novi spor

Zrakoplov došao po Navaljnog ali ne puštaju ga iz bolnice. Njegovi suradnici tvrde da je zabrana transporta pokušaj ubojstva

21.08.2020 u 09:19

Bionic
Reading

Saveznici Alekseja Navaljnog optužili su u petak Kremlj da sprečava njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku te rekli da mu time ugrožavaju život jer sibirska bolnica u kojoj je hospitaliziran nije dovoljno opremljena.

Žestoki kritičar Vladimira Putina i njegovih pobočnika u teškom je stanju nakon što je popio čaj u četvrtak ujutro za koji njegovi saveznici vjeruju da je otrovan. Liječnik kaže da mu se preko noći stanje malo popravilo.

Julija Navaljni, supruga, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, govorile su protiv Kremlja pošto je njegov liječnik u sibirskoj bolnici koji liječi Navaljnog rekao da bi mu premještanje ugrozilo život jer je još uvijek u komi i nestabilnom stanju.

"Zabrana transporta Navaljnog pokušaj je ubojstva, a sada to čine liječnici i podmukle vlasti koje su to odredile", napisala je Jarmiš na društvenim mrežama.

Ona je rekla da su liječnici isprva pristali na njegovo premještanje, ali su u posljednji čas odustali od dogovora.

"Ta odluka naravno nije njihova, to je odluka Kremlja", napisala je Jarmiš.

Kremlj je u četvrtak rekao da će medicinske vlasti hitno razmotriti svaki zahtjev za premještanjem u europsku kliniku te da su otvorene u pogledu njegova zdravstvena stanja.

Spor je nastao kad je u Omsk, grad u kojemu je Navaljni hospitaliziran, sletio zrakoplov njemačke zračne hitne službe s namjerom da ga preveze u Njemačku na liječenje, ako je moguće.

  • +4
Aleksej Navalni Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Glavni bolnički liječnik Aleksandar Murakovski međutim rekao je da se moraju riješiti mnoga pravna pitanja prije nego mogu predati Navalnoga europskim liječnicima.

Pet je mogućih dijagnoza, a testovi će biti unutar dva dana, rekao je.

Murakovski je odbio odgovoriti na pitanje je li Navaljni otrovan.

Navaljnijev tim citirao je policijskog dužnosnika koji je rekao da je u njegovu tijelu identificirana vrlo opasna tvar koja predstavlja rizik za sve u njegovoj okolini i zbog toga moraju biti u zaštitnim odijelima.

Navaljnijevi ljudi vjeruju da liječnici žele odugovlačiti ne bi li nestao svaki trag da je bio otrovan.