SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Mercedes-Benzov EQS SUV: Obilje prostora, udobnosti i povezanosti

20.04.2022 u 12:19

Bionic
Reading

EQS SUV dolazi kao verzija EQS+ sa stražnjim pogonom izlazne snage 265 kW i 568 Nm okretnog momenta. Verzije s pogonom na sva četiri kotača su EQS 450 4MATIC (snaga 265 kW, 800 Nm okretni moment) te EQS 580 4MATIC (snaga 400 kW, 858 Nm okretni moment)

Mercedes-Benz je, kako smo i najavili, održao svjetsku premijeru svog modela EQS SUV. S luksuznom limuzinom EQS i sportskom limuzinom EQE, njemački je proizvođač premium vozila ušao u novu, potpuno električnu eru i u višim tržišnim segmentima. EQS SUV je treća serija modela s ovom arhitekturom razvijenom za električna vozila. SUV nudi obilje prostora, udobnosti i povezanosti za do sedam putnika u svojoj avangardnoj, luksuznoj unutrašnjosti. Zahvaljujući snažnim električnim motorima, prilagodljivom 4MATIC pogonu na sve kotače i inteligentnom načinu vožnje OFFROAD, EQS SUV je, prema proizvođaču, također sposoban s lakoćom se nositi s laganim terenima.

Vanjske dimenzije

Novi EQS SUV dijeli dug međuosovinski razmak (3210 milimetara) s EQS limuzinom, ali je preko 20 centimetara viši. Detaljne dimenzije ovog SUV modela su sljedeće: dužina 5125 mm, širina 1959 mm, visina 1718 mm. Unutarnje dimenzije imaju koristi od ovih izdašnih SUV dimenzija i od prednosti namjenskog dizajna prilagođenog električnoj platformi. Drugi red sjedala serijski se može podesiti električno. U prtljažnik stanu do četiri torbe za golf. Treći red sjedala s dva dodatna pojedinačna sjedala i opsežnim komfornim značajkama za sve putnike dostupan je kao opcija.

EQS SUV AMG Line: Vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

EQS limuzina je aktualni svjetski prvak u aerodinamici za serijske automobile, a njegov namjenski dizajn s glatkim podvozjem i obično zatvorenim poklopcem hladnjaka bila je dobra polazna točka za aerodinamičke mjere na EQS SUV-u. Optimizacija detalja protoka tipičnih za SUV dovela je do dosad jedinstvene kombinacije prostranosti i aerodinamičke učinkovitosti.

Pogon

Svi EQS SUV-ovi imaju električni pogon (eATS) na stražnjoj osovini, a verzije s 4MATIC-om također imaju eATS na prednjoj osovini. U modelima 4MATIC, funkcija Torque Shift osigurava inteligentnu, kontinuirano promjenjivu raspodjelu pogonskog momenta između stražnjih i prednjih elektromotora, a time i korištenje najučinkovitijeg eATS-a u svakom slučaju. Elektromotori na prednjoj i stražnjoj osovini su sinkroni motori s trajnom pobudom (PSM). Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustoću snage, visoku učinkovitost i veliku postojanost snage.

Prema onome što nam je Mercedes-Benz najavio, novi EQS SUV dolazi kao verzija EQS+ sa stražnjim pogonom izlazne snage 265 kW i 568 Nm okretnog momenta. Verzije s pogonom na sva četiri kotača su EQS 450 4MATIC (snaga 265 kW, 800 Nm okretni moment) te EQS 580 4MATIC (snaga 400 kW, 858 Nm okretni moment). Maksimalna jačina punjenja istosmjernom strujom je 200 kW.

EQS limuzina bila je prva Mercedes-Benzova serija modela u kojoj se potpuno nove funkcije vozila mogu aktivirati u nekoliko područja putem ažuriranja preko zraka (OTA). S SUV-om EQS ova je ponuda značajno proširena. Na primjer, pomoć pri manevriranju s prikolicom ili MBUX (Mercedes-Benz korisničko iskustvo) navigacija proširene stvarnosti može se aktivirati kasnije.

  • +38
EQS SUV: Potpuno električni luksuzni SUV s do 7 sjedala Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Ugljično neutralan

Sa SUV-om EQS, Mercedes-Benz čini veliki korak prema mobilnosti s nultom emisijom i približava se ispunjenju Ambicije 2039. Model je proizveden na potpuno neutralan način na CO2. EQS SUV na cestu postavlja prava rješenja za mobilnost bez emisija, inteligentno očuvanje resursa i odgovorno kružno gospodarstvo.

EQS SUV AMG Line: Scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Dynamic Select načini vožnje

Šasija novog SUV-a EQS ima osovinu s četiri karike sprijeda (four-link axle) i neovisni ovjes s više karika straga (multi-link). Zračni ovjes AIRMATIC s kontinuirano podesivim prigušenjem ADS+ je standardna oprema. Razina vozila može se podići za nekoliko centimetara. Uz DYNAMIC SELECT modove ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUAL, verzije 4MATIC imaju OFFROAD, daljnji način za off-road vožnju. Nadalje, standardno je upravljanje stražnjom osovinom s kutom upravljanja do 4,5 stupnjeva, koje omogućuje bolje manevriranje u gradu i okretnost na terenu. Opcionalno, a također i putem OTA ažuriranja, dostupna je verzija s kutom upravljanja do 10 stupnjeva.

