Novi vlasnik

Aston Martin kupuje vlasnik F1 momčadi Racing Point: Njegovo ime je Stroll, Lawrence Stroll!

06.12.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Kanadski milijarder osnovao je konzorcij za kupnju legendarnog britanskog proizvođača sportskih automobila, pa su dionice Aston Martina odmah skočile 17 posto

Aston Martin, legendarni britanski proizvođač cijenjenih sportskih automobila, poznat i po automobilima filmskog junaka Jamesa Bonda – agenta 007, ali i marke Lagonda, mogao bi dobiti novog vlasnika. Riječ je o kanadskom multimilijarderu, modnom magnatu Lawrenceu Strollu, ocu vozača Formule 1 Lancea Strolla, ali i čelnom čovjeku konzorcija koji je vlasnik kanadske Formula 1 momčadi Racing Point (bivša Force India).

Dionice Aston Martina porasle su 17 posto na temelju izvještaja da je kanadski milijarder Lawrence Stroll osnovao konzorcij koji bi preuzeo kontrolu nad britanskim proizvođačem sportskih automobila. Stroll je 'koristio veze' koje je uspostavio kao vlasnik momčadi Racing Point i preko svog sina, vozača Lancea, kako bi okupio konzorcij i preuzeo glavni udio u Aston Martinu, izvijestio je uvijek dobro informirani britanski magazin Autocar.

Aston Martin ima cilj udvostručiti prodaju svojih automobila na 14.000 do 2023. godine, ali tvrtka se i dalje financijski muči unatoč obnavljanju svog asortimana sportskih automobila. Proizvođač automobila objavio je tromjesečni gubitak od 13,5 milijuna funti (17,4 milijuna dolara) prije oporezivanja do kraja rujna ove godine.

Aston Martin DB5 (1963.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Strollov konzorcij iskoristio bi nisku cijenu dionica Aston Martina, rekao je Autocar. Kanađanin je uvjeren da će Aston Martin donijeti stalni profit nakon što kompanija sljedeće godine počne prodavati svoj prvi SUV, DBX, objavio je magazin. DBX je dobio pohvale za svoj izgled otkako je predstavljen javnosti prošlog mjeseca.

Kuvajtska dionička grupa Adeem/Primewagon posjeduje 36 posto udjela, dok talijanska kompanija InvestIndustrial ima 31 posto u Aston Martinu. Daimler također ima četiri posto udjela. Ostatak je u javnom vlasništvu. Autocarovo izvješće ne navodi čiji će udio Stroll kupiti.

Stroll je prema procjenama stručnjaka 'težak' više od dvije milijarde funti (2,6 milijardi dolara) nakon ulaganja u marke kao što su Pierre Cardin, Ralph Lauren i Tommy Hilfiger, prema Autocaru, koji je rekao da je istražio njegove planove za Aston Martin s popularnom stranicom specijaliziranom za Formulu 1, RaceFans.net.

Stroll osobno ima veliku kolekciju Ferrarija, a u Formulu 1 uključio se nakon što je pomogao osigurati svom sinu mjesto u Williamsovu F1 timu 2017. Stroll je potom kupio F1 momčad Force India 2018. godine, kada je otišla u stečaj, promijenivši joj ime u Racing Point 2019.

Aston Martin također je uključen u Formulu 1 putem svog sponzorstva F1 momčadi Red Bull Racing. A Red Bull Racing i Racing Point imaju sjedišta u Buckinghamshireu u središnjoj Engleskoj, nedaleko od sjedišta Aston Martina u Gaydonu. Ovo Autocarovo izvješće potaknulo je glasine da će Stroll preimenovati Red Bullovu momčad u Aston Martin.

Aston Martin je loše stajao na britanskom tržištu dionica u listopadu 2019., a cijena njegove dionice pala je s početne cijene od 19 funti (24,50 USD) na niskih 3,71 funti. Vijesti o mogućoj investiciji potaknule su dionice na rast do 5,92 funte u podne u Velikoj Britaniji.

Aston Martin odbio je zasad komentirati ove navode britanskog Autocara, ali i drugih zainteresiranih medija.

  • +7
Aston Martin Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin