EKSKLUZIVNO ZA TPORTAL

Jovanović: Šaljemo inspekciju u Dinamo i HNS!

19.11.2012 u 08:37

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ekskluzivno za tportal najavio je konačni početak rada Sportske inspekcije, instrumenta koji bi trebao biti ključan za 'isušivanje močvare' u sportu. Već u prosincu može se očekivati njen ulazak u Dinamo i Hrvatski nogometni savez!

'Dobili smo brojne predstavke i upozorenja oko nekih nepravilnosti u tim udrugama, pa će njih dvije sigurno biti prve pod nadzorom. Naravno, svi će doći na red i intervenirat će se gdje god se krše pravila i zakoni', kazao je ministar Jovanović.

Početak rada sportskih inspektora očekivao se još u rujnu, no procedura se rastegnula, navodno iz proceduralnih razloga. Ministar je potvrdio da ovoga tjedna na posao kreće 'između 15 i 20 ljudi' u cijeloj Hrvatskoj te da se istodobno raspisuje natječaj za izbor trojice inspektora koji će biti u sustavu njegova ministarstva. Oni stupaju na dužnost u prosincu, a Jovanović je uvjeren da će cijela akcija 'vrlo brzo dati rezultate'.

'Da, priznajem da sam na početku mandata možda bio previše glasan, iako u tom trenutku nisam imao alate kako bih to obećanje ostvario. Ozbiljni ljudi najprije moraju postaviti zakonske okvire, to smo učinili i uvjeren sam da će Zakon o sportu i Zakon o sportskoj inspekciji biti ključni za uvođenje reda u sve sportove, pa tako i nogomet', kazao nam je Jovanović odgovarajući na pitanje smatra li da je iznevjerio svoje obećanje o 'isušivanju močvare'.

Iskoristili smo trenutak i ministru postavili nekoliko pitanja na temu sporta, a iznenadio nas je popriličnim optimizmom.

Smatrate li da će dvadesetak inspektora biti dovoljno za velik posao koji je pred njima?

- Apsolutno, očekujem da će njihov rad vlo brzo dati rezultate. Dosad ih nismo imali ni jednog, dakle, radi se o ogromnom iskoraku. Osim toga, svim klubovima i sportskim udrugama već smo poslali obavijest da su dužni uskladiti se s odredbama Zakona o sportu i Zakona o sportskoj inspekciji i ostavili smo im razuman rok da to naprave. Ako se ogluše, svima slijede sankcije.

Moram napomenuti da se ustrojavanjem Sportske inspekcije praktički neće povećati broj zaposlenih u administraciji: svi inspektori na prvoj razini već su bili zaposleni u uredima državne uprave, a samo glavni sportski inspektor i još dva državna inspektora zaposlit će se putem natječaja. Za taj korak dobili smo dozvolu Ministarstva financija i Ministarstva uprave.

Zašto je inspekcija ustrojena na pomalo čudan način: u svim županijama nalazi se u uredima državne uprave, no u glavnom gradu je direktno pod Gradom Zagrebom? Mnogima je to dovoljno za sumnju da će se nacionalni savezi i zagrebački klubovi tretirati drugačije?

Ne, to je samo posljedica ustroja države, no svi inspektori odgovarat će meni, odnosno glavnom sportskom inspektoru. Osim toga, i inspektori s državne razine bit će ovlašteni za pokretanje prvostupanjskih postupaka.

U Dinamu, pa i još nekim klubovima, sumnja se u brojne nezakonitosti u radu. Konkretno, da u zatvorenom krugu skupština bira upravu, a potom uprava bira skupštinu. No to nije u ovlasti sportskih inspektora?

- Slažem se da postoji dvojnost u nadležnostima, ali to neće biti problem. S kolegama iz Ministarstva uprave možemo provesti zajednički nadzor i raščistiti sve nezakonite oblike rada. U budućnosti ćemo vjerojatno imati izmjene zakona po kojima će sve sportske udruge biti u potpunosti u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Vaš pomoćnik Petar Skansi svojedobno je iznenadio javnost izjavom da je Hrvatski nogometni savez 'perjanica hrvatskog sporta'?

- To je bio njegov lapsus koji je protumačen kao da im daje podršku. Gospodin Skansi htio je reći da je naša nogometna reprezentacija perjanica sporta, što objektivno jest, a pritom nije mislio na HNS.

U posljednjim izmjenama Zakona o sportu izbačena je odredba po kojoj osobe protiv kojih je pokrenut kazneni postupak ne smiju sudjelovati u radu bilo koje sportske udruge, kluba ili saveza?

- Točno je. Nisam pravnik i morao sam poštivati mišljenje stručnjaka, no nakon što smo usvojili stav da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, osobno ću inzistirati na ponovnom vraćanju te odredbe. Dakle, u sklopu izmjena Zakona o sportu koje su upravo u tijeku, ponovno ćemo usvojiti odredbu da osobe protiv kojih je započet postupak za kaznena djela iznad tri godine zatvora budu suspendirane iz sporta sve do okončanja postupka. Napravit ćemo to kako bismo skinuli svaku sumnju da pogoduje bilo kome.

Jeste li upoznati s prijavom nekih dioničara Hajduka, koji su zbog navodnog nezakonitog financiranja prijavili Dinamo Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja?

- Da, ali u tom slučaju nismo nadležni. Ključno je da Agencija što prije utvrdi je li doista došlo do povrede zakona, a ja samo mogu kazati da ista pravila moraju vrijediti za sve jednako.

A ako neki klub troši proračunski novac, s njime mora postupati manirom dobrog gospodara.

Smatrate li da bi klubove uopće trebalo financirati javnim novcem?

- Ne, profesionalni klubovi ne bi trebali primati javna sredstva, već bi morali sami osigurati sponzore i pobrinuti se da poštuju financijsku disciplinu - dakle, da troše onoliko koliko zarađuju. Najbolji primjer za to je Hajduk, proteklih godina trošio se ogroman novac i sada će trebati dosta napora da se dugovi vrate.

Sredstvima iz proračuna eventualno se može financirati omladinske pogone ili infrastrukturu, ali i za to postoje druge mogućnosti: recimo, novcem zarađenim u lutrijama, kladionicama ili državnim tvrtkama. No u tom slučaju radilo bi se na transparentan način i uz poseban nadzor Ministarstva i Hrvatskog olimpijskog odbora. Novac će se morati dodjeljivati na temelju jasnih kriterija, a ne putem raznih poznanstava i osobnih veza.