OTVORENO

Žužul: Trump govori što misli, a nekad prebrzo misli

13.06.2018 u 00:10

Bionic
Reading

Otvoreno HRT-a u utorak navečer bavilo se summitom Donalda Trumpa i Kim Jong-una kao i odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Gostovali su Miomir Žužul, bivši ministrom vanjskih poslova, Ivan Pernar, potpredsjednik Živog Zida, Zdravka Bušić, državna tajnica MVEP-a, Slaven Letica, sociolog, Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista te Domagoj Hajduković, član saborskog Odbora za vanjsku politiku (SDP).

Miomir Žužul je rekao da je ovo veliki sporazum i ozbiljan početak. 'U sporazumu nije napisano kada će Sjeverna Koreja početi s uništavanjem nuklearnih programa, iako je Kim rekao da će početi odmah, a Trump da će prestati s ratnim igrama u tom području. Mislim da je ovo ustupak Kini više nego Sjevernoj Koreji i mislim da nije bilo bitne uloge Kine do ovog sastanka ne bi ni došlo', kazao je Žužul.

Ivan Pernar rekao je da je Hrvatska politika spram američke sluganska. Zdravka Bušić mu je odgovorila da Hrvatska ima samo jednu vanjsku politiku i ne slaže se da vodimo slugansku politiku prema SAD-u. 'Imamo dobre odnose sa SAD-om i SAD nas uvažava kao važnog partnera na ovim prostorima. Hrvatska ima dobre odnose i s Bruxellesom i s Rusijom i sa SAD-om, rekla je Bušić.

Govoreći o sporazumu Trumpa i Kim Jong-una, Letica je rekao kako treba uzimati dva aspekta. 'Važno je da su ga zemlje u regiji dobro prihvatile, a drugo, taj sporazum ima točku o uklanjanju nuklearnih glava s korejskog poluotoka. To dugoročno ima važnu poruku, rekao je Letica. Istaknuo je kako u Hrvatskoj imamo demonizaciju Trumpa.

  • +19
Trump i Kim Izvor: Profimedia / Autor: NN

Žužul je rekao da je ekonomska situacija u SAD-u jako dobra, gospodarstvo bilježi rast i što je zanimljivo - nezaposlenost građana latinoameričkog porijekla najniža je u povijesti. Trump govori što misli, a nekad prebrzo misli. 'Radi ono što je u predizbornoj kampanji obećao i dobro osjeća bilo naroda', rekao je Žužul. Za sastanak Trumpa i Kim Jong-una rekao je kako je povijesni pomak.

Hajduković smatra kako to što je Trump poseban, nepredvidljiv i netipičan, političare u Europi i svijetu čini nervoznima jer ne znaju što mogu očekivati. 'Pitanje je što će summit u Singapuru iznjedriti. Ovo je korak u dobrom smjeru, jedna deeskalacija odnosa. SAD i Hrvatska su oduvijek bile prijateljske zemlje, odnosi SAD-a i Europe trenutno su na kušnji, poručio je Hajduković.

Za Pernara odnos SAD-a prema Hrvatskoj očituje se u tome što su našim građanima nužne vize za ulazak u tu zemlju. 'Nije Amerika kriva što imamo vize - u trenutku kad smo trebali, nismo imali biometrijske putovnice', ispravio ga je Žužul. Izrazio je nezadovoljstvo što ne postoji jedinstvena europska politika, a posebno vanjska. Na Pernarovo izlaganje referirala se i državna tajnica. 'Hrvatska je odavno članica NATO-a, naše snage su respektirane', rekla je Bušić i zamolila Pernara da ne svodi odnos RH i SAD-a samo na vize.