H2 GORIVNE ĆELIJE

[FOTO/VIDEO] BMW pušta u promet automobile na vodik; Lansirana BMW iX5 Hydrogen pilot flota

27.02.2023 u 13:20

Bionic
Reading

BMW iX5 Hydrogen razvijen na temelju trenutačnog BMW-a X5 prvi je put predstavljen kao koncept na sajmu IAA 2019. Početni prototipovi tada su stavljeni na raspolaganje na sajmu IAA Mobility 2021 kako bi ih posjetitelji iskusili u akciji kao shuttle vozila

BMW Group predstavlja predstavnicima međunarodnih medija prva vozila u pilot floti koja će krenuti u promet ove godine. Nakon četiri godine rada na razvoju, BMW iX5 Hydrogen vozilo i razvojni projekt ulaze u svoju kritičnu sljedeću fazu.

Flota od manje od 100 vozila zatim će biti korištena u inozemstvu za demonstracijske i probne svrhe za različite ciljane skupine. Ovo iskustvo aktivne vožnje stoga će biti prva prilika za ljude koji nisu uključeni u proces razvoja da steknu izravan dojam o tome što BMW iX5 Hydrogen nudi.

'Vodik je svestran izvor energije koji ima ključnu ulogu u procesu energetske tranzicije, a time iu zaštiti klime. Uostalom, to je jedan od najučinkovitijih načina skladištenja i transporta obnovljive energije', rekao je Oliver Zipse, predsjednik Upravnog odbora BMW AG. 'Trebali bismo iskoristiti ovaj potencijal kako bismo također ubrzali transformaciju sektora mobilnosti. Vodik je dio koji nedostaje u slagalici kada je u pitanju mobilnost bez emisija. Jedna tehnologija sama po sebi neće biti dovoljna da omogući klimatski neutralnu mobilnost diljem svijeta.'

BMW iX5 Hydrogen Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

BMW iX5 Hydrogen

BMW iX5 Hydrogen razvijen na temelju trenutačnog BMW-a X5 prvi je put predstavljen kao koncept na sajmu IAA 2019. Početni prototipovi tada su stavljeni na raspolaganje na sajmu IAA Mobility 2021 kako bi ih posjetitelji iskusili u akciji kao shuttle vozila.

Njegov sustav vodikovih gorivnih ćelija još je jedan dokaz vodeće razvojne stručnosti BMW Grupe u području tehnologija električnog pogona. BMW Grupa sustavno gura naprijed s razvojem tehnologije vodikovih gorivnih ćelija kao dodatne opcije za lokalnu individualnu mobilnost bez emisija u budućnosti.

BMW-ova tehnološka stručnost

BMW Group proizvodi visoko učinkovite sustave gorivnih ćelija za pilot flotu u svom internom centru za kompetencije za vodik u Münchenu. Ova tehnologija jedan je od ključnih elemenata u BMW-u iX5 Hydrogen i stvara visoku kontinuiranu snagu od 125 kW/170 KS.

U gorivnoj ćeliji odvija se kemijska reakcija između plinovitog vodika iz spremnika i kisika iz zraka. Održavanje ravnomjerne opskrbe membrane gorivne ćelije obaju elemenata od presudne je važnosti za učinkovitost pogonskog sustava. Osim tehnoloških ekvivalenata značajki koje se nalaze na motorima s unutarnjim izgaranjem, kao što su hladnjaci zraka za punjenje, filtri zraka, upravljačke jedinice i senzori, BMW Grupa je također razvila posebne vodikove komponente za svoj novi sustav gorivnih ćelija. To uključuje, na primjer, kompresor velike brzine s turbinom i visokonaponsku pumpu rashladnog sredstva.

BMW iX5 Hydrogen Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

BMW Group nabavlja pojedinačne gorivne ćelije od Toyota Motor Corporation. Dvije tvrtke već dugi niz godina uživaju u partnerstvu koje karakterizira povjerenje i surađuju na pogonskim sustavima gorivnih ćelija od 2013. godine. Podsjetimo, Toyota ima već komercijaliziran osobni automobil Mirai, koji smo imali priliku i voziti.

Sustavi gorivnih ćelija proizvode se u dva glavna koraka, na temelju pojedinačnih gorivnih ćelija. Ćelije se prvo sastavljaju u stog gorivnih ćelija. Sljedeći korak uključuje montažu svih ostalih komponenti za proizvodnju cjelovitog sustava gorivnih ćelija.

Slaganje gorivnih ćelija uvelike je potpuno automatiziran proces. Nakon što su pojedine komponente pregledane radi oštećenja, stog se sabija strojem silom od pet tona i stavlja u kućište. Kućište stoga proizvedeno je u ljevaonici lakih metala u BMW Group Plant Landshut tehnikom lijevanja u pijesak.

Za to se rastaljeni aluminij ulijeva u kalup napravljen od zbijenog pijeska pomiješanog sa smolom u procesu posebno dizajniranom za ovo maloserijsko vozilo. Tlačna ploča, koja dovodi vodik i kisik u sklop gorivnih ćelija, izrađena je od lijevanih plastičnih dijelova i odljevaka od lakih legura, također iz tvornice u Landshutu. Tlačna ploča stvara plinonepropusnu i vodonepropusnu brtvu oko kućišta stoga.

Konačna montaža nizova gorivnih ćelija uključuje ispitivanje napona zajedno s opsežnim ispitivanjem kemijske reakcije unutar ćelija. Na kraju, sve različite komponente spajaju se zajedno u području sastavljanja kako bi se proizveo kompletan sustav. Tijekom ove faze sastavljanja sustava postavljaju se dodatne komponente, kao što su kompresor, anoda i katoda sustava gorivih ćelija, visokonaponska pumpa rashladne tekućine i kabelski svežanj.

