NOVITETI

[FOTO/VIDEO] Land Rover Defender dobio i plug-in hibridni pogon, 6-cilindrični motor i X-DYNAMIC opremu

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21) sada ima i plug-in hibridnu varijantu pogonskog sklopa

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21) sada ima i plug-in hibridnu varijantu pogonskog sklopa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Pogonski sklop PHEV donosi i izvanredne terenske vozne sposobnosti, a elektromotor i uglađeni, snažni benzinski motor, zajedno daju vrhunsku fleksibilnost koja s naprednim sustavima čine Defender najčvršćim i najtrajnijim Land Roverom

Land Rover je objavio kako Defender sada raspolaže novim pogonskim sklopovima, novim specifikacijama modela i više opcija, zahvaljujući čemu je sada još privlačniji širem krugu kupaca.

Potaknut strašću i poštovanjem prema izvorniku, novi Defender se ponosi izvanrednim nizom sposobnosti, koristeći napredne tehnologije za sve vrste terena kako bi dao novo značenje pustolovini u 21. stoljeću, ostajući pri tome vjeran pionirskom duhu koji je odlika Land Rovera već više od 70 godina.

Land Rover Defender obitelj (MY21)

Land Rover Defender obitelj (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Za modelnu godinu 2021., napredni novi model Plug-In Hybrid (PHEV) – P400e – je ključan za unaprijeđenu privlačnost Defendera. Kombinirajući snažni, 2,0-litreni, četverocilindrični benzinski motor i elektromotor snage 105 kW (143 KS), P400e raspolaže ukupnom snagom od 404 KS (297 kW), uz pozamašan okretni moment te niske troškove vlasništva, emisiju CO₂ od samo 74 g/km i mješovitu potrošnju goriva od 3,3 l/100 km. Može voziti na potpuno električni pogon, bez ikakvog ispusta štetnih plinova, do 43 km, uključujući i terensku vožnju u kojoj trenutačni okretni moment elektromotora daje Defenderu još veće sposobnosti.

Pored novog modela P400e, paleti Land Rovera pridružuju se i snažni i učinkoviti redni, šesterocilindrični dizelski motori Ingenium. Snažne performanse, miran odziv i profinjenost objedinjeni su kako biste dobili još jedan Defender koji svoju svjetsku klasu pokazuje podjednako na cesti, kao i na najtežim terenima.

Nova specifikacija X-Dynamic je dostupna i na Defenderu 90 kao i na 110, nudeći izbor elemenata vanjskog i unutarnjeg uređenja koji zrcale izvanredne terenske sposobnosti ovog 4x4 i izdvajaju ga u gomili.

Ponuda opcija za personalizaciju Defendera je isto tako narasla, uz nove boje koje uključuju bijelu Yulong, srebrnu Silicon i sivu Carpathian, koje su dostupne u kombinaciji s krovom u nizu kontrastnih boja. Odabir individualnih opcija, koje su sada isto tako dostupne, po prvi put, uključujući preklopivi platntni krov za Defender 110 i mogućnost odabira Paketa Suspension na Defenderu 90, dok je Premium LED glavna svjetla, ozvučenje Meridian , virtualni zaslon i prednja svjetla za maglu moguće odabrati pojedinačno.

Nick Collins, Direktor palete vozila Defender, Jaguar Land Rover, je rekao: 'Sposobnosti Land Rover Defendera i dalje se razvijaju uz paletu pogonskim sustava i konstrukcijskih unapređenja. Kupci Defendera imaju veći izbor nego ikada uz vrlo široku ponudu unutarnjih i vanjskih boja i obloga, uključujući i izvanredni novi model X-Dynamic te izbor karoserijskih izvedbi 90 i 110.'

Land Rover Defender (MY21) - paleta modela

Land Rover Defender (MY21) - paleta modela

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Defender P400e Plug-In Hybrid

Nova varijanta P400e Plug-In Hybrid (PHEV) je ključna u najnovijim unapređenjima Defendera. Dostupan je u karoserijskoj izvedbi 110 te pruža spoj performansi i štedljivosti, pri čemu je najtrajniji elektrificirani Land Rover uz najnaprednije sposobnosti. Uz vozne sposobnosti bez premca i geometriju terenskog vozila koja ga čini pravim, velikim, plug-in hibridnim električnim 4x4, P400e je moguće koristiti na smanjenom dosegu uz potpuno električni pogon (EV), što stvara potpuno novu dimenziju pustolovine u divljini.

