NJEŽNA MJERA PREMA MONSTRUMU

Žužića vodili u lancima, Paravinji skinuli i lisice

01.03.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Na zahtjev obrane, sutkinja Županijskog suda u Šibeniku dozvolila je skidanje lisica višestrukom silovatelju Draganu Paravinji kojem je danas počelo suđenje za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić. Blagonaklona mjera prema ovom monstrumu dovodi se u pitanje ako se sjetimo 23-godišnjeg Hrvoja Žužića koji je 2007. godine automobilom skrivio nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić na sud je dovođen u lancima

Dragan Paravinja,  prije prošlogodišnjeg bijega i uhićenja, godinama je vješto izbjegavao pravosudne organe Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH. U Srbiji je osuđen zbog dva silovanja, a u BiH zbog jednog. Svoju je svirepost pokazao i nakon uhićenja kada je policiju navodio na krivi trag, zbog čega je pokrenuta najveća potraga u hrvatskoj povijesti. Sudbina 17-godišnje Antonije Bilić, zbog čijeg je teškog ubojstva Paravinja trenutno na sudu, i dalje je nerazjašnjena - Paravinja nije otkrio gdje se nalazi njezino tijelo.

Poigravanje s pravosuđem pokazao je i u četvrtak, prvog dana suđenja. S monstrumom se oči u oči suočila cijela Antonijina obitelj, a Paravinja je u svom stilu opet izveo scenu tražeći drugog odvjetnika, čime je prvi dan suđenja prekinut i prije početka. Na zahtjev obrane, sutkinja pravosudnim policajcima dopušta da Paravinji skinu lisice s ruku.

'Paravinja je u nekoliko navrta osuđivani počinitelj za nasilna kaznena djela. S načinom na koji je lišen slobode i svime što je prethodilo pokazao je da je opasna osoba', rekao je za tportal

Žužić s lisicama na rukama i nogama
Veljko Miljević, koji je jedno vrijeme bio odvjetnik Hrvoja Žužića. Naglašava da je Žužić bio optužen zbog ugrožavanja javnog prometa i da način na koji je bio doveden na sud nije primjeren i u skladu s normama UN-a.

'U uređenim pravnim sustavima način dovođenja se ne odnosi na vrstu počinjenja djela, nego na opasnost osobe prema kojoj se primjenjuje. Paravinja je sigurno opasan i treba primijeniti one mjere da bi se osiguralo da on neće to zlorabiti za bijeg ili bilo kakav oblik nasilja', kaže Miljević. O stupnju zaštite do ulaska u sudnicu odlučuje Pravosudna policija, dok o mjerama unutar sudnice odlučuje predsjednik ili predsjednica sudskog vijeća. Ako je odluka da se lisice skidaju, potrebno je osigurati fizičku zaštitu osoba u sudnici, pojasnio je odvjetnik.