hrvatsko novinarsko društvo

Zovko: 'Utapanje' Glasa istre u Novi list je skandalozno i sramotno

30.06.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak na dalekosežne posljedice koje će izazvati "utapanje" dnevnog lista Glas istre u Novi list, ocijenivši to sramotnim i skandaloznim činom, prvorazrednim političkim skandalom i kulturocidom za koji netko mora odgovarati

Ustvrdivši kako proces integracije Glasa Istre i Novog lista, koji proteklih dana provodi aktualna uprava, u HND-u smatraju kao najavu likvidacije jedinog istarskog dnevnog lista koji je osnovan prije 80 godina, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je to skandaloznim i sramotnim činom koji će imati dalekosežne posljedice ne samo na medijsku scenu u Istri već i u cijeloj Hrvatskoj.

"Ako ovaj proces prođe bez otpora, to će samo izazvati domino efekt na druge dijelove Hrvatske, gdje će se gušiti drugi mediji. Uostalom, ako je Istra najprogresivnija regija u Hrvatskoj, kakvo je tek stanje u medijima u drugim županijama", rekao je Zovko.

"U Istri se guši novinarstvo već 30 godina, ne postoji more i rijeka koji mogu oprati grijehe IDS-a ni bilo koje lokalne strukture, ali ne može oprati grijehe ni vladajućih na nacionalnoj razini", poručio je. Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija ništa ne poduzimaju zato što su u kombinaciji s egzekutorima spajanja, koje će iza sebe ostaviti spaljenu zemlju. Nakon Uljanika, na simboličnoj razini, ovo je najveća propast koja će zadesiti Istru jer će ostati bez svog jedinog dnevnog lista, ustvrdio je Zovko. Pozvao je novinare Glasa Istre da ne šute i poručio da se ne trebaju bojati represije koju provode pojedinci iz Uprave, nazvavši ih "egzekutorima novinarstva".

"Šutnja u ovom slučaju nije zlato, ljudi slobodno istupite. Nemojte se bojati, a ugovore koje vam nude znače polaganu smrt. Čudi me izostanak i reakcije župana i gradonačelnika Pule jer je ugrožena egzistencija brojnih obitelji", rekao je Zovko i zatražio od ministrice Nine Obuljen Koržinek da se očituje o "kaubojštini, represijama i ucjenama koje provodi Uprava Novog Lista".

Slovački fond u svom vlasništvu ima tri medija - Novi list, Glas istre i Zadarski list. Ako to prođe bez ikakvog otpora, što je iduće, uništit će se svi mediji, ističe predsjednik HND-a. Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić, koja je prije dvije godine zajedno s Danijelom Bašić-Palković, Borkom Petrović i Zoranom Angelevskim dobila otkaz u Glasu Istre, pročitala je izjavu predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever koja je također poduprla radnike Glasa Istre i poručila da im je sindikat osigurao pravnu pomoć.