NOVI GLAVNI TAJNIK SDP-A

Zvane Brumnić: Bernardićev politički intimus koji zna i s ljudima i s dionicama

Bionic
Reading

Novi šef SDP-a Davor Bernardić ovoga vikenda po svom ukusu posložio je stranačko vodstvo, a fotelju glavnog operativca odnosno tajnika dobio je 47-godišnji Zagrepčanin Zvane Brumnić. Za poznavatelje SDP-ova 'hranidbenog lanca' to nije iznenađenje jer je riječ o čovjeku koji je već godinama Bernardićeva desna ruka

Brumnićeva službena biografija na stranačkim internetskim stranicama je štura. Navodi se da je diplomirani inženjer građevinarstva rođen 1969. u Zagrebu te su nabrojane njegove prošle i sadašnje funkcije u SDP-u. Osim što je po novom glavni tajnik, od 2010. zastupa SDP u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Podijeljeni SDP-ovci

Poznato je i to da je godinama radio u Gradskom uredu za prostorno planiranje. Oženjen je, ima kćer, a supruga mu nije stranački aktivna.

Više o Brumniću doznali smo od njegovih stranačkih kolega. Jedni nisu bili za to da im se navodi ime i prezime, dok za druge to nije bio problem. Prve možemo svrstati u ekipu koja nije sklona Bernardiću, a ostali su fanovi novog šefa.

Izuzetak je Dinko Suton, Brumnićev vjenčani kum koji je u stranačkim preslagivanjima izgubio funkciju poslovnog direktora SDP-a te nije Bernardićev čovjek, ali je svejedno slobodno prokomentirao zadnja zbivanja u stranci.

Brumnić se učlanio u SDP potkraj 90-ih godina u mjesnoj organizaciji Trešnjevka jug. Njen predsjednik tada je bio Saša Molan

'Koliko me sjećanje služi, u stranku je ušao jer mu je bila puna kapa loše situacije u državi i shvatio je da samo ako djeluješ možeš nešto i promijeniti. Bilo je to vrijeme kada je Hrvatska bila u lošoj situaciji, prijetila joj je izolacija, ekonomija je bila na dnu. Iako je s 30 godina ušao u stranku, ne bih rekao da je ikad kasno da se uključiš ako želiš promijeniti nešto. Recimo, ja sam ušao s 18, a on s 30, ali obojica smo ušli iz nekih ideala, ne iz računice', rekao je za tportal Molan, a s Brumnićem danas sjedi u zagrebačkoj Skupštini.

Na dionicama zaradio lijep novac

Svog kolegu opisuje kao brzog, analitičnog i operativnog. Kaže kako se prije nekoliko godina Brumnić aktivno bavio trgovanjem dionicama na burzi te je zaradio lijep novac.

Uspješnu burzovnu avanturu novog glavnog tajnika SDP-a spomenuo je i naš drugi sugovornik, a zamolio je za anonimnost. On Brumnića naziva Bernardićevom 'sivom eminencijom'

'Rijetko koju odluku u Skupštini je Bero (op.a. Bernardićev nadimak) donio, a da se nije prije konzultirao sa Zvanetom. Neki čak Beru nazivaju njegovim projektom, ali ne bih se baš složio s tim. Bero nije tako slabašan kao što neki misle i ne treba ga podcjenjivati. No neosporna je činjenica da je Zvane jedna od ključnih figura u njegovu usponu', istaknuo je naš sugovornik.

Brumnić je upoznao Bernardića potkraj 90-ih na stranačkim skupovima preko prijatelja Dinka Sutona i Marina Knezovića, nekad vrlo aktivnog SDP-ovca u zagrebačkoj organizaciji.

'Zvane je od prvog dana bio fasciniran Berom i vidio je od samog starta nešto u njemu. Od same njegove životne priče do toga što je bio košarkaš i uspješan student. On je u njemu vidio odličan PR materijal, ali mi, koji smo Beru bolje poznavali, govorili smo mu da stvari nisu tako jednostavne. Bero jednostavno nije vođa jer izbjegava donositi odluke. Uvijek kalkulira i čeka da se stvari raspletu te da vidi na koju se stranu treba svrstati. To kalkuliranje dobrom dijelu članova stranke uvijek je bilo zazorno jer šef mora znati kada udariti šakom o stol', ispričao nam je drugi SDP-ovac.


'Sklon je spletkarenjima, manipuliranju...'

On opisuje Brumnića kao vrlo inteligentnog čovjeka, ali prebacuje mu brzopletost i impulzivnost.

'Ono čemu je sklon i što se meni ne sviđa kod Zvaneta njegova je sklonost spletkarenjima, manipuliranju i podilaženju članstvu. Ali nekima to očito paše, a mi koji smo se tome smijali, očito smo bili u krivu jer se pokazalo da je bio na pobjedničkoj strani. On je na vrijeme shvatio da je Bero dobitna kombinacija', istaknuo je SDP-ovac nesklon Bernardiću te je dodao kako su zbog novog šefa SDP-a narušeni odnosi između Brumnića i njegovog vjenčanog kuma Sutona.

Međutim, Suton to demantira te kaže kako je i dalje jako dobar s Brumnićem, bez obzira na političke nesuglasice i to što je smijenjen s funkcije poslovnog direktora stranke.

'Sa Zvanetom nemam nijedno loše iskustvo. Idemo i dalje zajedno na kavu. On je pravi čovjek za glavnog tajnika stranke. Istina je da često raspravljamo o Bernardiću, ali ne moramo imati isto mišljenje o svemu da bismo se slagali. Članstvo stranke je odlučilo o novom vodstvu i ja to poštujem. Ne želim svojim izjavama izazivati zlu krv. Moje političko gledište je drugačije nego Bernardićevo, ali, ponavljam, poštujem volju stranke', izjavio je za tportal Suton.

I on Brumnića naziva Bernardićevom desnom rukom. Na pitanje kako komentira to što mu dobrog prijatelja neki nazivaju 'spletkarošom i manipulatorom' Suton odgovara da je sve to politika.

'Tko izgubi, ima se pravo ljutiti. U svim političkim opcijama strane se okreću u jednome danu. Je li to manipulacija i spletkarenje? Ne znam', rekao je Suton.