SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio grandsphere concept: Prva klasa prema budućnosti

06.09.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Kao drugi od tri konceptna automobila 'sfere', Audijev grandsphere zauzima posebno mjesto. To je zato što će se tehnologije i dizajnerske značajke sastavljene u njemu ponovno pojaviti u roku od nekoliko godina u njihovoj budućoj seriji

Audi na Međunarodnom salonu automobila IAA 2021 u Münchenu predstavlja Audi grandsphere konceptnu studiju. Poput leta prve klase, limuzina velike duljine 5,35 m kombinira luksuz privatnog putovanja uz najveću udobnost s opsežnom ponudom iskustva u vozilu. Automatizirana vožnja razine 4 omogućuje nove dimenzije slobode, jer se u ovom načinu rada unutrašnjost pretvara u prostranu sferu iskustva bez upravljača, papučica ili zaslona. Prednja sjedala postaju prvoklasni salon s maksimalnim prostorom, slobodnijim pogledom i pristupom svim funkcijama holističkog digitalnog ekosustava u koji je Audi grandsphere integriran.

Kao drugi od tri konceptna automobila 'sfere' marke s četiri prstena, Audijev grandsphere zauzima posebno mjesto. To je zato što će se tehnologije i dizajnerske značajke sastavljene u njemu ponovno pojaviti u roku od nekoliko godina u njihovoj budućoj seriji. Audijev koncept velike veličine ilustrira tvrdnju marke da postaje pokretač trendova u vrhu automobilske industrije za tehnološku transformaciju i potpuno novu, cjelovitu ponudu mobilnosti.

Audi grandsphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Audijev koncept Audi skysphere s električnim pogonom debitirao je u kolovozu 2021. Bila je to spektakularna vizija automatski vozećeg GT-a koji se pretvara u samovozeći sportski automobil s promjenjivim međuosovinskim razmakom. Ova dva konceptna automobila - kao i Audi urbansphere, koji će se pojaviti kao treći dio trojca 2022. - povezani su svojim cjelokupnim konceptom, koji proizlazi iz njihove sposobnosti automatske vožnje na razini 4. Audi radi s CARIAD-om , softverskim think tankom Volkswagen grupe, prema uvođenju te tehnologije u drugoj polovici desetljeća.

Razina 4: ne samo da mijenja unutarnji prostor tradicionalnog kokpita orijentiranog prema vozaču i suvozačkih sjedala u prostrani salon čim se volan i pedale smanje. Istodobno, otvara nove razine slobode za sve putnike. To je zato što Audi grandsphere ne samo da oslobađa vozača od zadataka vožnje kad god je to moguće, već istovremeno nudi i svima u vozilu širok raspon mogućnosti da tu slobodu iskoristi za individualno promjenjiva iskustva: komunikaciju ili opuštanje, posao ili povlačenje u privatnu sferu po želji. Audijev koncept velike veličine pretvara se iz strogo automobila u 'uređaj za iskustvo'.

Zahvaljujući Audijevim vlastitim uslugama i mogućnosti integriranja digitalnih usluga, mogućnosti su gotovo beskrajne. Oni se mogu koristiti za pristup raznim opcijama usluga vezanim uz trenutačno putovanje - poput projektiranja spektakularne slikovite rute, kao i mogućnosti restorana ili hotela. Vozilo se brine i za svakodnevne zadatke koji nadilaze samu vožnju. Na primjer, autonomni Audijev grandsphere koncept preuzima svoje putnike s informacijama o njihovom trenutnom odredištu i samostalno upravlja parkiranjem i punjenjem.

Dostupne su i prilagođene opcije za informiranje i zabavu, poput besprijekorne integracije ugrađenog streaminga glazbe i videa pružatelja usluga koji su se već koristili. U dodatnom koraku, Audi će u budućnosti zadržati prilagođene i ekskluzivne opcije - koncerte, kulturne događaje ili čak sportske događaje na koje su kupci pozvani.

Audijev koncept velike veličine ilustrira tvrdnju marke da definira progresivni luksuz budućnosti: za Audi to uključuje mogućnost novih iskustava visoke klase, omogućenih digitalizacijom, kao i holistički pristup održivosti s ciljem ugljične neutralnosti u bliskoj budućnosti duž cijelog lanca vrijednosti.

