EMOTIVNI I NOVČANI GUBICI

Zoološki vrtovi zbog pandemije koronavirusa najavljuju usmrćivanje svojih životinja

17.04.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Direktorica zoološkog vrta u njemačkom Neumünsteru kazala je u četvrtak kako će neke životinje uskoro morati biti nahranjene drugima da bi ZOO vrt mogao preživjeti

'Popisali smo životinje koje ćemo prvo morati usmrtiti', rekla je za njemački list Die Welt Verena Kaspari iz zoološkog vrta u Neumünsteru. Pritom je naglasila da bi usmrćivanje nekih životinja kako bi druge mogle živjeti trebalo biti krajnje sredstvo koje neće riješiti financijske probleme u koje su zbog pandemije koronavirusa upali zoološki vrtovi diljem svijeta.

Privatni zoološki vrt u Neumünsteru pripada udruzi koja nije pokrivena državnim fondom za pomoć malim tvrtkama u hitnim slučajevima osnovanim zbog pandemije. Prema procjenama direktorice vrta, gubitak prihoda ovog proljeća iznosit će oko 175.000 eura.

Agencija DPA ističe da su privatni zoološki vrtovi u Njemačkoj već uputili poziv za javne donacije, dok su od njemačke vlade zatražili pomoć u iznosu od 100 milijuna eura. Njemačka nacionalna udruga za zoološke vrtove (VdZ) ističe da ti vrtovi, za razliku od mnogih drugih poduzeća, ne mogu ući u hibernaciju i umanjiti troškove jer su životinjama svakodnevno potrebne hrana i briga.

Prema procjenama šefa VdZ-a Jörga Junholda, prosječan njemački zoološki vrt imat će ove godine oko pola milijuna eura gubitka. Uz to, u udruzi upozoravaju na emotivni gubitak jer sve više zooloških vrtova najavljuje kako će uspavati određene životinjske vrste da bi njima nahranili druge stanovnike ZOO vrtova.