4. prsten

[FOTO/VIDEO] Audi pokazao activesphere concept, novu varijantu karoserije naziva 'active Sportback'

28.01.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Električni motori na prednjoj i stražnjoj osovini koncepta s pogonom na sve kotače daju ukupnu snagu 325 kW (442 KS) i okretni moment od 720 Nm. Srce pogonske tehnologije, kao i u svim budućim PPE modelima, bit će tehnologija punjenja od 800 volti, a baterija kapaciteta 100 kWh omogućuje domet od preko 600 km

Kao četvrti model u seriji, koncept Audi activesphere označava vrhunac konceptnih vozila sphere koje je marka s četiri prstena predstavila. Nakon Audi skysphere roadstera iz 2021., i Audi grandsphere limuzine, te Audi urbansphere space koncepta iz travnja 2022., crossover coupé s četvero vrata i zapanjujuće svestranim dizajnom karoserije sada ima svoju premijeru.

Oliver Hoffmann, član Upravnog odbora za tehnički razvoj: 'Konceptna vozila sphere pokazuju našu viziju vrhunske mobilnosti budućnosti. Doživljavamo promjenu paradigme, posebno u unutrašnjosti naših budućih Audi modela. Unutrašnjost postaje mjesto gdje se putnici osjećaju kao kod kuće i istovremeno se mogu povezati s vanjskim svijetom. Najvažnija tehnička inovacija u Audi activesphere je naša prilagodba proširene stvarnosti za mobilnost. Audi dimenzije stvaraju savršenu sintezu između okoline i digitalne stvarnosti.'

Predstavnik premium segmenta

Ovaj vrlo elegantan automobil više je od pukog sportskog automobila luksuzne klase, s impresivnim razmakom od tla i velikim kotačima od 22 cola koji najavljuju njegov terenski talent.

Audi activesphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Njegove dimenzije čine ovaj koncept članom premium segmenta: duljina 4,98 m, širina 2,07 m i visina 1,60 m. Tipično za električni automobil, međuosovinski razmak iznosi izdašnih 2,97 m, pružajući maksimalan prostor za noge putnika. Prednji i stražnji prevjesi su odgovarajuće kratki za mnogo kompaktniji dojam nego što pokazuju puke brojke. Iz svih perspektiva, koncept Audi activesphere djeluje monolitno, kao iz jednog kalupa.

Veliki kotači od 22 inča i upečatljiv razmak od tla, ravna kabina tako tipična za Audi i dinamičan krovni luk daju automobilu proporcije koje izrazito podsjećaju na sportski automobil. Gume 285/55R22 dovoljno su voluminozne za sve vrste terena, a njihov profilirani gazni sloj ističe talent activesphere za off-road uporabu.

Kotači imaju pomične segmente: kada se koriste izvan ceste, otvaraju se za optimalnu ventilaciju, a zatvaraju na cesti za optimalnu aerodinamiku. Elegantna, moderna zrcala s kamerom na dvojim prednjim vratima također su posebno dizajnirana za smanjenje otpora.

Sportback stražnji dio activesphere može se pretvoriti u otvoreni prtljažni ležaj ('active back') pritiskom na gumb - savršeno za nošenje rekreacijske opreme kao što su e-bicikli ili oprema za vodene i zimske sportove.

Staklene površine čine značajan dio karoserije vozila – i to nikako samo u visini glave. Prednji kraj activesphere predstavlja lice marke, Singleframe, dizajniran kao prozirno staklo kako bi se putnicima omogućio nesmetan pogled kroz veliki dio ceste ispred vozila.

Tu su i staklene površine sa strane u donjem dijelu vrata, koje kao da brišu granicu između prirodnog svijeta i interijera kada je activesphere u off-road modu. Široka, zakrivljena vrata prtljažnika imaju opsežna stakla za optimalno osvjetljenje, dok je čak i sam krov proziran, propuštajući puno dnevnog svjetla u unutrašnjost.

Vanjski izgled posebno ukazuje na terensku sposobnost vozila i, sa svojim voluminoznim lukovima kotača, prikazuje varijabilni, elektronički kontrolirani quattro pogon na sve kotače. Udaljenost od tla Audi activesphere također je promjenjiva; idealan za terensku upotrebu, može se povećati za 40 mm s osnovne visine od 208 mm ili za isto toliko smanjiti kada se vozi po cesti. To pogoduje i težištu i aerodinamici pri brzoj vožnji. Prilazni kut Audi activesphere – relevantan za off-road vožnju – iznosi 18,9 stupnjeva, a odlazni kut 28,1 stupanj.

Audi activesphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Varijabilni razmak od tla podsjeća na obitelj Audi modela koja je od 2000. privukla entuzijastičnu, vjernu bazu obožavatelja u C i kasnijem B segmentu – Audi allroad. Od prve generacije, ova obitelj također ima ovjes sa zračnim oprugama s promjenjivim razmakom od tla i vizualno pomaknutim podnim sklopom s elementima štitnika podvozja kao značajnom značajkom dizajna. Jednako značajna za sve allroad modele je opcija paketa Avant.

