nešto posve drugačije

[FOTO/VIDEO] Ford Mustang Mach-E 1400; potpuno električni prototip za driftanje i utrkivanje na novoj razini

Ford Mustang Mach-E 1400

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Razvijen u suradnji sa specijaliziranom tvrtkom RTR, prototipu je cilj postići 1400 vršnih konjskih snaga (1419 KS) s njegovih sedam elektromotora

Misija je ostvarena: Ford je predstavio Mustang Mach-E 1400, potpuno električnu cestovnu raketu koja pokazuje koliko se performansi mogu iskoristiti bez upotrebe jedne kapljice goriva. Pušući za petama 1400 vršnih konjskih snaga (1419 KS), električnog Mustang Cobra Jet 1400, ovaj jedinstveni Mustang Mach-E sa sedam električnih motora i velikom snagom spreman je za staze, drag staze ili 'gymkhana' poligone. Ovom modelu je to posve svejedno, jer bilo gdje može pokazati kako električni pogon obećava ekstremne performanse Mustanga. Pogledajte priloženi video kako biste vidjeli potpuno električni prototip u akciji.

Ford Mustang Mach-E 1400

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Razvijen u suradnji sa specijaliziranom tvrtkom RTR i izrađen od Mustang Mach-E GT karoserije u bijeloj boji, prototipu je postići 1400 vršnih konjskih snaga (1419 KS). Šasija i pogonski sklop rade zajedno u mnoštvu postavki nudeći mogućnost različite od bilo kojeg drugog vozila.

'Sada je savršeno vrijeme da iskoristimo električnu tehnologiju, učimo iz nje i primijenimo je u naš portfelj', rekao je Ron Heiser, glavni programski inženjer, Mustang Mach-E. 'Mustang Mach-E vozit će se zabavno, kao i svaki drugi Mustang prije njega, ali Mustang Mach-E 1400 je potpuno lud, zahvaljujući naporima Forda Performance i RTR-a.'

Mustang Mach-E 1400 rezultat je 10.000 sati suradnje Ford Performance-a i RTR-a u cilju premošćavanja jaza između onoga što električno vozilo može učiniti i onoga što kupci obično vjeruju da takvo vozilo može učiniti.

'Sjedanje za volan ovog automobila potpuno je promijenilo moju perspektivu o tome koja snaga i okretni moment mogu biti', rekao je Vaughn Gittin Jr., osnivač RTR Vozila, prvak u motorsportu i profesionalni ljubitelj zabave. 'Ovo je iskustvo poput ničega što ste ikada zamislili, osim možda s magnetskim rollercoasterima.'

Ford Mustang Mach-E 1400

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Mustang Mach-E 1400 poprimio je formu bez pravila. Fordov dizajnerski tim i RTR koristili su mnoge iste alate koje Ford koristi za svoje trkaće automobile i proizvodne programe. Aerodinamika je optimizirana za oblik i mjesto s naglaskom na usisnike za hlađenje, prednji razdjelnik, prednji spojler i stražnje krilo.

Mustang Mach-E 1400 ima sedam motora, što je čak pet više od Mustanga Mach-E GT. Tri su pričvršćena na prednji diferencijal, a četiri su pričvršćena na stražnji dio u obliku 'palačinki', s jednim pogonskim vratilom koji ih spaja s diferencijalim, koji imaju ogroman raspon prilagodljivosti za postavke automobila za sve, od driftanja do brzih trkaćih staza.

Ford Mustang Mach-E 1400

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

'Izazov je bio kontroliranje ekstremnih razina snage koje pružaju sedam motora', rekao je Mark Rushbrook, direktor motorsporta, Ford Performance. 'Mustang Mach-E 1400 je prikaz umjetnosti mogućeg s električnim vozilom.'

Podvozje i pogonski sklop postavljeni su tako da ekipi omogućuju da ispita različite rasporede i njihove učinke na potrošnju energije i performanse, uključujući pogon na zadnjim kotačima, pogon na sve kotače i pogon na prednje kotače. Podešavanja za driftanje i postavke za staze imaju potpuno drugačije konfiguracije prednjeg dijela, kao što su upravljačke spone i izmjene upravljača kako bi se omogućili ekstremni kutovi upravljanja u vožnji. Isporuka snage može se ravnomjerno podijeliti između prednjeg i stražnjeg dijela, ili u potpunosti na jedan ili drugi. Downforce (potisna sila) je usmjeren na više od 1000 kg pri 257 km/h.

Ford Mustang Mach-E 1400

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Baterija od 56,8 kWh (ugrađena) sastoji se od nikal-mangan-kobaltnih ćelija za ultra visoke performanse i veliku brzinu pražnjenja. Sustav baterija dizajniran je za hlađenje tijekom punjenja pomoću di-električnog rashladnog sredstva, smanjujući vrijeme potrebno između pokretanja.

Integrirani su elektronički potisnik kočnice (booster) koji omogućuje serijsko regenerativno kočenje u kombinaciji s ABS-om i kontrolom stabilnosti za optimizaciju kočnog sustava. Mustang Mach-E 1400 sadrži kočnice Brembo, poput trkaćeg automobila Mustang GT4, i hidraulički sustav ručnih kočnica dizajniran za driftanje koji se integrira u kontrolu pogonskog sklopa kako bi se omogućilo isključenje struje stražnjih motora.

Ford Mustang Mach-E 1400

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Mustang Mach-E 1400, koji će uskoro biti predstavljen na NASCAR utrci, služi kao testni model za nove materijale. Karoserija je napravljena od organskih kompozitnih vlakana, lagana alternativa ugljičnim vlaknima od kojih je napravljen ostatak vozila.

Ford ulaže više od 11,5 milijardi dolara u električna vozila širom svijeta, a prvo globalno vozilo Mustang Mach-E dostupno je za naručivanje već sada. Prvi potpuno električni Mustang Mach-E modeli za kupce u Europi stižu početkom sljedeće godine.

  • +15
  • +12

Ford Mustang Mach-E 1400

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!