U kombinaciji s visoko integriranom pogonskom jedinicom koja koristi BMW eDrive tehnologiju pete generacije (električni motor, prijenos i energetska elektronika grupirani su zajedno u kompaktnom kućištu) na stražnjoj osovini i baterijom s litij-ionskom tehnologijom razvijenom posebno za ovo vozilo, pogonski sklop daje maksimalnu snagu od 295 kW / 401 KS na cestu. U fazama ubrzanja i kočenja, motor također služi kao generator, vraćajući energiju natrag u bateriju.

Proizvodnja u pilot tvornici u Münchenu

BMW iX5 Hydrogen se proizvodi u pilot tvornici BMW Grupe u njenom Centru za istraživanje i inovacije (FIZ) u Münchenu. Ovo je sučelje između razvoja i proizvodnje gdje se prvi put izrađuje svaki novi model brendova tvrtke. Ondje radi oko 900 ljudi u karoseriji, montaži, izradi modela, konstrukciji konceptnih vozila i proizvodnji aditiva.

Njihova je zadaća osigurati da i proizvod i proizvodni proces budu spremni za serijsku proizvodnju. U slučaju BMW-a iX5 Hydrogen, stručnjaci za vodikovu tehnologiju, razvoj vozila i početnu montažu novih modela blisko su surađivali kako bi integrirali vrhunsku tehnologiju pogona i pohrane energije.

  • +25
BMW iX5 Hydrogen: pilot flota izlazi na cestu Izvor: Promo fotografije / Autor: Tom Kirkpatrick

Vodik omogućuje brzo punjenje goriva

Vodik potreban za opskrbu gorive ćelije pohranjuje se u dva spremnika od 700 bara izrađena od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFRP). Zajedno drže gotovo šest kilograma vodika, dovoljno da BMW iX5 Hydrogen ima domet od 504 km u WLTP ciklusu. Punjenje spremnika vodika traje samo tri do četiri minute – tako da BMW iX5 Hydrogen također može pružiti užitak vožnje po kojem je BMW poznat na velikim udaljenostima, uz samo nekoliko kratkih zaustavljanja putem.

Tehničke specifikacije BMW iX5 Hydrogen

  • Maksimalna snaga ukupnog pogonskog sustava: 295 kW/401 KS
  • Električna trajna snaga sustava gorivih ćelija: 125 kW/170 KS
  • Maksimalna snaga baterije (litij-ionska tehnologija): 170 kW/231 KS
  • Najveća snaga visoko integrirane električne pogonske jedinice: 295 kW/401 KS
  • Kapacitet spremnika vodika: 6 kg vodika (plinovitog)
  • Ubrzanje 0-100 km/h < 6 s
  • Najveća brzina: preko 180 km/h
  • Potrošnja vodika u WLTP ciklusu: 1,19 kg/100 km
  • Domet u WLTP ciklusu: 504 km

BMW Grupa je prvi njemački proizvođač automobila koji se pridružio kampanji 'Poslovne ambicije za 1,5°C' koju vodi inicijativa Science Based Targets i predana je postizanju cilja potpune klimatske neutralnosti u cijelom lancu vrijednosti.

Sljedeći korak u ovom procesu uključuje plan BMW Grupe za smanjenje emisija CO2 po vozilu tijekom njegovog punog životnog ciklusa – tj. opskrbnog lanca, faze proizvodnje i upotrebe – za najmanje 40 posto do 2030. u usporedbi s 2019.

BMW Grupa prodala je više od 215.000 potpuno električnih vozila diljem svijeta u 2022., što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu od gotovo 108 posto. Potpuno električna vozila činila su nešto manje od 9 posto ukupne prodaje prošle godine, a taj će se udio povećati na 15 posto 2023. godine.

Najkasnije do 2030., BMW Grupa želi postići situaciju u kojoj potpuno električna vozila zauzimaju više od 50 posto udjela u ukupnoj prodaji. BMW Group gleda na tehnologiju FCEV izričito kao potencijalni dodatak pogonskoj tehnologiji koju koriste električna vozila na baterije.

BMW iX5 Hydrogen Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Vodik kao dio globalnih aktivnosti za mobilnost bez CO2

Prema izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), vodik nudi značajan potencijal kao budući izvor energije u vezi s aktivnostima globalne energetske tranzicije. Zahvaljujući svojim mogućnostima skladištenja i transporta, vodik se može koristiti za razne primjene.

Većina industrijaliziranih zemalja stoga usvaja strategije za vodik i podupire ih planovima i konkretnim projektima. U prometnom sektoru, vodik može postati daljnja tehnološka opcija, uz baterijsko-električnu mobilnost, za dugoročno oblikovanje održive individualne mobilnosti.

No, to će ovisiti o konkurentnoj proizvodnji dovoljnih količina vodika iz zelene energije, kao i širenju pripadajuće infrastrukture za punjenje, čemu se već intenzivno teži u mnogim zemljama.

BMW Group pozdravlja i podržava aktivnosti za promicanje inovacija u Njemačkoj i Europi koje će pomoći u izgradnji vodikovog gospodarstva i ubrzati proizvodnju zelenog vodika. Oni posebno uključuju velike vodikove projekte klasificirane kao važni projekti od zajedničkog europskog interesa (IPCEI).

Projekti koji čine ovu inicijativu Europske unije, koju u Njemačkoj podržavaju Savezno ministarstvo gospodarstva i Savezno ministarstvo prometa, obuhvaćaju cijeli lanac vrijednosti – od proizvodnje vodika preko transporta do primjene u industriji.

Uz prave uvjete, tehnologija vodikovih gorivih ćelija ima potencijal postati daljnji stup u portfelju pogonskih sklopova BMW Grupe za lokalnu mobilnost bez CO2.