trijaža na ulasku u kbc osijek

Osječani termografskom kamerom protiv korone: Alarm se pali na 37,5 stupnjeva

02.04.2020 u 12:17

Bionic
Reading

KBC Osijek prva je bolnica u Hrvatskoj koja je na ulaz u tu ustanovu s oko tri tisuće zaposlenih i dnevnim prolazom od oko tisuću pacijenata u redovitim okolnostima postavila termografsku kameru koja mjeri tjelesnu temperaturu svakoj osobi prije ulaska u sam krug bolnice

Na istočni ulaz u KBC Osijek, koji je odsad i jedini ulaz za pješake, postavljen je šator-tunel, kroz koji se prolazi u koloni jedan iza drugoga. Kada dođete na dovoljnu blizinu termografske kamere, na ekranu vam se očita temperatura tijela. Skener je postavljen na 37,5 Celzijevih stupnjeva, odnosno sva temperatura do te visine se tolerira, a u slučaju da je temperatura tijela viša od toga, oglašava se alarm, piše Glas Slavonije koji je provjerio kako funkcionira najsuvremenija trijaža, koju su već apsolvirale bolnice i ustanove u Kini.

  • +5
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Kad se oglasi alarm, medicinska sestra odvodi vas sa strane i ručno vam još jednom mjeri temperaturu, a ako i ručni toplomjer pokaže povišenu temperaturu, direktno vas se usmjerava u febrilni trijažni centar, točnije u staru zgradu Interne klinike, koja je sada pretvorena u trijažni centar za sve sumnjive na Covid-19.

Kamera je naručena iz Bratislave, vrijedna je 460.000 kuna i donacija je osječkoga filantropa Branka Ostovića.

'Pojedinačno mjerenje temperature beskontaktnim mjeračima i mjeračima na uho dugo traje. Ovo je tehnologija koja je u Kini u širokoj uporabi od aerodroma do bolnica', objasnio je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, prenosi Glas Slavonije.