SUKOB NA TRGU SVETOGA PETRA

Žrtve pedofilije napale glasnogovornika Vatikana

02.11.2010 u 13:50

Bionic
Reading

Gomila kamenja na ogromnim stepenicama koje vode do bazilike Svetoga Petra. To je završna slika sukoba koji se u nedjelju dogodio u Vatikanu kada je grupa od oko 150 žrtava seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika u pratnji članova obitelji susrela glasnogovornika Svete Stolice, isusovca o. Federica Lombardija, kojeg su odbili povicima 'Sramota!' i 'Dosta više!'

Negdje oko pet popodne, kada su se prosvjednici nalazili nedaleko od Trga Svetoga Petra (jer Vatikan nije dozvolio prosvjed na svom teritoriju), pripadnicima organizacije Survivor’s Voice (Glas preživjelih), predvođeni Bernijem McDaidom

(54) i Garyjem Gergeronom (oboje je seksualno zlostavljao isti svećenik u bostonskoj nadbiskupiji dok su bili u osnovnoj školi), prišao je glasnogovornik Svete Stolice Lombardi da im pokaže solidarnost, ali su ga prosvjednici odbili uz povike.

Lombardi se diskretno povukao, minimalizirao incident i pozvao delegaciju prosvjednika na razgovor u prostorijama Radio Vatikana. Predstavnici zlostavljanih, koji su došli iz SAD-a, Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Australije i Italije, pristigli su oko 20 do Lombardija na, kako je kasnije izjavila glasnogovornica Survivor's Voicea Paola Leerschool, 'miran, kvalitetan i prijateljski razgovor'.

Lombardi je svoje stavove ponovio jučer u pismu toj organizaciji u kojem kaže da im se obraća u osobno ime, ne u ime Katoličke crkve, ali da misli da bi oštećeni trebali gledati na Crkvu kao na partnera u svojim tegobama. Priznao je, doduše, da Crkva ide sporo u istragama i u kažnjavanju svećenika pedofila, ali da se 'puno toga radi'.

McDaid, koji se kao žrtva susreo s papom Benediktom XVI. tijekom posjeta SAD-u 2008, smatra da se malo toga dogodilo u ove dvije godine. On ponavlja temeljne zahtjeve organizacije: Crkva mora kazniti silovatelje i platiti odštetu žrtvama, a od Ujedinjenih naroda traže da pedofiliju proglasi zločinom protiv čovječnosti, a od Svete Stolice pak traže podršku u toj akciji.

Jedna od prosvjednica (nosili su transparente 'Maknite ruke od djece', 'Crkva bez zlostavljača' i 'Hoćemo pravdu'), Sue Cox (63), koja dolazi iz Warwickshirea u Velikoj Britaniji, kaže da ju je silovao svećenik kada je imala samo 13 godina. Cox je rekla je puno godina mislila da je samo ona bila žrtva te da joj je trebalo 50 godina da stekne hrabrost progovoriti o svom slučaju, ali i da je važno da se žrtvama omogući doživljaj pravde i moralna satisfakcija.