bez metala, minerala i aldehida

Bentley predstavio maslinastosmeđu kožu: Važan korak njihove strategije održive kože

14.08.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Olive Tan koža će se po prvi put vidjeti u novom modelu Bentleya koji će biti predstavljen na Monterey Car Weeku, u Kaliforniji, 18. kolovoza

Bentley Motors je predstavio prvu potpuno organsku opciju - maslinastosmeđu kožu Olive Tan Leather - za svoje modele, kao dio svog puta Beyond100 da postane lider u održivoj luksuznoj mobilnosti.

Poznat u cijelom svijetu po bezvremenskoj luksuznoj koži koja utjelovljuje eleganciju, izdržljivost i neusporedivu kvalitetu, Bentley usprkos tome stalno nastoji poboljšati svoje održive materijale, s ovom novom opcijom koja predstavlja važan sljedeći korak.

Olive Tan koža će se po prvi put vidjeti u novom modelu Bentleya koji će biti predstavljen na Monterey Car Weeku, u Kaliforniji, 18. kolovoza.

Osobitost ove kože leži u održivom procesu štavljenja kože koji koristi organski nusproizvod iz industrije maslinovog ulja. Dobiveno iz otpadne vode ekstrahirane tijekom postupka prešanja maslina, sredstvo za tamnjenje ostaje bez štetnih metala, minerala i aldehida. Tehnika zahtijeva manje vode od konvencionalnog procesa 'sunčanja', a također nudi veću koncentraciju obnovljivih kemikalija.

Dobivena organska koža je nevjerojatno mekana i dostojna najtraženije marke luksuznih automobila na svijetu. Bentley Motors je prvi proizvođač automobila koji koristi ovu vodeću tehnologiju Olive Mill Wastewater (OMW) , odnosno otpadne vode mlina za masline iz tvornice kože, Pasubio SpA.

Povijest Bentleya

Tvrtku Bentley je 1919. osnovao Walter Owen Bentley ili W.O. kako je bio poznat. Bentleyeva izjava o njihovoj misiji istinita je i danas kao što je bila i tada: 'Izraditi dobar automobil, brz auto, najbolji u svojoj klasi.'

Prvi automobil Bentley, EXP 1, dovršen je u Londonu 1919. godine. A Cricklewood je bio prvi dom Bentleya, koji je proizvodio automobile do 1931.

Rolls-Royce je kupio tvrtku za 125.275 funti 1931. Od tada se proizvodnja preselila u Derby do 1940., gdje su se proizvodili slavni Derby Bentleyji. Tvornica Pyms lane izgrađena je 1938. godine, prvotno za proizvodnju avio motora Merlin – između 1938. i 1946. godine izgrađeno je 26.065 motora.

Proizvodnja automobila započela je u Creweu u Engleskoj 1946. godine, a prvi Bentley koji je sišao s proizvodne trake bio je model Mark V I.

Godine 1998. Volkswagen Grupa je kupila Bentley, odmah uloživši više od milijardu funti u nadogradnju tvornice. Tvrtkin prvi SUV lansiran je 2015. godine, luksuzna Bentayga za vožnju svugdje. Bentley je 2019. godine proslavio svoju stotu obljetnicu nizom aktivnosti koje su trajale godinu dana diljem svijeta.

Godine 2020. Bentley je zacrtao svoju strategiju Beyond100, ciljajući na liderstvo u održivoj luksuznoj mobilnosti.

Olive Tan Leather još je jedna prekretnica u Bentleyevoj strategiji održive kože. Britanska marka već koristi kožu koja je nusproizvod mesne industrije i vrlo je sljediva. Godišnje se u globalnoj proizvodnji kože reciklira oko 270 milijuna koža koje bi inače otišle na odlagalište.

Bentley Flying Spur iz 2020. u detaljima -najkompleksniji inetrijer Bentley dotad Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley Motors

Proizvodnja kože smatra se sigurnim, usklađenim i strogo reguliranim načinom recikliranja koproizvoda mesne industrije u prekrasan i održiv materijal. Bentley već planira ponuditi održivu kožu dobivenu iz OMW-a kao opciju u cijelom asortimanu proizvoda.

Bentley je bio prvi proizvođač automobila koji je postao član Radne skupine za kožu (LWG ili Leather Working Group) 2021. Industrijsko tijelo postavlja mjerilo za održivu proizvodnju kože i u skladu je s revolucionarnom Bentleyjevom strategijom Beyond100, ciljajući na vodstvo u održivoj mobilnosti.

  • +7
Bentley Izvor: Promo fotografije / Autor: Bentley Motors

Marc Stang, tehnički stručnjak za kožu u Bentley Motorsu, je rekao: 'Koža je sastavni dio interijera naših automobila i glavni element u stvaranju prepoznatljive završne obrade Bentley. Također je otporan na habanje – osobito važno jer 84 posto svih proizvedenih Bentley automobila još uvijek vozi na cestama u Velikoj Britaniji.'

'Koristimo osam do 12 koža po automobilu, a sve potječu iz Europske unije. Bentley također izbjegava korištenje kože povezane s krčenjem šuma, odražavajući rad unutar našeg opskrbnog lanca na poticanju ekološki prihvatljivijih procesa. I dalje smo predani održivijem izvoru kože, kao i radu na drugim inicijativama za poboljšanje našeg opskrbnog lanca kožom.', dodao je za kraj.