  • +59
Audi grandsphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Prva klasa za budućnost puta tri

Audi skysphere, Audi grandsphere i Audi urbansphere tri su konceptna automobila koje marka s četiri prstena koristi za predstavljanje svoje vizije progresivnog luksuza. Audi pritom stvara iskustvo u vozilu koje nadilazi svrhu samo provedenog vremena u automobilu kako bi se stiglo od točke A do točke B, pa čak i daleko izvan samog iskustva u vožnji.

Ovi konceptni automobili imaju novi dizajn koji u konačnici ponovno zamišlja unutrašnjost, putnički prostor kao središte vozila i više ne podređuje iskustvo putnika zahtjevima tehnologije. To se odražava u promjenjivom rasporedu unutrašnjosti, nestanku kontrola i prostranosti kabine, osim što ih povezuje s novim ponudama usluga.

Proces projektiranja - iznutra prema van

Čak i 'sfera' u nazivu šalje signal: srce Audijevih skysphere, grandsphere i urbansphere koncepata uvijek je unutrašnjost. Pogonski sustav i upravljanje više nisu na vrhu dizajnerskih specifikacija u ovoj novoj generaciji automobila. Umjesto toga, polazište je unutrašnjost, život i sfera života putnika tijekom putovanja. Njihove potrebe i želje oblikuju prostor, arhitekturu i funkcije. Tom ponovnom procjenom mijenja se i sam proces projektiranja. Na početku svih rasprava fokus je usmjeren na interijer i njegov dizajn. Tek nakon toga se dizajnira paket, vanjske linije i proporcije koje oblikuju automobil u totalno umjetničko djelo, zajedno s tehnološkim premisama.

Audi grandsphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Prostor, oblik, funkcija - interijer

Vrata Audi grandsphere koncepta su obrnuta pa se prednja i stražnja strana dodiruju; nema B-stupa. Cijeli svijet unutrašnjosti otvara se putnicima čim uđu. No, i prije toga, Audijev grandsphere je identificirao svoje putnike s identifikacijom puta - inovativnom značajkom - koja otvara vrata i dočekuje ih s pojedinačno postavljenim zaslonima i ambijentalno svjetlo. Položaj vozača i suvozača automatski se detektira, a niz osobnih osobina udobnosti - poput postavki kontrole klime i sjedala - prilagođava se za pojedina sjedala. Istodobno, infotainment sustav pristupa posljednjim uslugama putnika i neometano ih nastavlja u automobilu. Na primjer, video zapis koji je putnik streamao na tabletu automatski se reproducira preko površine zaslona u Audijevoj grafici. S druge strane, sa strane vozača, površina projekcije automatski se prikazuje pri prikazivanju vijesti koje je putnik čitao prije ulaska.

U unutrašnjosti su crte na ukrasnim površinama i funkcionalnim elementima naglašeno vodoravne. Otvorena, široka unutrašnjost podupire dojam jedinstvenog prostora, a izostanak upravljača, papučica ili uobičajene nadzorne ploče stvara osjećaj otvorenosti i širine.

Velike staklene površine, prostrano vjetrobransko staklo i prozirni strop također naglašavaju taj osjećaj. Isto vrijedi i za posebnu geometriju bočnih prozora: njihova gornja polovica izrazito je nagnuta - najširi dio je malo iznad razine očiju. To je trik koji je Audi prvi put demonstrirao 2017. godine sa svojim futurističkim konceptnim automobilom AI: CON i koji sada ide prema serijskoj proizvodnji.

Promjena u zoni udobnosti je radikalna: ako je šefovo sjedalo straga u konvencionalnoj limuzini, prva klasa sada se pomaknula naprijed u prvi red. To je zato što više nije nužno podređeno, prije svega, funkciji vožnje i kontrolama. U vožnji razine 4, upravljač i pedale nestaju, a prednji dio kabine postaje stvarni slobodni prostor u cijeloj širini, sa savršenim pogledom kroz velika prednja i bočna stakla, kao i maksimalnim mogućnostima kretanja.

Unutrašnjost izgleda posebno široka kad se dva pojedinačna prednja sjedala gurnu do kraja. Audijev grandsphere je 2+2 četverosjed. Tapecirana klupa za dvije osobe s naslonom za ruke koji ide oko bočno integrirana je kao opcija za sjedenje straga, dok su oba prednja sjedala dizajnirana za prvorazrednu udobnost i prostor.

Površine za sjedenje i naslovi dva sjedala s integriranim pojasevima vizualno su odvojeni. Bočni nasloni naslona sjedala diskretno su savijeni, čime se osigurava potpora tijekom vožnje kroz zavoje. Mogući položaji sjedala optimizirani su za svaku uporabu: u uspravnom položaju, Audijeva grandsphere može se savršeno ergonomski kontrolirati - po želji i izvan zona razine 4. Sa nagnutim leđnim dijelom sjedala za 40 stupnjeva, putnici se mogu opustiti i koristiti infotainment sustav. Konačno, ako se nasloni preklope na 60 stupnjeva, postiže se savršen položaj za odmor. Naslon za glavu može se saviti 15 stupnjeva prema naprijed. Otvori za zrak koji se filtriraju i kontroliraju temperaturu - čak i mirisni, po želji - kao i zvučnici nečujni za druge putnike i omogućuju privatnu slušnu zonu, svi su integrirani u ovo područje.

Između prednjih sjedala - normalno skrivenih ispod metalnih obloga - nalazi se kompaktni hladnjak sa dvije čaše i dizajnirana, elegantna boca za bezalkoholna pića. Ovo je još jedan znak prvorazredne tvrdnje koncepta Audi grandsphere.

Bez armature, bez ekrana: prikazi i rad

Jedno iznenađenje kada pogledate unaokolo u unutrašnjosti prirodne boje Audija Grandsphere, smanjenog dizajna: ni kontroleri instrumenata ni crni ekrani za koncepte virtualnog prikaza nisu vidljivi prije aktiviranja funkcija vožnje - često citirani digitalni detoks u najboljem izdanju.

Umjesto toga, postoje jasno artikulirana i smirena područja s materijalima najviše kvalitete. Drvo i vuna, sintetičke tekstilne tkanine i metal vidljivi su i ugodni na dodir kao zidne obloge, presvlake sjedala i tepisi. Mnogi od ovih materijala, poput furnira graba, potječu iz održivog uzgoja ili su izrađeni od recikliranih sirovina. U Audijevoj veličini nema kože - čak je i to u skladu s progresivnim razumijevanjem luksuza, koji je uvijek neodvojiv od održivosti.

Još jedno iznenađenje kad god vozilo oživi dodirom prsta: postoje zasloni - ali oni imaju oblik izbočina na drvenim površinama ispod vjetrobranskog stakla. Ovisno o statusu vožnje - bilo da su ručni s upravljačem ili na razini 4 - oni su ili raspoređeni po cijeloj širini unutrašnjosti ili segmentirani za vozača i suvozača. Sve informacije koje su potrebne tijekom putovanja nalaze se u visokoj razlučivosti i precizno čitljive.

Alternativno, površine za projiciranje se također mogu koristiti - u automatiziranom načinu vožnje - kao CinemaScope zasloni za infotainment sadržaj ili čak kao ekrani za video konferencije. Osim toga, senzorska traka integrirana je ispod površina za projiciranje za brzo prebacivanje između sadržaja - na primjer, za glazbu ili navigaciju. Prikazuje sve funkcije i aplikacije koje su aktivne u automobilu. Ikone trepere za različite izbornike.

Jedan poseban, iznimno inovativan upravljački element nalazi se u blizini izreza vrata na unutarnjoj oblozi: MMI odziv bez dodira. Ako vozač sjedi u aktivnom položaju iza upravljača, daleko prema naprijed u unutrašnjosti, on ili ona može koristiti tu kontrolu za haptički odabir različitih izbornika funkcija putem okretnog prstena i gumba te klikati kroz različite razine. Jednostavna, intuitivna operacija.

S druge strane, ako vozač za vrijeme razine 4 vozač naginje sjedalo daleko prema natrag, ne mora bez ovih udobnih stavki. To je zato što se u tom trenutku koristi kombinacija praćenja očiju i kontrole gestama. Senzor usmjeren prema oku detektira vidnu liniju kada se upravljačka jedinica treba uključiti. Putnik samo treba napraviti analogne pokrete rukom - bez naginjanja - koji su slični haptičkom radu i mogu na isti način koristiti sustav - bez dodirivanja stvari.

Bilo da se radi o praćenju očiju, pokretima ili glasovnom kontrolom, rukopisnim unosom ili dodirom, ista se stvar odnosi na sve načine rada: koncept Audi grandsphere prilagođava se individualnom korisniku i uči njegove ili njene postavke i često korištene izbornike - i na temelju toga ne samo da može razumno dovršiti rudimentarne naredbe, već i dati osobne prijedloge izravno korisniku.

