozi F1 zvijezda Lando Norris Izvor: Promo fotografije / Autor: McLaren Automotive

Izvanredna isklesana unutrašnjost Elve nije toliko interijer koliko besprijekoran nastavak vanjske strane automobila. Najgornji dijelovi vrata od karbonskih vlakana jednostavno se zakrive i slijevaju u kabinu, kao i stražnje kontraforme, dok je dio naslona za ruke između sjedala izrađen od karbonskih vlakana, a ploča s instrumentima neprimjetno se ulijeva u vrata koja se podižu. 'Zapanjujući je primjer novog i jedinstvenog McLarenovog principa dizajna 'zamagljenih granica' koji nam je omogućio da unesemo vanjski dio', kaže Rob Melville, direktor dizajna McLarena.

Novi radikalni model Elva vjeran je inženjerskim principima i pionirskom duhu originalnih McLaren-Elvi sredinom 1960-ih. Ti su automobili proizvedeni kao cestovne inačice nove generacije McLarenovih sportskih automobila, M1A, M1B i M1C, koji su poput današnjeg modela Elva bili jaki, lagani, središnje postavljenog motora i strogo dizajnirani da postignu svrhu. Prema Mikeu Flewittu, ti su automobili 'uspostavili pionirska načela dizajna i inženjeringa koji ostaju u srcu naše marke. Ima li boljeg načina da se to proslavi nego ažuriranjem imena Elva.'

McLaren Elva Izvor: Promo fotografije / Autor: McLaren Automotive

Samo 399 primjeraka nove Elve bit će proizvedeno, a isporuke počinju kasnije 2020. godine. Specijalne operacije McLaren bit će na raspolaganju kako bi se omogućila visoka razina personalizacije, osiguravajući da svaka Elva zaista bude neuobičajena. Može se odrediti fiksni derivat vjetrobrana, ali ne i krov ili bočni prozori.

Globalni debi za McLaren Elva Gulf Theme by MSO na Goodwood SpeedWeek-u

McLaren Automotive premijerno prikazuje McLaren Elva Gulf Theme by MSO, proslavu obnovljenog odnosa između McLarena i marke Gulf Oil i još jedan primjer kako dizajni iz McLarenove trkaće povijesti nadahnjuju moderne kupce te marke.

Jedinstveni McLaren roadster u plavoj i narančastoj Gulf boji premijerno je predstavljen na Goodwood SpeedWeeku, događaju uživo 'zatvorenih vrata' koji okuplja prošlost, sadašnjost i budućnost automobilizma i motorsporta na Goodwood Motor Circuit u Velikoj Britaniji.

McLaren i Gulf nedavno su potvrdili novo partnerstvo kojim se obnavlja povijesna unija između dviju marki koja je nastala 1960-ih, desetljeća kada su obje tvrtke napravile prvi napad na motorsport. Gulf brendiranje pojavilo se na McLarenovim automobilima Can-Am, Formuli 1 i Indyju od 1968. do 1973. Dva desetljeća kasnije McLaren F1 GTR, koje je vodio korisnički tim GTC, nosio je poznatu Golf livreju na globalnim GT utrkama, uključujući i Le Mans.

  • +5
McLaren Elva roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: McLaren Automotive