CRKVA GA NIJE PRIJAVILA POLICIJI

Župnika pedofila spašava zastara?!

15.03.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Zadarska policija potvrdila je da u suradnji s Državnim odvjetništvom provodi izvide o slučaju bivšeg dugogodišnjeg župnika u Bibinjama kod Zadra i optužbi za pedofiliju, potaknuta javnim istupom njegovih žrtava. Iako nisu zaprimili nikakvu prijavu, u Policijskoj upravi zadarskoj otvorili su predmet danas 80-godišnjeg don Nedjeljka Ivanova po službenoj dužnosti

'Iznesene kvalifikacije preko medija dovoljne su za pokretanje izvida, provest ćemo sve mjere iz svoje nadležnosti, no u ovoj fazi rano je govoriti o bilo kakvoj kvalifikaciji i konkretnim kaznenim djelima', kazao nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. Hrvatsku policiju u ovom slučaju preduhitrio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je prvi pokrenuo istragu i proslijedio je Vatikanu, suspendirao župnika i izrazio žaljenje svim žrtvama zločina.

O seksualnom napastovanju djece koje se događalo prije dvadesetak godina prvi je progovorio Josip Lisica u HTV-ovoj emisiji '8. kat', a nakon njega javili su se i brojni drugi zlostavljani, danas odrasli muškarci. No osim prokazivanja svećenika pedofila teško da će doživjeti kakvu veću satisfakciju: po tumačenju pravnih stručnjaka, sva kaznena djela su gotovo sigurno već u zastari.

Premda rok zastare za djela počinjena prema maloljetnicima počinje teći tek od prvog dana njihove punoljetnosti, ovisno o kvalifikaciji relativna zastara nastupa za pet do osam godina, dok bi rok za apsolutnu zastaru trebao biti između deset i šesnaest godina.

Odvjetnici s kojima smo razgovarali nisu željeli javno komentirati konkretan slučaj jer još uvijek nije poznato hoće li se osumnjičeni župnik uopće teretiti za bilo koje kazneno djelo, no na osnovi sudske prakse sigurni su da je od njegovog umirovljenja 1996. godine prošlo dovoljno vremena kako bi mogao mirno spavati, bez straha od zatvora.