Upravljačke ploče su čak integrirane u naslone za ruke na vratima. Na taj način automobil uvijek nudi putnicima nevidljive dodirne površine pomoću optičkog indikatora za prikaz svog položaja. Istodobno, VR naočale u naslonima za ruke na lijevim i desnim vratima mogu se koristiti zajedno s opcijama infozabave - na primjer za holoridni sustav. Inače, holoride će koristiti potpuno transparentan sustav temeljen na blockchainu koji stvarateljima omogućuje distribuciju sadržaja i primanje naknade na temelju angažmana korisnika i vrijednosti. Studiji za igre poput Schell Games već koriste alate holorida za stvaranje revolucionarnih zabavnih iskustava.

Dinamički monolit - vanjski dizajn

S 5,35 m duljine, 2 m širine i 1,39 m visine, Audijev koncept grandsphere otkriva ovu limuzinu kao nedvosmisleni primjer automobila luksuzne klase. Međuosovinski razmak od 3,19 m pokazuje najveću vrijednost, što čak zasjenjuje dugu verziju sadašnjeg Audija A8. No, još je upečatljiviji od onoga što ove brojke sugeriraju vizualni dojam koji ostavlja kad ga prvi put vidi. To je zato što Audijev grandsphere ne izgleda nimalo poput tradicionalne limuzine, već više poput čvrsto nacrtanog GT-a s četvero vrata s linijom koja dolazi iz zračnog tunela. Čini to bez ikakvog ukrasa ili suvišnih detalja.

Pritom, Audi grandsphere dosljedno implementira specifične uvjete sustava električnog pogona na prednjoj strani - kratki prevjes, ravnu haubu i vjetrobransko staklo koje strši daleko naprijed kao prednja granica velike unutrašnjosti. Ipak, za razliku od mnogih električnih automobila, uopće ne izgleda futuristički, već naglašava tradicionalne ideale ljepote. Gornji rub poklopca motora uvučen je duboko u bočnu stranu šasije u vodoravnoj liniji, što ukazuje na dugačak motorni prostor - sve karakteristike GT-a. Straga se ta linija nastavlja na istoj visini preko lukova stražnjih kotača, obuhvaćajući cijelu kabinu i naglašavajući njezinu veličinu.

Druga vodoravna linija izvire s donjeg ruba nape i prolazi ispod bočnih prozora, a isto tako i oko cijele kabine. Time se površine vrata dijele na vodoravno orijentirana ramena i konveksne vertikale ispod njih iznad praga. Lukovi kotača imaju mekan, ali osebujan oblik – tipične za Audi. Tanka stražnja strana iza masivnog C stupa citat je iz tradicionalne aerodinamike. A dinamički nagnuti luk krovne linije otkriva veličinu kao dio Audi Sportback tradicije. Čini se da su sve linije i sve površine organski povezane, kombinirajući se u jedno monolitno tijelo.

S 23-cola (prednji kotači dimenzija 285/35ZR23), kotači koncepta Audi grandsphere citiraju ikonu iz 1990-ih - Audi Avus. U isto vrijeme, šest dvostrukih krakova signalizira laganu konstrukciju i stabilnost, podsjećajući na funkcionalne kotače za motorsport i tradiciju Bauhausa u dizajnu robne marke.

Vidljiva tehnologija - svjetlo

Na prednjoj strani nalazi se inovativna interpretacija Singleframa (prednje maske) koja definira Audijev izgled: oblikovan je poput ravnog šesterokuta. Unutarnje površine, iza prozirne obloge, neizravno su osvijetljene odozgo tijekom vožnje - osebujan, izrazito trodimenzionalno strukturiran vizualni efekt.

Jedinice prednjih svjetala na gornjoj strani Singleframe-a izgledaju usko, poput fokusiranih očiju. Svjetlosne jedinice pozivaju se na logotip četiri prstena: povećavaju i izoliraju sjecište dva prstena u zjenicu - novi, nepogrešivi digitalni svjetlosni potpis. To znači da se veličina svjetlosnih područja može prilagoditi u skladu s njihovom funkcijom dnevnih svjetala ili kao dinamički postavljeni žmigavci - ovisno o stanju u prometu - i na taj način dati jasan signal u interesu sigurnosti. Ista grafika nalazi se i u stražnjim svjetlosnim jedinicama - još jedna značajna karakteristika Audijev dizajn svjetla.

