kbc osijek

Zubčić: Lista čekanja produžit će se za onoliko koliko trenutno ne radimo redovito

20.04.2020 u 11:15

Bionic
Reading

'Treba računati da će se lista čekanja produžavati zapravo samo za onoliko koliko trenutačno ne radimo redovito, a to je tek mjesec dana', kaže ravnatelj KBC Osijek Željko Zubčić kako će se rješavati lista čekanja pacijenata na pojedine preglede nakon epidemije koronavirusa

Ravnatelj KBC Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić objasnio je kako će se rješavati lista čekanja pacijenata na pojedine preglede i zahvate u ovoj bolničkoj ustanovi. Ističe kako je cijeli zdravstveni sustav trenutno usmjeren na borbu protiv koronavirusa.

'Podaci o pacijentima koji su trebali biti na pojedinom pregledu, kontroli ili dijagnostičkoj obradi postoje i oni će se svakako poštovati kada se sustav vrati u redovno funkcioniranje. Pojedini pacijenti su se, nakon što je nastupila epidemiološka kriza, sami javili kako bi otkazali termin, neki su bili kontaktirani od KBC-a Osijek da se termin odgađa. Na isti način bit će i kontaktirani i obaviješteni o novim terminima, sukladno s rasporedom koji je bio na postojećoj listi čekanja, kada se stvore uvjeti za nastavak normalnog rada', kaže ravnatelj Zubčić za Glas Slavonije.

Zubčić ističe kako ovo nisu situacije s kojima se već nisu susretali.

  • +5
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Poznato je da su se liste često skraćivale tako da se uvodila dodatna smjena ili povećavo opseg zahvata. Tu je i mogućnost rada vikendom. Tako se, primjerice, dnevno neće raditi jedna endoproteza kuka ili koljena, nego dvije ili tri i slično. Mi imamo i sale i kadar za to. Treba računati da će se lista produžavati zapravo samo za onoliko koliko trenutačno ne radimo redovito, a to je tek mjesec dana. Načini za vraćanje situacije u normalu i stizanja zaostataka rješavat će se kada izađemo iz ovoga, i to u hodu. Sada je još uvijek fokus na izlasku iz problematike pandemije COVID-19', objasnio je Zubčić.

Iz KBC Osijek ističu kako su iz ovakvih lista čekanja uvijek izuzeti hitni pacijenti.