Sigurnost

Načela Integralne sigurnosti, posebice sigurnost od nezgoda, vrijede bez obzira na platformu. Kao i svi drugi Mercedes-Benzovi modeli, EQS SUV stoga ima krutu putničku ćeliju, posebne zone deformacije i moderne sustave za zadržavanje. Europska verzija SUV-a EQS prvi je Mercedes-Benzov model koji može otkriti jesu li stražnja sjedala zaista zauzeta. Ako suvozač straga ne veže sigurnosni pojas, vozač dobiva posebno upozorenje. Još jedna nova značajka u Mercedes-Benzu je ono što je poznato kao podsjetnik na prisutnost putnika. Ovaj sustav može ukazivati ​​na djecu koja su možda bila zanemarena u stražnjem dijelu vozila. U vozilima za Europu, Australiju i Novi Zeland, podsjetnik je standardno uključen.

Plug & Charge

Mercedes me Charge jedna je od najvećih mreža za punjenje u svijetu: trenutno se sastoji od preko 700.000 punjača izmjenične i istosmjerne struje, uključujući oko 300.000 u Europi. Od 2021. Mercedes-Benz je osigurao offset kompenzaciju zelenom električnom energijom kada kupci koriste Mercedes me Charge za punjenje svojih automobila u Europi. Visokokvalitetna jamstva podrijetla osiguravaju da se onoliko zelene energije iz obnovljivih izvora energije unese u mrežu koliko se povuče putem Mercedes me Charge. Nova funkcija Mercedes me Charge Plug & Charge čini punjenje EQS SUV-a na javnim punionicama koje podržavaju Plug & Charge praktičnim.

Predložene stanice za punjenje

Navigacija s električnom inteligencijom planira najbržu i najprikladniju rutu, uključujući zaustavljanja punjenja, na temelju brojnih čimbenika i dinamički reagira na prometne gužve ili promjenu stila vožnje, na primjer. To uključuje vizualizaciju u MBUX infotainment sustavu o tome je li stanje napunjenosti baterije dovoljno za povratak na početnu točku bez punjenja. Pri izračunu rute prednost imaju stanice za punjenje duž rute koje su dodane ručno. Predložene stanice za punjenje mogu se isključiti. Izračunavaju se procijenjeni troškovi punjenja po zaustavljanju punjenja.

Uz ENERGIZING AIR CONTROL Plus, Mercedes-Benz holistički razmišlja o kvaliteti zraka u EQS SUV-u. Sustav se temelji na filtraciji, senzorima, konceptu prikaza i klimatizaciji. HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filtar ima vrlo visoku razinu filtracije za hvatanje finih čestica, mikročestica, peludi i drugih tvari koje ulaze s vanjskim zrakom.

MBUX Hyperscreen

S inteligentnim softverom, MBUX se u potpunosti prilagođava svojim korisnicima i pruža im personalizirane prijedloge za brojne funkcije infotainmenta, udobnosti i vozila. Uz ono što je poznato kao nulti sloj, najvažnije aplikacije uvijek se nude na najvišoj razini unutar vidnog polja, ovisno o situaciji i kontekstu.

Vrhunac interijera je MBUX Hyperscreen (posebna oprema). Ova velika, zakrivljena jedinica zaslona proteže se gotovo od A-stupa do A-stupa. Tri zaslona sjede pod zajedničkim pokrovnim staklom i vizualno se spajaju. 12,3-inčni OLED zaslon za suvozača daje im vlastiti zaslon i kontrolno područje. U Europi i u sve većem broju zemalja suvozač na prednjem sjedalu također može gledati dinamične sadržaje dok je vozilo u pokretu. To je zato što se Mercedes-EQ može osloniti na inteligentnu logiku blokiranja temeljenu na kameri: Ako kamera otkrije da vozač gleda u zaslon suvozača, sustav automatski zatamnjuje dinamički sadržaj.

Dolby Atmos zvučni sustav® podiže audio iskustvo u EQS SUV-u na novu razinu. Pojedinačni instrumenti ili glasovi studijskog miksa mogu se postaviti po cijelom području za slušanje. Nova vrsta zvučne animacije tako postaje moguća: to je zato što dok konvencionalni stereo sustavi obično imaju dinamiku lijevo-desno, Dolby AtmosÒ može koristiti cijeli prostor i stvoriti iskustvo od 360 stupnjeva.

Baterija kapaciteta 107,8 kWh

EQS SUV ima litij-ionsku bateriju s do 12 staničnih modula i ćelijama u torbici ili tvrdom kućištu. Zahvaljujući kapacitetu od 107,8 kWh, može se osigurati dovoljno energije za domete do 660 kilometara prema WLTP-u. Inovativni softver za upravljanje baterijom, koji je razvijen u kući, omogućuje ažuriranja putem zraka (OTA). To održava upravljanje energijom EQS SUV-a ažurnim. Napon EQS SUV-a je 396 Volti.

Razvoj baterije je odlučujući čimbenik u Mercedes-Benzovoj strategiji elektrifikacije. Uostalom, baterija je srce električnog automobila i presudno doprinosi, između ostalog, dometu, a time i voznim karakteristikama električnog vozila. EQS Saloon označava lansiranje nove generacije baterija sa značajno većom gustoćom energije. Nove baterije postavljaju standarde u pogledu performansi, učinkovitosti i kapaciteta punjenja.

Također ispunjavaju visoke Mercedesove zahtjeve u pogledu sigurnosti, izdržljivosti i održivosti. Mercedes‑Benz izdaje certifikat za baterije za svoje visokonaponske baterije, a time i jamstvo performansi kupcima: Rok trajanja od 10 godina ili 250.000 kilometara s preostalim kapacitetom od 70 posto.