SLUČAJ NIKOLE KAJKIĆA

MUP o policajcu koji je lažirao istragu o ratnim zločinima: Nema temelja za kaznenu prijavu

21.09.2018 u 20:13

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić, koji je kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao ratni zločin u predmetu Ovčara, ali je u srpnju suspendiran zbog teške povrede službene dužnosti, prozvao je u petak MUP da je zloupotrijebio njegov rad na tom predmetu kako bi inkriminirali cijeli posao, no ubrzo je uslijedio demanti Ravnateljstva policije iz kojeg su naveli da je Kajkićev rad bio nestručan te protivan važećim propisima

Kajkić je na konferenciji za novinare u društvu svog odvjetnika Branka Šerića i predsjednice Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorice Gregurić rekao da je devet mjeseci radio na predmetu profesionalno i odgovorno i dobro, što je rezultiralo s predajom 14 posebnih izvješća Državnom odvjetništvu, 26 tisuća stranica i oko 60 sati video materijala.

MUP je, kazao je Kajkić, u kontekstu događaja koji nema veze s Ovčarom, a koji je vezan za prikupljanja informacija o jednom slučaju silovanja, počeo prema njemu provoditi radnje, reagirajući tek šest mjeseci nakon samog saznanja o tom događaju.

Tvrdi da je predmet doveo u takav stadij, odnosno da se, u slučaju da je bio okončan, moglo kriminalistički obraditi najmanje 40 osoba, među kojima su brojni oni koji žive u Hrvatskoj.

'Kome je interes i zašto netko nekoga štiti u ovom trenutku ne znam, a i da znam - ne bih vam mogao reći', kazao je.

Tvrdi da je tijekom njegovog istraživanja ratnih zločina bilo puno opstrukcija od pojedinaca s razine lokalne politike, ali i od strane obavještajne agencije.

Dodao je da on ne pripada ni jednoj političkoj opciji, ali će se pridružiti prosvjedu koji ima za cilj ukazati na nedostatno istraživanje ratnih zločina počinjenih u Vukovaru.

Ministra Davora Božinovića prozvao je da ga je desetak puta odbio primiti na sastanak na temu istrage zločina na Ovčari zbog pomanjkanja vremena.

Kajkića se tereti zbog navodnog lažiranja istrage i dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru, a njegov odvjetnik tvrdi da čak ni namjerno lažirana službena zabilješka ne može biti dokaz, a uz to je vještačenje dokazalo da je potpis na zabilješki lažiran. Čitav postupak je, smatra, izmišljen.

Predsjednica Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić smatra da je smjena Kajkića linč svih onih koji razotkrivaju istinu te da institucije progone svoje djelatnike koji razotkrivaju ratne zločine.

Ustvrdila je da hrvatske institucije zločin na Ovčari nisu smatrali vrijednim istraživanja sve do 2016., a da je Kajkić u dvije godine uspio ono što nitko ne bi uspio.

Ravnateljstvo policije: Štetno iznošenje imena osumnjičenih osoba

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je da to što Kajkić u svojim javnim istupima spominje imena potencijalnih žrtava, načine izvršenja nedjela i u nekim slučajevima imena osumnjičenih osoba s kojima je razgovarao predstavlja ne samo povredu pravila struke nego i povredu tajnosti izvida.

Na taj način kolega Kajkić omogućava u nekom eventualnom postupku da se i osumnjičeni i njihova obrana pripreme na to što će se dogoditi i da rade ono što ne bi smjeli raditi, kazao je Gerovac.

Za Kajkića je rekao da je dostavio određeni fond dokumentacije, ali da to nije ni približno brojkama koje je on danas iznio. Tu dokumentaciju pregledalo je državno odvjetništvo i vratilo je na postupanje policiji naznačivši da je nedostatna za donošenje bilo kakve meritorne državnoodvjetničke odluke.

Po njegovim riječima, utvrđeno je da je Kajkić poslao državnom odvjetništvu samo dva posebna izvješća, s tim da je prvo izvješće poslao s višemjesečnim kašnjenjem tek nakon požurnice.

Gerovac je odbacio tvrdnje da je istraga zaustavljena jer se kroz nju došlo do nekih visoko pozicioniranih čelnika. Ustvrdio je da istraga ne može biti zaustavljena ni u jednom trenutku, pogotovo u dijelu ako se za neku osobu neovisno o funkciji, utvrdi sumnja.

Sporno je također, dodao je, što je Kajkić, iako policajac ovlašten za podnošenje kaznenih prijava, sudjelovao u podnošenju kaznene prijave u ime udruge. To je, kaže Gerovac, sa stručne strane neprihvatljivo, a sama prijava je nedostatna za pokretanje postupka.

Netočne su također Kajkićeve tvrdnje po kojima nitko u 27 godina rada hrvatske policije nije obavio 300 obavijesnih razgovora na temu ratnih zločina. Obavljeno ih je više tisuća, tvrdi Gerovac.

Odbacio je kao netočan i podatak da istarska policija ima više istražitelja ratnih zločina nego vukovarsko-srijemska u kojoj je počinjeno najviše zločina, dodavši da istarska policija nema niti jedno radno mjesto za ratne zločine.

Milina: Nedovoljni rezultati

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je pak kako je netočno da je Kajkić inicirao osnivanje radne skupine.

'Dapače, on je bio uključen da sudjeluje u radu, ali zbog nedovoljnih rezultata ta istraživanja nisu dovela ni do osnove, a kamoli osnovane sumnje, što je temelj za podnošenje kaznene prijave i vođenje kaznenog postupka', rekao je Milina.

Poručio je da je istraživanje ratnih zločina kao najteže kategorije kaznenih djela dugotrajno i da zahtjeva istraživanje svih detalja i okolnosti jer je samo potpuno utvrđena materijalna istina temelj da se počinitelji kazne, a žrtve dobiju zadovoljštinu.

Naglasio je da će istraživanje ratnih zločina ostati prioritet dok se ne istraže svi događaji koji upućuju na ratni zločin, pozvavši sve ljude koja imaju saznanja da se jave.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić rekao je da je radna skupina za istraživanje ratnih zločina osnovana u veljači zbog činjenice da dotadašnje mjere i radnje koje je poduzela vukovarsko-srijemska policija nisu rezultirale prikupljanjem dokaza i činjenica koje bi bile temelj za podizanje kaznenih prijava.  

Ustvrdio je kako se analizom dokumentacije i spisa o zločinima počinjenih na poljoprivrednom gospodarstvu Ovčara, za kojeg je bio zadužen Kajkić, pokazalo da njegov rad u tom slučaju nije bio profesionalan, bio je nestručan te protivan pravilima struke i važećim zakonskim propisima.