PRIJELAZ NA STRUJU

[FOTO] Mercedes postupno ukida električni brend 'EQ': Odlazak klasičnih motora pojednostavljuje nazive modela

18.01.2023 u 12:57

Bionic
Reading

Električna marka Mercedes-EQ je relativno nova, a sam naziv je kratica za 'Electric Intelligence' i koristi se od 2019. za tipske oznake potpuno električnih Mercedesovih modela. Sedam EQ modela već je na tržištu: EQE, EQE SUV, EQS, EQS SUV, EQC, EQA i EQB

Mercedes-Benz, prema pisanju njemačkog Handelsblatta, želi postupno ukinuti svoj električni brend 'EQ'. To bi se trebalo odnositi na sljedeću generaciju Mercedesovih električnih automobila. Proizvođač se prethodno obvezao ponuditi električni ekvivalent za svaki od svojih modela do 2025. godine.

Njemački proizvođač premium automobila je posljednjih desetljeća grupirao brojne pod-marke kao sastavni dio 'trokrake zvijezde'. Naravno, riječ je o ekonomsko-marketinškoj prepoznatljivosti svake od pojedinih linija modela.

Tako je sportska podružnica AMG namijenjena za one koji vole izrazito sportske modele vrhunskih performansi, G-klasa predstavlja najvišu klasu terenskih vozila, a Maybach posebno luksuzna putovanja.

Električna marka EQ je relativno nova, a sam naziv je kratica za 'Electric Intelligence' i koristi se od 2019. za tipske oznake potpuno električnih Mercedesovih modela - od kompaktnog EQA do vrhunske limuzine EQS. Ali to će se vjerojatno uskoro promijeniti, jer bi od 2024. svi novi električni modeli sa zvijezdom trebali bi biti bez dodatnog logotipa, saznaje njemački Handelsblatt iz korporativnih krugova.

Sedam potpuno električnih modela već je u prodaji

Ercedes-Benz već ima sedam čisto električnih linija modela u prodaji: EQE, EQE SUV, EQS, EQS SUV, EQC, EQA i EQB. Tijekom sljedeće dvije godine lansirat će električnu inačicu robusne G-klase 4x4 i kompaktnu limuzinu dugog dometa temeljenu na konceptu EQXX, čime će njegova ponuda EV biti približno jednaka veličini kao i njegova dugotrajna linija automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Naziv 'EQ' trenutno se koristi na blagim hibridima i plug-in hibridnim modelima. Mercedes-Benz koristi identifikaciju 'EQ Boost', označavajući elektromotornu pomoć za motor s unutarnjim izgaranjem kad je riječ o blagim hibridima. Složeniji Plug-in hibridni modeli nose oznake 'EQ Power', što ukazuje na izravni pogon iz elektromotora.

Do 2030. postupan prijelaz s klasičnih motora

Očekuje se da će Mercedes postupno izbaciti motore s unutarnjim izgaranjem na većini tržišta od 2030. Nedavno lansirana C-klasa vjerojatno će ostati u prodaji do otprilike 2028., tu je i nova E-klasa s unutarnjim izgaranjem koja bi trebala biti lansirana 2023., a s ova dva modela i dva povezana SUV-a. Naravno, riječ je o modelima GLC i GLE, koji bi isto tako trebali ući u sljedeću generaciju s motorima s unutarnjim izgaranjem.

  • +11
Mercedes-EQ Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Britanski Autocar je saznao od njemačkog proizvođača i sljedeće: 'I dalje nam je važno poduprijeti naš strateški stup 'Lead in Electric' s markom 'Mercedes-EQ'. S modelima EQ obraćamo se kupcima koji se osjećaju posebno obrađeni progresivnošću i inovativnom snagom u području e-mobilnosti. S ciljem da do kraja desetljeća postanemo potpuno električni od naše matične marke Mercedes-Benz, prilagodit ćemo pozicioniranje vozila, a time i korištenje marke na suvremen način, no još je prerano za detalje .'