reagiranje

Zorica Gregurić: Nitko iz hrvatskih službi nas nije kontaktirao, a mi smo obavijestili DORH o kaznenom djelu

26.11.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Na izjave premijera Andreja Plenkovića, objavljene u članku pod nazivom 'Plenković: Ni Kajkić, ni Gregurić nisu izvijestili hrvatsku policiju o uhićenju', reagirala je predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić

Premijer Andrej Plenković izjavio je u prije desetak dana da ni Nikola Kajkić ni Zorica Gregurić, nisu izvijestili hrvatsku policiju o svom nedavnom uhićenju i ispitivanju na Bajakovu.

'Kada se dogodi da dvoje hrvatskih državljana budu zaustavljeni od službi ili policije, u ovom slučaju Republike Srbije, onda je njihov prvi i prirodni korak da, kada prijeđu granicu, takvo nešto, prije svih, jave hrvatskoj policiji. To se nije dogodilo, niti Kajkić, suspendirani policajac u MUP-u, niti Gregurić nisu o tome obavijestili hrvatsku policiju', rekao je tada Plenković u Hrvatskom saboru.

U nastavku donosimo reagiranje predsjednice Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorice Gregurić:

'Tvrdnja predsjednika hrvatske vlade koja je objavljena na stranicama HINE kako se do gospodina Nikole Kajkića i mene Zorice Gregurić nakon našeg protupravnog uhićenja i privođenja na srbijanskom graničnom prijelazu Batrovci nije moglo doći dva i pol dana, kako se nikom nismo javili te kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prosvjedovalo prema srbijanskim institucijama je očita neistina. Dužni smo i obvezni hrvatskoj javnosti ukazati na ono što se dogodilo i što je istina. Naime nas nitko niti iz jedne hrvatske službe odnosno institucije nije kontaktirao, iako smo bili dostupni.

Odmah po dolasku svojim obiteljima, jer prirodan prvi korak po prelasku granice nakon takvog traumatičnog iskustva u kojem se između ostalog prijetilo i članovima naših obitelji, je najprije rasteretiti brige zabrinute obitelji. Nakon toga smo odmah DORH-u podnijeli obavijest o počinjenju kaznenog djela.

  • +6
Nikola Kajkić i Zorica Gregurić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Putem elektroničke pošte službena obavijest o uhićenju i privođenju dvoje hrvatskih državljana na srbijanskom graničnom prijelazu Batrovci poslana je Predsjednici, predsjedniku hrvatske vlade, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministrici vanjskih i europskih poslova, saborskim odborima za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ratne veterane, europske poslove, vanjsku politiku itd. Gospodin Andrej Plenković je znao, jer je obaviješten putem službenog elektroničkog kanala hrvatske vlade ne samo što se dogodilo i kojim torturama je bilo izloženo dvoje hrvatskih državljana na srbijanskom graničnom prijelazu Batrovci od strane srbijanskih graničnih policajaca i agenata srbijanske obavještajne službe, nego je u e-mailu imao i kontakt podatke na koje smo bili dostupni.'