brza istraga

Zviždačicu iz Državnih nekretnina ispitali u USKOK-u, podnijela je kaznenu prijavu od 37 stranica

28.01.2022 u 16:58

Bionic
Reading

Maja Đerek, zviždačica koja je 24sata ispričala sve detalje nepravilnosti i nezakonitosti u tvrtki Državne nekretnine, ispitana je danas u USKOK-u.

Pozvana je na temelju opsežne kaznene prijave od 37 stranica koju je podnijela prije mjesec dana, a u kojoj je opisala detalje oko zlouporabe položaja i ovlasti i pogodavanja na štetu tvrtke protiv direktorice Renate Sabo i drugih osoba, pišu 24 sata.

Đerek je kratko potvrdila da je ispitana te da je ispitivanje trajalo satima, ali ne smije odavati druge detalje.

Maja Đerek je 40-godišnja pravnica koja je bila od 2018. godine direktorica zadužena za poslovne prostore u državnoj tvrtki Državne nekretnine koja upravlja sa 6300 državnih poslovnih prostora i stanova. Đerek je dobila u jesen 2020. godine otkaz jer je, kako tvrdi, upozorila na niz malverzacija. 

Zahvaljujući njenom istupu, javnost je obaviještena o brojnim optužbama za korupciju i pogodovanja kojima je svjedočila, a one uključuju i aktualnog ministra obrane Marija Banožića te glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Za nereagiranje je prozvala i sadašnjeg ministra graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, a opisala je i kako se pogodovalo Jozi Brkiću, bratu utjecajnog HDZ-ovca Milijana Brkića te kako se državni stan u kojem živi predstojnik Ureda Vlade Zvonimir Frka-Petešić obnovio preko reda državnim novcem.