Pogonski sustav i punjenje

Tehnološka platforma Audi grandsphere - ono što je poznato kao Premium Platform Electric ili OZO - zamišljena je isključivo za sustave električnih pogona na baterije i stoga u potpunosti koristi tu tehnologiju. Ključni element OZO-a je baterijski modul između osovina koji drži oko 120 kWh energije u konceptu grandsphere. Ravan raspored baterija moguć je jer Audi koristi cijelu bazu vozila između osovina.

Zajedno s velikim kotačima ovo stvara osnovne proporcije koje su savršene ne samo iz perspektive dizajna. Temeljne prednosti uključuju dugu unutrašnjost i stoga prostor za noge u oba reda sjedala. Osim toga, odsutnost poklopca mjenjača i kardanskog tunela povećava prostornu udobnost u električnim automobilima.

Bez obzira na to, Audijev grandsphere ne odbacuje pogonski sustav quattro, koji je ključan za marku. To je zato što konceptni automobil ima zasebne elektromotore ugrađene na prednju i stražnju osovinu koji koriste elektroničku koordinaciju za isporuku pogona na sve kotače na zahtjev i ostvaruju savršenu ravnotežu između dinamike vožnje i energetske učinkovitosti. Dva elektromotora Audija grandsphere koncepta mogu isporučiti ukupnu snagu od 530 kW (721 KS) i okretni moment od 960 Nm.

Brzo punjenje, veliki domet

Srce pogonskog sustava je tehnologija punjenja od 800 volti. Kao i Audi e-tron GT prije njega, ova tehnologija osigurava da se baterija može napuniti do 270 kW u vrlo kratkom vremenu na postajama za brzo punjenje.

Ova strategija omogućuje vrijeme punjenja koje se približava zaustavljanju točenja goriva za automobil s konvencionalnim motorom. Samo deset minuta je dovoljno da se baterija napuni do razine koja je dovoljna za pogon automobila više od 300 kilometara. U manje od 25 minuta možete napuniti bateriju od 120 kWh od 5 do 80 posto.

Zajedno s dometom većim od 750 kilometara - ovisno o odabranom pogonskom sustavu i izlaznoj snazi ​​- Audijev koncept grandsphere bezuvjetno je prikladan za velike udaljenosti. Nadalje, njegov raspon i brzina punjenja idu u korak s motorima s unutarnjim izgaranjem, što ga čini savršenim univerzalnim automobilom za svakodnevne potrebe.

Što se tiče dinamičkih kvaliteta, Audijev koncept grandsphere - kao što je tipično za električni automobil - uistinu nadmašuje suparnike s motorima s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući velikom okretnom momentu koji je dostupan od prvog okretaja, ubrzanje od 0-100 km/h traje nešto više od četiri sekunde; maksimalna brzina je ograničena u interesu povećanog dometa.

Audi grandsphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Zračni ovjes i aktivni ovjes za maksimalnu udobnost

Prednji kotači povezani su osovinom s pet karika, posebno optimiziranom za električna vozila. Straga se nalazi multi-link osovina s više karika koja je, poput prednje, izrađena od aluminija. Unatoč dugom međuosovinskom razmaku, stražnji zakretni kotači pružaju izvrsnu upravljivost. Luksuzna Audi grandsphere konceptna turistička limuzina koristi Audi zračni ovjes - sustav s jednom komorom s prilagodljivim amortizerima. Prilično dobro prilagođen za dinamičku vožnju kada je potrebno, jamči nježnu udobnost bez primjetnih kretanja karoserije vozila, u normalnim uvjetima.

Razlog: Audi grandsphere koncept ima aktivni ovjes. Sustav visoke tehnologije može zasebno povući ili gurnuti svaki kotač zasebno u milisekundama putem elektromehaničkih pokretača. To omogućuje aktivnu kontrolu stanja šasije u svakoj situaciji u vožnji i stoga značajno smanjuje nagib i 'padanje' pri ubrzanju ili kočenju. Zahvaljujući prednjoj kameri koja prepoznaje neravnine, podešavanja se događaju predviđanjem. Topografski podaci navigacijskog sustava također se koriste za integraciju radijusa krivulje, gradijenta i nagiba u projekciju sustava.