Maja Đerek

Progovorila zviždačica iz Državnih nekretnina: 'Ministar Banožić sam je sebi birao stan'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 25.01.2022 11:53
  • Objavljeno 25.01.2022 u 10:48
Mario Banožić, Maja Đerek (u krugu)

Mario Banožić, Maja Đerek (u krugu)

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić / PIXSELL

Koncem proteklog tjedna pod povećalom javnosti našle su se okolnosti u kojima je državna tvrtka Državne nekretnine u vrlo kratkom roku obnovila stan u kojem živi Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića. Sada se oglasila Maja Đerek, bivša djelatnica Državnih nekretnina koja je prijavljivala, kaže, brojne nepravilnosti. Među ostalim, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan

U Saboru se ovoga tjedna raspravlja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača, te je tom prilikom ondje danas bila i Maja Đerek, javlja N1.

'Trenutno postoji mnogo nas koji smo prijavili nepravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je u prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nitko ga dosad nije zaštitio, a već je dugo na snazi. Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz, od toga je prošla godina i četiri mjeseca, nisam dobila zaštitu i nisam dobila nijedan odgovor na svoje prijave. Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače.

Prijavljivala sam činjenicu da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi, i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava', rekla je.

Kome je sve prijavljivala nepravilnosti?

'Frku Petešića ne bih komentirala, jer u tom sektoru nisam radila, ali imam saznanja jer sam radila u Državnim nekretninama. Ali činjenica je da su Državne nekretnine provele javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen.

Prijavljivala sam Nadzornom odboru, od kojeg nikad nisam dobila odgovor, prijavljivala sam tadašnjem ministru i sadašnjem, koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, podigla sam dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa, podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u, koja je, pretpostavljam, u obradi, a još uvijek nisam dobila povratnu informaciju', kaže.

Među ostalim, rekla je da je ministar Banožić sam sebi birao stan.

'Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega', kaže Đerek danas u izjavi medijima.

Inače, Maja Đerek, diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom i više od 12 godina radnog iskustva na raznim poslovima u struci, do 19. listopada 2020. bila je zaposlenica tvrtke Državne nekretnine, a 29. rujna 2020. uručena joj je Odluka o redovitom otkazu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnika. Istoga tog 29. rujna istjerana je iz svog radnog prostora u Državnim nekretninama te su joj oduzeti službeni mobitel i mogućnost korištenja službenog e-maila iako je zaposlenica Državnih nekretnina ostala do 19. listopada 2020., navodi Nacional, u kojem su objavljena njezina saznanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!