Pogonjen 2,0-litrenim, četverocilindričnim benzinskim motorom snage 300 KS (221 kW) i elektromotorom snage 105 kW (143 KS) koji pogoni baterija od 19,2 kWh, napredni hibridni pogonski sustav u P400e daje ukupnu snagu od 404 KS (297 kW), uz profinjene performanse i odziv, ali i uz doseg u potpuno električnoj vožnji od 43 km.

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Defender P400e ispušta samo 74 g/km CO₂, uz potrošnju goriva od samo 3,3 l/100 km. Pored zavidno male potrošnje goriva i emisije, Defender P400e ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi, te doseže najveću brzinu od 209 km/h.

Iain Gray, Viši direktor, Konstrukcija naprednih pogonskih sklopova, Jaguar Land Rover, je rekao: 'Napredni novi P400e Plug-In Hybrid postiže savršenu ravnotežu performansi i štedljivosti, uz terenske sposobnosti uz električni pogon. Najnoviji model nudi i profinjene i snažne, redne, šesterocilindarske dizelske motore koji se ponose dodatno smanjenom potrošnjom goriva i odlikama voznosti. Oni upotpunjuju sveobuhvatnu paletu pogonskih opcija Defendera.'

Svi modeli Defendera P400e su standardno opremljeni aluminijskim naplatcima od 20 cola, elektronički upravljanim zračnim ovjesom i utičnicom za punjenje smještenom na lijevoj strani vozila. Sve PHEV varijante se standardno isporučuju s kabelom za punjenje Mode 3, ali postoji i mogućnost odabira kabela Mode 2. Kabel za punjenje Mode 3 omogućava punjenje do 80 posto u roku dva sata, dok punjenje kabelom Mode 2 traje oko sedam sati do 80 posto napunjenosti - savršeno za punjenje kod kuće preko noći. Koristeći brzi punjač od 50 kW, P400e je moguće napuniti na 80 posto u 30 minuta.

Defender P400e je dostupan u izvedbama s pet ili šest sjedala, standardnim trozonskim klima uređajem, zatamnjenim staklima i atermičkim staklima. Varijanta PHEV je specifična po generatorskom kočenju, ključnom tehnološkom sklopu u postizanju izvanredno male potrošnje goriva koja prikuplja energiju, koja bi se inače gubila prilikom usporavanja i kočenja, i vraća je natrag u bateriju.

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Pogonski sklop PHEV donosi i izvanredne terenske vozne sposobnosti. Linearni rast okretnog momenta koji pružaju elektromotor i uglađeni, snažni benzinski motor, zajedno daju vrhunsku fleksibilnost, radeći nezamjetno s naprednim sustavima koji čine Defender najčvršćim i najtrajnijim Land Roverom.

Defender nudi terenske sposobnosti, uz veliki i mali doseg, na potpuno električni pogon, te konstrukciju vozila odlično prilagođenu terenskoj vožnji za plug-in hibridno vozilo, pri čemu sve kombinacije motora i pogonskih sklopova Defendera dijele te izvanredne sposobnosti.

Ove karakteristike su isto tako ključne za sposobnost Defendera za vuču – P400e može vući do 3000 kg, te je u stanju nositi na krovu teret do 168 kg (u kretanju) odnosno 300 kg (u mirovanju).

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Novi redni, šesterocilindrični dizelski motor Ingenium i inteligentni sustav pogona na sve kotače (Intelligent All-Wheel Drive)

Sada je dostupna i nova opcija iz obitelji motora Ingenium, redni, šesterocilindarski dizelski motor koji nudi poboljšani okretni moment, mirni odziv i smanjenu potrošnju goriva zahvaljujući tehnologiji blagog hibrida (Mild-Hybrid Electric Vehicle - MHEV) i novom, inteligentnom sustavu pogona na sve kotače (Intelligent All Wheel Drive).

