kina

U BiH nema oboljelih od koronavirusa, poduzete mjere opreza

30.01.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Vlasti u Bosni i Hercegivini poduzele su sve potrebne mjere kako bi se suočile s izazovom širenja koronavirusa, uključujući tu moguću pojavu oboljelih u toj zemlji, kazao je u četvrtak u Sarajevu pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH Goran Čerkez

On je na konferenciji za novinstvo kazao kako za sada nema potvrđenih slučajeva ove bolesti u BiH, dodavši kako je od prošlog tjedna uspostavljena koordinacija svih nadležnih službi i agencija u državi kako bi se pratilo stanje i registrao ulazak u zemlju osoba koje bi mogli biti nositelji virusa.

Posebice se prati ulazak državljana Kine kao i drugih osoba koje dolaze u BiH, a nedavno su boravili u Kini. Pod nadzorom su i radnici u tvrtkama iz Kine, angažirani na projektima u BiH poput gradnje autocesta.

'Pratimo razvoj situacije i sukladno tome poduzimat ćemo odgovarajuće mjere', kazao je Čerkez.

Izglede za širenje virusa na europskom kontinentu pa tako i u BiH opisao je kao 'umjereno vjerojatne' dodajući ipak kako je teško dati precizniju procjena jer je puno nepoznanica, uključujući i i činjenicu kako sada ne postoje odgovarajuće terapije za tretman oboljelih.

Čerkez tvrdi kako su zdravstvene ustanove u BiH, a prije svega Klinički centar u Sarajevu, u stanju provoditi potrebne laboratorijske analize u slučaju sumnji na bolesti prouzročene novim koronavirusom.

U Sarajevu je, kako je pojasnio, moguće provesti analize tako što će se eliminirati poznati uzročnici sličnih bolesti, a konačna potvrda prisutnosti nove vrste virusa osigurala bi se kroz suradnju s laboratorijima u referentnim centrima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.