EUROCONSUMERS

Europski potrošači ocijenili: Lexus najpouzdaniji

Lexus je uspio: kontrola kvalitete u tvornici Kyushu

Lexus je uspio: kontrola kvalitete u tvornici Kyushu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Članice grupe Euroconsumers objavile su rezultate godišnjeg ispitivanja pouzdanosti automobila i zadovoljstva stranaka

Lexus je najpouzdanija marka automobila za europske potrošače. Luksuzni brend Toyote potvrdio je svoju povijesnu baštinu, što ga je u 31 godinu postojanja uvijek vodilo na vrh ljestvice zadovoljstva i pouzdanosti.

Drugu godinu zaredom Lexus je na prvom mjestu po pouzdanosti zabilježivši rezultat od 97 posto.

Lexus - paleta hibridnih modela (2019.)

Lexus - paleta hibridnih modela (2019.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Modeli Lexus NX 300h, IS 300h i CT 200h uvršteni su među 10 najpouzdanijih modela u svojim kategorijama (SUV i obiteljski automobil), potvrđujući tako najvišu razinu kvalitete, trajnosti i pouzdanosti Lexusovog hibridnog pogonskog sklopa u automobilskoj industriji.

Rangiranje organizacije marki automobila Euroconsumers prema pouzdanosti i zadovoljstvu kupaca

Rangiranje organizacije marki automobila Euroconsumers prema pouzdanosti i zadovoljstvu kupaca

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euroconsumers/Grafička obrada:Z.M.

U ispitivanju je sudjelovalo više od 43.000 potrošača iz Belgije, Francuske, Italije, Portugala i Španjolske, a ono je uključivalo više od 400 modela više od 37 proizvođača. Sudionici su bili zamoljeni popuniti online upitnik, navodeći starost njihovog automobila, prijeđenu kilometražu te probleme i kvarove s kojima su se susreli. To je bio temelj za izračun ocjene pouzdanosti za svaku marku. Kvarovi, rezervni dijelovi i pritužbe mehaničaru odredili su da je automobilska marka koja zadaje najmanje briga svojim vlasnicima Lexus, a slijede ga Porsche, Toyota i Daihatsu.

Lexus SUV - paleta modela (2019.): NX, UX, RX i LX (slijeva nadesno)

Lexus SUV - paleta modela (2019.): NX, UX, RX i LX (slijeva nadesno)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Na vrhu popisa najpouzdanijih marki automobila japanska multinacionalna Toyota čini lavovski udio, stavljajući svoje brendove na vrh: Lexus, Daihatsu i Subaru (pored same marke Toyota). Porsche, Audi (obje marke iz Volkswagen grupe) i Honda također su dobro prošli u ovoj analizi.

Euroconsumers

Euroconsumers je potrošačka skupina čiji je cilj promicanje informacija za potrošače, obrane njihovih prava i personalizacija usluga u pet zemalja: Belgiji (Test-Aankoop/Test-Achats), Italiji (Altroconsumo), Portugalu (DECOProteste), Španjolskoj (OCU - Organisation of Consumers and Users) i Brazilu (Proteste).

Lexus NX F Sport

Lexus NX F Sport

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Najčešća oštećenja automobila

Da bi procijenili pouzdanost automobila, članovi ocjenjivačkog zbora koji su sudjelovali u ovome izboru analizirali su niz podataka koje su pružili vozači: starost automobila, broj prijeđenih kilometara i broj kvarova, dodijelivši im različitu težinu ovisno o težini propusta. Problemi koje većina vozača prijavljuje su problemi koji se tiču ​​električnog dijela automobila (osigurači, prednja svjetla, žarulje, kontrolna svjetla, centralno zaključavanje, električni prozori, brisači...): marke koje trpe iznad prosjeka zbog ovih vrsta problema su Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Lancia, Opel, Renault, Seat i Chevrolet. Zbog učestalosti problema kočioni sustav (cilindar hidrauličke pumpe, sustav kruženja kočione tekućine, diskovi, bubnjevi...) zauzima drugo mjesto: marke koje pate iznad prosjeka zbog tih problema su Citroën, Fiat, Lancia, Opel i Volvo. Ostale pritužbe mehaničarima odnose se na električne dijelove povezane s motorom (remen, starter motor, akumulator, elektronsko paljenje, elektronski protuprovalni sustav...), a tu najlošije stoje Alfa Romeo, Chevrolet, Opel i Seat.

Ipak, ne treba zaboraviti da za pouzdanost, izvrsna kvaliteta počinje od 91 posto, a za zadovoljstvo od 81 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!