TAJNA SKRIVANA 20 GODINA

Žrtve bibinjskog svećenika: Ispovjedao nas je i pipao

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.03.2012 09:06
  • Objavljeno 14.03.2012 u 22:20
svećenik katolički

svećenik katolički

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Brand X Pictures

Temeljem iskaza nekolicine muškaraca koji svjedoče da ih je bibinjski župnik Nedjeljko Ivanov prije 30 godina kao djecu seksualno zlostavljao, zadarski nadbiskup Želimir Puljić pokrenuo je istragu protiv umirovljenog 72-godišnjeg župnika.

Vijest je danas objavio Zadarski list, nakon čega je Zadarska nadbiskupija objavila priopćenje za javnost u kojem je potvrđeno da su svjedočanstva poslana u Vatikan.

'Nije uobičajeno ulaziti u detalje procesa koji traje, niti davati priopćenja o slučaju koji se vodi pred crkvenim sudištem. Ipak, budući da su se u medijima javili sami svjedoci i progovorili o tome, Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije priopćuje da je njihova svjedočanstva zadarski nadbiskup Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve, navodi se u priopćenju.

Također se ističe da su stranke upozorene na težinu i odgovornost svjedočenja.O postupku pred Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov kojemu je nadbiskup Puljić još 20. veljače izdao dekret kojim mu »zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe« dok proces traje, stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije.

U PU zadarskoj se doznaje da nitko iz Crkve i oštećenih do danas nije prijavio taj slučaj. Međutim, kako je rekao glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, policija je temeljem današnjeg napisa u medijima po službenoj dužnosti pokrenula istragu.

Danas je u sjemeništu Zmajević u Zadru održan redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije na kojem ih je zadarski nadbiskup Puljić obavijestio o tom slučaju i, kako stoji u priopćenju, zamolio ih je da u svoje molitve uključe i brata po svetome redu. Posebice ih je potaknuo da budu ljudski i kršćanski blizu onima koji se tuže da još pate od zadobivenih trauma iz djetinjstva.

Kao pastir zadarske Crkve ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio i izrazio duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, a posebno za one koji su počinili svećenici, stoji u današnjem priopćenju Tiskovnog ureda zadarske nadbiskupije.

Slučaj je pokrenut nakon što je jedan od zlostavljanih Josip Lisica gostujući na HTV-u u emisiji 8. kat ispričao svoje svjedočanstvo. Iako tada nije spomenuo ni mjesto, ni ime svećenika njegovo svjedočanstvo u javnosti je odjeknulo te potaknulo i druge zlostavljane koji su se počeli javljati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi