blokirani

Zrakoplov s britanskim državljanima dobio dopuštenje da napusti Wuhan

30.01.2020 u 20:38

Bionic
Reading

Ujedinjena Kraljevina će zrakoplovom iz kineskog Wuhana, odakle se u prosincu počeo širiti koronavirus, evakuirati 150 svojih državljana i 50 državljana drugih zemalja, rekla je britanska vlada u četvrtak, nakon što su ranije predviđen let blokirale kineske vlasti

Kineskim koronavirusom do četvrtka se globalno zarazilo 8100 ljudi, više od broja zaraženih SARS-om 2002.-2003.

"Dobili smo potvrdu kineskih vlasti da let za evakuaciju iz zračne luke u Wuhanu prema Ujedinjenoj Kraljevini može krenuti u pet sati ujutro u petak po loklanom vremenu", rekao je birtanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Zrakoplov je prvotno trebao poletjeti u četvrtak ujutro. Glasnogovornik britanske vlade je objavio da će svaki britanski državljanin koji je zadovoljio uvjete dobiti mjesto u zrakoplovu.

Britanska vlada je zrakoplov unajmila od španjolske kompanije, a britanske će državljane iskrcati u vojnoj bazi u Engleskoj te nastaviti za Španjolsku gdje će se iskrcati Španjolci i drugi putnici.

Putnici iz Wuhana koji će se iskrcati u Engleskoj bit će u karanteni 14 dana. Već zaraženima nije dopušteno napustiti Wuhan.

Neki britanski državljani su rekli da im nije dopušteno iz grada povesti članove obitelji koji imaju i kinesku putovnicu. Glasnogovornik vlade je rekao da Ujedinjena Kraljevina s kineskom vladom nastoji riješiti to pitanje.

Natalie Francis, 31-godišnja učiteljica engleskog u Wuhanu, za engleski tabloid The Sun je izjavila da joj je britansko ministarstvo vanjskih poslova reklo da ne može povesti trogodišnjeg sina, iako je britanski državljanin, jer ima i kinesku putovnicu.

Rekli su da onima koji imaju kinesko državljanstvo nije dopušteno otići, rekla je Francis.

"Znači, želite da naprosto napustim svog sina u Kini i vratim se kući?", začudila se britanska učiteljica.