Na vrhu ponude se nalazi D300 koji pruža unaprijeđenu snagu i okretni moment, 300 KS (221 kW) odnosno 650 Nm, zahvaljujući čemu ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi u izvedbi Defender 90. Veća vrijednost okretnog momenta znači da Defender D300 pruža odlične performanse bez napora, u cestovnoj i terenskoj vožnji, savršeno se uklapajući u snažni karakter Defendera.

Tehnologija MHEV pridonosi smanjenju potrošnje goriva kroz učinkoviti sustav Stop/Start koji zaustavlja motor kada vozilo miruje, te koji prikuplja energiju koja se inače gubi prilikom kočenja ili usporavanja. Ova energija se zatim šalje u bateriju te ju je naknadno moguće koristiti. Ključna pogodnost MHEV-a je da se ta energija koristi prilikom ubrzanja čime se postiže brži odziv i bolje performanse.

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Land Rover Defender 110 PHEV (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Novi, inteligentni sustav pogona neprekidno mijenja okretni moment na osovinama na temelju podataka o okolini vozila koje senzori prikupljaju i pritiska na papučicu gasa, kako bi rasporedio cjelokupni okretni moment na jednu ili drugu osovinu, prema potrebi. Ovaj inteligentni sustav raspodjele okretnog momenta poboljšava prijenos snage na podlogu, dinamiku u vožnji i učinkovitost cjelokupnog pogona, zahvaljujući čemu je smanjena potrošnja goriva i emisija CO₂, pri čemu niti najmanje nisu umanjene znamenite terenske sposobnosti Defendera.

U kombinaciji s tehnologijom MHEV i vrhunskom profinjenošću rednog, šesterocilindarskog motora, dizelski Defenderi su ekonomičniji, imaju bolji odziv i profinjeniji su od motora koji su im prethodili.

D200 i D240 su sada modeli D200 i D250 za 2021.(na tržištima s Eu6d-final), uz korištenje istog rednog, šesterocilindričnog motora Ingenium kao D300, uz 200 KS (147 kW) odnosno 249 KS (183 kW). Povećanje okretnog momenta donosi poboljšanu upotrebljivost, uz dostupnih 500 Nm (D200) odnosno 570 Nm (D250), korištenje tehnologije MHEV za smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova u cijeloj paleti dizelskih Defendera.

D200 i D250 na Defenderu 110, s novim Ingeniumom ostvaruju potrošnju od 8,8 l/100 km i emisiju CO₂ od samo 230 g/km, ubrzavaju 0-100 km/h za 10,2 odnosno 8,3 sekundi.

Land Rover Defender 90 X-DYNAMIC

Land Rover Defender 90 X-DYNAMIC

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Defender X-Dynamic

X-Dynamic već svojim imenom odaje svoj identitet. Kao i svi modeli Defendera, odlikuje se izuzetnim voznim sposobnostima i čvrstoćom, ali uz niz unapređenja koja mu daju čvršći izgled i osjećaj, zahvaljujući vanjskim naglascima, uključujući prednju i stražnju zaštitnu ploču u izvedbi Silicon Satin, s podudarnim prednjim zaštitnim cijevima i oznakama, te stražnjom omčom iza izvlačenje u crnoj boji Satin.

Svi aluminijski naplatci imaju završni sloj u kombinaciji boja tamno siva Satin/sjajno crna, uz poklopce vanjskih retrovizora, naljepnice na prozorima, donje bočne letvice i letvice lukova kotača u crnoj boji Narvik.

U unutrašnjosti, jedinstveni elementi uključuju osvijetljene metalne letvice praga i presvlake sjedala Robustek u kombinaciji boja Duotone s trakastim umetcima Robustek i na konzoli.

Robustek je izuzetno robustan zaštitni materijal nadahnut tkaninama koje se koriste za zahtjevne aktivnosti na otvorenom. Otporan je na habanje, odlikuje se šesterokutnim uzorkom i jedinstvenoj teksturi koja pridonosi osjećaju dubine u unutrašnjosti Defendera. Nadahnut radnim rukavicama i zakrpama na motociklističkim jaknama, nadovezuje se na Defenderov duh spremnosti na sve izazove zahvaljujući pažljivo promišljenim materijalima koji su privlačni, ali istovremeno i u praktični, robusni i otporni.

Materijal Robustek je standard na svim modelima X-Dynamic u paleti kombinacija boja, ovisno o specifikaciji. Modeli Defender X-Dynamic S i SE imaju zrnatu kožu Duotone s umetcima Robustek, dok se X-Dynamic HSE odlikuje kožom Duotone Windsor s naglascima Robustek. Boja sjedala može biti Ebony, Khaki, Ebony i Acorn, ili Lunar.

Unutarnje oznake i ukrasi na središnjoj konzoli u X-Dynamicu posebne su u novim izvedbama, kao i svjetlosive poprečne letvice, obloga stropa u crnoj boji Ebony Morzine i kvake vrata u sivoj boji Eiger.

Land Rover Defender 90 X-DYNAMIC

Land Rover Defender 90 X-DYNAMIC

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

U cijeloj paleti Defendera izmijenjene su individualne opcije i paketi, uključujući širi izbor vanjskih boja, pa je Defenderu sada, više nego ikada, moguće dati osobni pečat. Nove boje su bijela Yulong, srebrna Silicon, srebrna Hakuba i siva Carpathian, s bijelim ili crnim kontrastnim krovom dostupnim uza sve boje.

Pojedinačne opcije koje su sada dostupne za proširenje postojeće specifikacije Defendera uključuju 3D kamere okoline, preklopni krov od tkanine za Defender 110, premium LED glavna svjetla s dnevnim svjetlima i svjetlosnim potpisom, ozvučenje Meridian, virtualni zaslon i prednja svjetla za maglu.

Šireći broj paketa povezanih opcija, Defender je sada moguće naručiti s paketom Blind Spot Assist (monitor mrtvog kuta) te odabrati između paketa Family ili Family Comfort. Paket Family donosi treći red sjedala s trozonskom klimom i rashladnim pretincem straga i ionizatorom zraka u kabini, dok paket Family Comfort donosi grijanje sjedala.

Land Rover Defender 90 (MY21)

Land Rover Defender 90 (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Defender 90

Pogonjen istom paletom snažnih benzinskih i dizelskih motora Ingenium uz tehnologiju blagih hibrida (Mild-Hybrid Electric Vehicle - MHEV), Defender 90 je dostupan s do šest sjedala kada je u prednjem redu ugrađeno preklopno sjedalo.

Opcije na benzinskom Defenderu uključuju snažne P300 i P400 s tehnologijom MHEV, pored novog, rednog, šesterocilindarskog dizelskog motora Ingenium u izvedbama D200, D250 i D300. Kao i 110, svi modeli Defender 90 koriste uglađene automatske mjenjače s osam brzina, sa stalnim pogonom na sve kotače na benzinskim varijantama i inteligentnim sustavom pogona na sve kotače na novim dizelskim verzijama. Prilagodljiva terenska vožnja (Configurable Terrain Response) i isti zavidni ulazni i izlazni kut kao i kod 110 osiguravaju legendarne terenske sposobnosti Defendera. Uz vrhunsku sposobnost savladavanja loma rampe kada je opremljen elektronički upravljanim zračnim ovjesom i fino uravnoteženim cestovnim voznim svojstvima sjajnog odziva, vozna svojstva modela 90 su najbolja koja je neki Defender ikada imao.

U unutrašnjosti, 90 se odlikuje istim praktičnim dizajnom kao i 110, uz paletu Defendera na izbor, tu su modeli X-Dynamic, First Edition i X, kao i paketi S, SE i HSE. Svi imaju jedinstveni identitet Defendera, dajući kupcima široki izbor unutarnjih boja i specifikacija koji savršeno nadopunjavaju dostupnu paletu tehnologija. Uz dovoljno prostora za smještaj do šest osoba, vozač i putnici uživaju u prostranoj unutrašnjosti, unatoč ukupnoj dužini koja je manja od kompaktnog cestovnog obiteljskog automobila. Krug okretanja Defendera 90 od samo 11,3 m znači da je izuzetno okretan.

