identitet regije

HND: 'Gašenje Glasa Istre udarac je ravan gašenju Uljanika'

26.06.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je u ponedjeljak upravi Novog lista i Glasa Istre pismo u kojem upozorava da bi gašenje dnevnog lista Glasa Istre, dođe li do njega, predstavljalo veliku udarac za lokalno stanovništvo jednak onom gašenju Uljanika

Ovo je za identitet Istre i Istrana udarac jednak onom gašenju Uljanika. Glas Istre koji je počeo izlaziti 1943. i u kojem je objavljeno pripojenje Istre matici zemlji, nakon trideset godina političkog gušenja sada bi trebao nestati voljom vaših vlasnika u Glasu Istre, Novom listu i Zadarskom listu, navodi se u priopćenju.

"HND ne može prihvatiti ovakvo stanje i obratiti ćemo se svim najvažnijim institucijama. Ovo je za nas prvorazredno političko pitanje", oglasio se HND nakon što je zaposlenicima istarskog dnevnog lista prošli petak navodno rečeno da se poduzeće Glas Istre gasi od 1.sprnja, a novine idu pod riječki Novi list.

Novinarsko društvo od Uprave Novog lista želi saznati jesi li te informacije točne te hoće li biti otkaza.

"Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank sinoć je objavio tekst u kojem se praktički slavodobitno najavljuje proces integracije Glasa Istre i Novog lista. Za HND ova najava više djeluje kao početak procesa uspješne likvidacije Glase Istre", navodi HND.

"Zanima nas znači li to daljnju devastaciju lokalnog novinarstva dijeljenjem otkaza zaposlenima u istarskom dnevnom listu?" pitao novinarska udruga.

Uz to, HND traži odgovore na pitanja o mogućem smanjenu plaća te prelasku novinara na ugovor o radu na određeno vrijeme.

Glas Istre nekoć su bile ugledne i snažne novine, tvrdi HND, no uništenju njezina uglede kumovala je i vladajuća politika u Istri koja je "desetljećima svojim potezima gušila Glas Istre".

Podsjetili su i na obračuna glavnog urednika s kolegicama Chiarom Bilić, Danijelom Bašić Palković, Borkom Petrović i kolegom Zoranom Angeleskim koji su uoči lokalnih izbora 2021.godine upozoravali na cenzuru i brojne druge nepravilnosti listu.

Glas Istre je, zajedno s Novim listom i Zadarskim listom, u vlasništvu slovački fond J&T, a HND je zabrinut za sudbinu preostala dva lista

"Jesu li Novi list i Zadarski list iduće mete egzekucije, jer teško je oteti se dojmu da vlasnici koje predstavljate ne znaju što bi ovim, nekad slavnim medijskim kućama koje su za par godina svojeg upravljanja uspješno upropastili", poručuje HND.