Activesphere označava prvi put da automobil sa Sportback hatchbackom uključuje elemente dizajna i tehničku opremu allroada. Iz tog razloga, Audi novu varijantu karoserije naziva 'active Sportback' za razliku od allroada.

Kao i kod njegovog rođaka, koncepta Audi grandsphere, vrata Audi activesphere, koja su pričvršćena na A i C stup sprijeda i straga, otvaraju se u suprotnim smjerovima; ni ovdje nema B stupa. Ova inovacija znači da se cijeli unutarnji prostor otvara putnicima čim uđu u automobil.

Desno i lijevo iznad Singleframea, uske jedinice prednjih svjetala izgledaju poput fokusiranih očiju. Rasvjetne jedinice ponavljaju logo marke s četiri prstena povećavajući i izolirajući sjecište dvaju prstenova kako bi oblikovali zjenicu – novi, nepogrešivi digitalni svjetlosni potpis koji je Audi prvi put predstavio u Audi grandsphere: Audi oko. U aktivnoj sferi, ovaj je potpis sada raznolik – svaki od načina vožnje na cesti i izvan ceste ima svoju varijantu. Dnevna svjetla i stražnja svjetla koriste ultrafinu mikro-LED tehnologiju za još veću preciznost i kontrast.

Kombinirajući suprotnosti u savršenoj sintezi, Audi activesphere dokazuje da je svestrani model koji prelazi granice, s pogonskim sustavom i ovjesom koji ga čine jednako vještim na cesti i izvan nje. Upravljač i pedale omogućuju vozaču da aktivno upravlja automobilom, a istovremeno nude autonomnu vožnju za opuštenije vrijeme na cesti. Kao coupé koji je jednako elegantan koliko i dinamičan, odlikuje se klasičnim proporcijama i linijama, ali se u samo nekoliko sekundi automobil pretvara u pick-up za prijevoz sportske opreme – ima dovoljno mjesta čak i za dva e-bicikla u teretnom prostoru.

Konceptni automobil zamišljen je i dizajniran u Audi Design Studiju u Malibuu, samo nekoliko koraka od Pacific Coast Highwaya, legendarne obalne ceste. Voditelj studija Gael Buzyn i njegov tim kreativni su umovi koji stoje iza ovog projekta, a njegova ideja je sljedeća: 'Activesphere je jedinstven. To je nova vrsta crossovera koji pametno kombinira eleganciju Audi Sportbacka, praktičnost SUV-a i istinske off-road sposobnosti.'

Funkcionalan i minimalistički – interijer

Oličenje preglednosti i urednosti – to je prvi dojam za putnike koji ulaze u unutrašnjost Audi activesphere kroz širom otvorena vrata.

Okomite i horizontalne plohe, uz prave kutove dominiraju arhitekturom prostora. Unutarnje zone imaju horizontalne kontrastne boje, a središnji dio su površine za sjedenje te vrata i prednje obloge u toploj lava crvenoj boji, koje su u kontrastu s tamnom vanjštinom čak i kada gledate kroz bočne prozore. Iznad i ispod ove središnje zone također dominiraju tamne boje (crna, antracit i tamno siva).

Četiri pojedinačna sjedala ovješena su poput produžetaka visoke središnje konzole pune dužine. Naslonjen na središnju konzolu, gornji kraj unutarnje strane školjke sjedala oblikovan je vodoravno kao naslon za ruke. Dizajneri su zamislili površinu sjedala, leđa i ramena kao tri odvojene, obodne školjke; sam vizualni izgled već obećava dobru bočnu potporu. Također se čine tako lagani da lebde i tako održavaju ravnotežu između automobilske funkcije i elegancije ležaljke.

Kada Audi activesphere koncept vozi u autonomnom načinu rada, instrument ploča, upravljač i pedale nestaju u nevidljivom položaju. Osobito u prvom redu sjedala, ispred vozača se otvara širok prostor koji se proteže do prednjeg kraja activesphere – i dalje. Za jasno vidno polje, potpuno ostakljeni Singleframe daje putnicima neometan pogled na cestu ispred.

Sama nadzorna ploča radi kao xlarge zvučna traka (kroz drvene lamele), kao i kao pametan otvor za prozračivanje pune širine i u raširenom i u spremljenom položaju.

Ako vozač želi preuzeti volan, upravljačka ploča, zajedno s upravljačem, zakreće se iz svog položaja u ravnini ispod vjetrobrana – svaki vozač može individualno podesiti idealan ergonomski položaj. MMI beskontaktne kontrole u vratima uvijek su dostupne oku i ruci, na primjer za kontrolu prozora i podešavanja sjedala.

Arhitektura i osjećaj prostora u Audi activesphere uvelike su određeni visokom središnjom konzolom pune dužine. Naravno, u električnim automobilima konzola više nije potrebna za držanje kardanske osovine, već umjesto toga nudi prostor za pohranu i šipku na vozilu – bilo hlađenu ili grijanu. Gornji poklopac je proziran, što omogućuje pogled na bocu i čaše, ali i vizualno integrira voluminoznu konzolu u unutrašnjost. Dodatno, postoji konzola na krovu, neposredno iznad središnje konzole i odražava njezine dimenzije, gdje su četiri AR naočale za sustav miješane stvarnosti na dohvat ruke svim putnicima.

Audi activesphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Mogućnost autonomnog upravljanja vozilom na pogodnom terenu daje vozačima i putnicima novu razinu slobode, koja se, zahvaljujući novom zaslonu i tehnologiji upravljanja, može koristiti u aktivnoj sferi na različite načine. Inovativni operativni koncept, Audi dimensions, kombinira fizički i virtualni svijet (tj. miješanu stvarnost) prikazivanjem digitalnog sadržaja u vidnom polju putnika u stvarnom vremenu.

Visokotehnološke VR naočale pružaju pogled na stvarno okruženje i rutu, dok istovremeno prikazuju 3D sadržaj i interaktivne elemente – individualno konfigurirane za vozače i putnike.

To znači da se mogu prikazati sve informacije bitne za vozača, poput statusa vožnje i navigacije. A u unutrašnjosti, korisnici ovih VR naočala mogu vidjeti upravljačke ploče i druge virtualne zaslone u urednom, minimalističkom dizajnu koji ostaje skriven golim okom. Optika mješovite stvarnosti daje korisnicima mogućnost precizne interakcije s ovim stvarnim, ali nevidljivim zonama osjetljivim na dodir, dok VR naočale prikazuju i izvršavaju funkcije reagirajući u stvarnom vremenu kada ih korisnici dodirnu.

Audi activesphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

PPE – prilagođena pogonska tehnologija

Zbog svojih dimenzija i razine performansi, koncept Audi activesphere pogodan je za korištenje Audijevog najinovativnijeg električnog pogonskog sustava: Premium Platform Electric ili skraćeno PPE.

Poput srodnih konceptnih automobila Audi grandsphere i Audi urbansphere, koncept activesphere oslanja se na ovaj modularni sustav za serijsku proizvodnju. Razvija se pod Audijevim vodstvom zajedno s Porsche AG - prva Audi proizvodna vozila temeljena na PPE bit će predstavljena, jedno za drugim, prije kraja 2023. godine.

PPE je dizajniran isključivo za baterijsko-električne pogonske sustave i stoga može u potpunosti iskoristiti sve prednosti ove tehnologije – za poboljšanje voznih karakteristika automobila, ekonomičnosti i opcija paketa.

Kao rezultat toga, Audi može učinkovito proširiti ponudu električnih vozila u svom portfelju putem B- i C-segmenata velike količine. Osim toga, ekonomija razmjera omogućit će tehnologiju luksuzne klase i razne različite verzije modela da budu uključeni u široku liniju modela bez premca na premium tržištu.

PPE je prva platforma dizajnirana za prilagodbu dosad neviđenoj paleti masovnih automobila – uključujući SUV i CUV vozila s visokim razmakom od tla, kao i automobile s ravnom siluetom koji su dio Audijeve osnovne palete proizvoda, kao što je serija Audi A6, čije su vanjske dimenzije i međuosovinski razmak gotovo identični konceptu Audi activesphere.

Ključni element buduće PPE flote je baterijski modul između osovina; u konceptu Audi activesphere ima oko 100 kWh energije. Korištenje cijele širine automobila između osovina omogućuje postizanje relativno ravnog rasporeda baterije.

Električni motori na prednjoj i stražnjoj osovini koncepta Audi activesphere s pogonom na sve kotače zajedno daju ukupnu snagu od 325 kW (442 KS) i okretni moment sustava od 720 Nm. Prednji i stražnji kotači povezani su putem osovine s pet karika. Konceptni automobil ima Audi adaptive air suspension s prilagodljivim amortizerima.

  • +22
Audi activesphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Brzo punjenje s 800 volti

Srce pogonske tehnologije u svim budućim PPE modelima bit će tehnologija punjenja od 800 volti. To osigurava da se baterija, poput one u Audiju e-tron GT quattro prije njega, može napuniti do 270 kW u vrlo kratkom vremenu na stanicama za brzo punjenje. Ova revolucionarna tehnologija po prvi će put ući u segmente srednje klase i luksuznih proizvoda velike količine s PPE.

Tehnologija PPE omogućuje vrijeme punjenja koje se približava uobičajenom zaustavljanju punjenja goriva za automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem. Samo 10 minuta je dovoljno vremena da unesete dovoljno energije za pogon automobila za više od 300 km.

A za manje od 25 minuta baterija od 100 kWh napuni se od 5 do 80 posto. Zajedno sa svojim dometom od preko 600 km, Audi activesphere se tako pozicionirao kao bezuvjetno pogodan za velike udaljenosti, kada je to potrebno.