nedjeljom u dva

Zovko: Nikome ne preporučujem pobačaj, ali ne bih ga zabranjivao

05.03.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Filozof Jure Zovko kaže da je pobačaj moralno nedopustiv čin jer fetus ima sve preduvjete da postane dijete, 'da bude jedan od nas'. Svejedno, Zovko je protiv uvođenja zabrane abortusa

Filozof Jure Zovko, profesor na Sveučilištu u Zadru, danas je u emisiji 'Nedjeljom u dva' na HTV-u ponovno upozorio da bi ministar obrazovanja i znanosti Pavo Barišić morao podnijeti ostavku. Zovko je, podsjetimo, sa znanstvenikom Ivicom Đikićem Barišića prijavio jer smatra da je Barišić prilikom izrade doktorske disertacije plagirao samoga sebe.

'Premijer Andrej Plenković je svojim dolaskom na čelo HDZ-a postavio visoke, europske standarde. Letvicu je postavio visoko. Đikić i ja inzistiramo na tako, visoko postavljenoj letvici i nadam se da će Plenković to uvidjeti, a ne da mu se ministri švercaju prolazeći ispod letvice', poručio je Zovko.

Na optužbe da je je devedesetih godina pjevao ustaške pjesme, a da danas doživljavaju kao ljevičara kazao je i danas i onda imao iste stavove te kako 'svatko tko ima Domovnicu ima pravo biti Hrvat'.

'Mi ćemo sutra imati 200 tisuća Arapa ovdje. Sjetit ćete se ove emisije', dodao je. 

Zovko kaže kako je, unatoč kritikama, prijatelj s Tomislavom Karamarkom, ali mu zamjera što Anju Šovagović nije imenovao ministricom kulture. Smatra da bi Karamarka trebalo vratiti u stranku jer je zaslužan za obnovu i konsolidiranje HDZ-a.

Jure Zovko je u emisiji 'Nedjeljom u dva' objasnio zašto Tita smatra zločincem. 'U širokom Brijegu su partizani napravili najveći kulturocid, spalili gimnaziju, ubili franjevce. Tko je kriv, cigan Mišo ili Tito?', upitao je. Uz Tita su, dodao je, vezani Bleiburg, Huda jama, protjerivanje Njemaca i Talijana.

'On je bio protiv demokracije, ne bi trebao imati trg i treba ga prepustiti povjesničarima', zaključio je filozof Jure Zovko.