ZAISKRILO IZMEĐU SVJEDOKA I SUTKINJE

Suđenje Svilanu na rubu incidenta

22.01.2013 u 11:27

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave Nove TV Marijan Jurenec posvjedočio je u nastavku suđenja Siniši Svilanu, kojemu se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi za korupciju, da 'nikad nije čuo za Svilana da bi primao mito za kupnju emisija vanjske produkcije'

Mustapić nije došla na ročište

Na današnjem ročištu trebala je svjedočiti Svilanova djevojka Silvana Mustapić, šefica kabineta Milanke Opačić, ministrice socijalne politike i mladih. No ona se danas nije pojavila na sudu.

Marijan Jurenec, koji je na funkciji čelnog čovjeka Nove TV bio od 2005. do 2009. godine, svjedočio je o okolnostima nabavljanja programa vanjske produkcije i sklapanju ugovora, jer je i sam, među ostalim, potpisao dva ugovora za emisiju 'U sridu', odnosno tri ugovora za 'Istragu'.

Upravo se za navodno primanje mita u iznosu 262.000 eura u zamjenu za prikazivanje emisija 'Jedan na jedan', 'U sridu' i 'Istraga' i sudi Svilanu. Mito mu je navodno dao vlasnik tvrtke Core media, Vladimir Šelebaj Sellier

'Čuo sam za Šelebaja i tvrtku Core media jer je bio jedan od naših dobavljača, ali nikad nisam bio u njegovoj firmi. Nisam izravno sudjelovao u svim segmentima pregovora o pojedinim emisijama, koordinirao sam proces i sve ugovore finalizirao potpisom', rekao je Jurenec.

Za Svilana je rekao da je bio 'jedan od jednakih' i da nije mogao utjecati na njega zbog produljenja ugovora za pojedinu emisiju, 'kao ni drugih osam direktora programa'.

U jednom je trenutku, kad je svjedok Jurenec pokušao objašnjavati okolnosti rada na Novoj TV i procedure nabavljanja programa vanjske produkcije, i 'zaiskrilo' između njega i predsjednice sudskog vijeća Jasne Smiljanić. Sutkinja ga je upozorila da nije na sudu da objašnjava, nego da 'odgovara ono što ga se pita'.

'Mogu sad ustati i otići, jer sam ovdje došao dobrovoljno, i dobit ćete me tek preko međunarodnog suda. Hrvatski zakoni me ne tangiraju', ustvrdio je Jurenec, inače slovenski državljanin, na što ga je sutkinja Smiljanić posljednji put upozorila da se 'ponaša pristojno'.

U nastavku su iskaz pred sudom dale dvije svjedokinje obrane – Ivana Vukinovac Gelo, nekad pravnica, a danas odvjetnica Nove TV, te Ruža Novak, u inkriminirano vrijeme asistentica redatelja i realizatorica na HTV-u.

Novak je na suradnju u dvjema emisijama vanjske produkcije - '1 na 1' i 'U sridu' - pozvao Edvin Softić, no kako je već bila angažirana na HTV-u, prihvatila je tek prvi projekt, dok je za drugu emisiju predložila svoju prijateljicu Silvanu Mustapić

'Nisam mogla raditi obje emisije. Kako su na HTV-u bile male plaće, mogli smo 'fušariti' uz prešutno odobrenje uprave. Kasnije nam je to zabranjeno', posvjedočila je Novak, uz napomenu da je po emisiji dobivala između 500 kuna i 100 eura.

Upravo će sestra Ruže Novak - Hloverka Novak Srzić - čije se ime često spominjalo u dosadašnjem tijeku suđenja Siniši Svilanu, sutra sjesti na klupu za svjedoke.