sofisticirana tehnologija

Bugatti kreće s 3D printanjem kočnica od titanija. Cijena je vjerojatno astronomska

23.01.2018 u 13:04

Bionic
Reading

3D printanje bi trebalo biti idući veliki trend u automobilskoj industriji, a koliko ova tehnologija može biti impresivna možda ponajbolje pokazuje primjer iz Bugattija

Francuski proizvođač najsnažnijeg, najluksuznijeg i najekskluzivnijeg hiperautomobila na svijetu odlučio je dodatno smanjiti neovješenu masu na Chironu tako što će standardne kočnice iskovane od bloka aluminija zamijeniti verzijom isprintanom od titanija.

Postojeće Chironove kočnice, osmeroklipne sprijeda i šesteroklipne straga, teže 4,9 kg. Titanijska kliješta isprintana u suradnji s kompanijom Laser Zentrum Nord iz Hamburga imaju masu od svega 2,9 kg. Pritom je vlačna čvrstoća od primarne važnosti, jer je lako smanjiti masu kočnica no nužno je da one zadrže ili unaprijede performanse pri maksimalnom opterećenju.

Proces 3D printanja Bugattijevih titanijskih kliješta gotovo bi mogao biti smatran umjetnošću sam po sebi.

Svaka jedinica se printa 45 sati, a proces uključuje nanošenje titanijske prašine u slojevima, koje potom termički obrađuje četiri lasera. Svaki sloj je gotovo instantno ohlađen, te se na njega nanosi idući, međutim potrebno ih je nanijeti 2.213 po kliještima.

Čitavo kućište kočnica potom se zagrijava na 700 stupnjeva Celzija, te mehanički obrađuje kako bi se postigao glatki i sjajni finiš.

Moramo priznati da ovaj proces zvuči poprilično skupo, no isto vrijedi i za praktički svaku komponentu na 2,4 milijuna eura vrijednom Chironu. Koliko će koštati titanijske kočnice ostaje za vidjeti, no s obzirom na to da set keramičkih dođe kao jedan bolje opremljeni Golf, cijena novopečene tehnologije bi mogla biti astronomska.

Bugatti Chiron na ovogodišnjem ženevskom autosalonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia