U MREŽI PRVOG

Žustra rasprava oko silovanja u Zadru i sporne odluke suca: Mrčela poručuje da se stvara hajka

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 15.10.2019 10:01
  • Objavljeno 15.10.2019 u 09:12
Marin Mrčela

Marin Mrčela

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Javnost je šokirana odlukom suca istrage zadarskoga Županijskog suda da petoricu mladića, osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra, pusti da se brane sa slobode. Odluka je još šokantnija jer osumnjičeni mladići žive u mjestu iz kojeg je i žrtva. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je u 'U mreži Prvog' osudio monstruozni slučaj, no pozvao je javnost na strpljenje

'Treba proći postupak. U postupku treba svima dati šansu da kažu svoje viđenje stvari i provesti dokazni postupak. Bez obzira na težinu i monstruoznost cijelog slučaja, mislim da je potrebno provesti postupak kako bismo znali koja je prava istina', rekao je Bošnjaković za HRT, dodavši da 'ako se pokaže istinito sve to što je navedeno, sustav mora biti jako rigorozan'.

'Sustav mora poslati snažnu poruku da je tako nešto neprihvatljivo u društvu i oni koji tako nešto počine bit će najstrože kažnjeni', poručio je ministar. Bošnjaković je ustvrdio da mediji prebrzo znaju donositi presude na temelju nekoliko argumenata i iskaza, što, kaže, nije dobro.

'Treba ostaviti stvari pravosuđu. Naše pravosuđe je spremno uhvatiti se u koštac s takvim predmetom. Sudu treba omogućiti da u miru radi svoj posao. Općenito, treba pooštriti kaznenu politiku', istaknuo je.

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregar kaže da je sudac svojom odlukom odlučio jednu važnu stvar, slobodan je u tome i mora moći raditi bez pritiska.

'Međutim, on mora voditi računa i o onim drugim efektima koje to izaziva. Prije svega o tome kakve su posljedice njegovog stava. Mora misliti o položaju sudstva u cjelini. Hoće li takva odluka utjecati na to da ljudi ne samo steknu dojam o krivnji eventualnih počinitelja, nego i o njegovoj pristranosti', poručio je Kregar.

Smatra da sudac nije napravio dovoljno vidljivu razliku između svih osumnjičenih. 'Neki od njih su maloljetnici, tu se ta razlika mogla učiniti. On je imao pravne mogućnosti za to. Žrtva neće biti ugrožena kao žrtva, nego i kao najvažniji svjedok. Sud neće moći donositi odluku ako je žrtva zastrašena', poručio je Kregar.

Županijski sud u Zadru

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela ističe kako se postupci o maloljetnicima po zakonu ne smiju iznositi u javnost.

'Kako je to došlo u javnost i zašto je to došlo u javnost, to je drugo pitanje. Činjenica je da ne znamo sve okolnosti djela. Jedan od problema je taj da se odluke donose u javnosti od medija, pojedinih političara, pojedinih udruga na temelju neprovjerenih informacija i na temelju slike koja nije cjelovita', kaže Mrčela.

Ustvrdio je da je jedino sudac imao cjelovitu sliku. 'Je li on pogriješio, to može govoriti samo drugostupanjski sud, a ne mediji, političari, profesori, niti suci koji ne znaju predmet. Ovo stvara atmosferu podložnu komentarima, koji onda opet stvaraju hajku i dovode do prosvjeda tamo gdje ih zapravo ne bi trebalo biti. Sudac ne smije donositi popularne odluke', poručio je sudac Vrhovnog suda.

Profesor Kregar kaže da je sudac znao neke činjenice koje su važne za slučaj.

'On je sasvim jasno mogao pretpostaviti da će biti pritiska na žrtvu. Kad se radi o silovanju maloljetnice, postupak je zatvoren, ali nije zatvoren u tome da javnost ne smije biti informirana. Odvjetništvo, policija ili sud moraju raditi tako da se pravo i pravda vide', poručio je.

Bošnjaković ističe kako informacije koje su izašle u javnost djevojčici ne idu u prilog. 'Možete zamisliti kako se osjeća dok čita sve te natpise, dok sluša sve što se događa. U ovoj fazi sustav joj mora pružiti pomoć. Centar za socijalnu skrb i služba unutar suda za zaštitu žrtava i svjedoka trebaju joj pružiti pomoć. Ako se priča pokaže točna, ako je to trajalo godinu dana, ako su se događale teške stvari, ako je ona tek sad skupila hrabrost da sve kaže i donijela odluku da prijavi slučaj, to je iznimno važan korak. Suđenje će biti užasno teško', smatra ministar pravosuđa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!