Defender 90 je dostupan i uz izbor od četiri paketa dodatne opreme: Adventure, Country, Explorer i Urban – daju kupcima mogućnost vožnje Defenderom kuda god žele, uz opremu koja će im pomoći da stignu na odredište bez poteškoća.

Land Rover Defender 90&110 HARD TOP

Land Rover Defender 90&110 HARD TOP

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Defender Hard Top: radni Defender

Defender Hard Top, koji je razvio odjel Land Rover Special Vehicle Operations (Specijalna vozila), je suvremeno utjelovljenje legendarnog Land Rover. Nudeći kupcima teretno vozilo u obje karoserijske izvedbe, 90 i 110, u njemu su objedinjene vozne sposobnosti Defendera i veliki i prilagodljivi teretni prostor što pruža vrhunsku praktičnost i trajnost – najotporniji i najčvršći član obitelji Defender.

Hard Top se odlikuje uvjerljivom mješavinom terenskih sposobnosti, praktičnosti i teretnog prostora, uz impresivnu nosivost do 800 kg u izvedbi 110 Hard Top, te sposobnost vuče prikolice do 3500 kg uz mogućnost prilagođavanja unutrašnjosti. Bez drugog ili trećeg reda sjedala, Defender 110 Hard Top nudi teretni prostor zapremine do 2059 litara (1355 litara za 90 Hard Top), dok opcija preklopnog sjedala u prednjem redu znači da može povesti do tri putnika sprijeda – pri čemu Land Roverova tehnologija stražnje kamere (ClearSight Rear View) osigurava potpunu preglednost na područje iza vozila u svakom trenutku.

Teretni prostor je pun pametno smještenih pretinaca kako bi korisnici mogli u cijelosti iskoristiti ponuđeni prostor. Sve izvedbe Defender Hard Top se odlikuju pregradnom stijenom stalne visine s kukama, točkama pričvršćenja na pod, pretincima ispod podnice s mogućnošću zaključavanja, čvrstim gumenim tepisima teretnog prostora i jasne rasvjete, kao i vanjskom rampom koja je savršena za potpis stranke.

Ponuda pogonskih sklopova za Defender Hard Top uključuje paletu Land Roverovih rednih, šesterocilindarskih dizelskih motora Ingenium uključujući D200 na Defenderu 90, i izbor izvedbi D250 i D300 na 110 Hard Top, a svi ti motori zadovoljavaju stroge norme RDE2 i Eu6d-Final. Za tržišta koja propisuju EU5 na raspolaganju su četverocilindrični motori D200 i D240. Niz paketa specifikacija je u ponudi za modele 110 Hard Top, a svi oni oslikavaju samu srž palete Defendera, pri čemu S, SE i HSE pružaju jedinstvenu kombinaciju trajnosti, udobnosti i praktičnosti.

Land Rover Defender 110 HARD TOP

Land Rover Defender 110 HARD TOP

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Na raspolaganju je i paleta opcija ovjesa, s pasivnim ovjesom sa zavojnim oprugama koji je standard na modelima Hard Top 90 i 110, a tu je elektronički upravljani zračni ovjes koji je dostupan za 110 Hard Top.

Defender Hard Top pruža izuzetnu iskoristivost, trajnost i otpornost u cestovnoj i terenskoj vožnji, odlikujući se opremom koju kupci očekuju od najsnažnijeg Land Roverovog radnika još od izvornih modela Land Rovera Hard Top koji su predstavljeni 1950-ih. Odignutost od tla je 291 mm uz gaz do 900 mm i ulazni kut, kut loma i izlazni kut do 38, 28 odnosno 40 stupnjeva uz terensku visinu (Off-Road Height) na 110 Hard Top.

Sve verzije Land Rover Defendera (modelne godine 2021.) mogu se naručiti sada i bit će dostupne početkom 2021. Što se cijene tiče, novi Defender 90 s dizelskim motorom kreće s 525.175 kuna, a model Defender 110 s dizelskim motorom kreće s 577.375 kuna. Benzinske izvedbe kreću od 558.040 kuna za model 90, a od 611.570 kuna za model Defender 110. Cijene za Hard Top i PHEV modele za hrvatsko tržište još nisu poznate.godine.

  • +95
  • +92

Land Rover Defender (MY21)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!