SPLIT - VOJARNA DRAČEVAC

Zona sumraka na kraju grada

18.12.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Bivša vojarna Dračevac koju je na istočnom prilazu Splita izgradila bivša JNA početkom osamdesetih godina, dočekala je kraj 2011. godine s neriješenim statusom i naočigled propada. Dračevac tako postaje pravi simbol nerada i nebrige hrvatskih vlasti za narodnu imovinu i takav odnos prema resursima je u konačnici rezultirao ovako dubokom krizom

Ta predimenzionirana vojarna koju je JNA izgradio kao strateški važan objekt u okviru paranoične militantne doktrine, početkom devedesetih je, nakon odlaska ostataka bivše jugoslavenske vojske, postala vlasništvo MORH-a i baza 4. Splitske gardijske brigade HV-a. U srpnju 2009. godine ključeve vojarne Dračevac predstavnik MORH-a je predao zamjeniku gradonačelnika Splita Juri Šundovu. Tada je kompleks zgrada i zemljišta bivše vojarne sv. Križ na Dračevcu, ukupne površine 130 tisuća metara četvornih, formalno predan Gradu Splitu.

Kompleks Dračevac je infrastrukturno potpuno opremljen prostor na kojem je planirana gradnja kongresnog centra, budućeg sajma i poslovnog centra. Govorilo se i o organizaciji sajma SASO i GAST na toj lokaciji. Cijeli prostor je smješten uz glavne prometnice i radi se o izuzetno atraktivnoj zoni za poduzetnike.

Danas je kompleks napušten i prepušten pljački i devastaciji, osim centralne zgrade koja je od jeseni 2006. godine u funkciji Općinskog suda Split, mada je Dračevac zapravo kraj Solina. Bizarnu činjenicu da Split nema Općinski sud u centru grada možemo zahvaliti HDZ-ovoj vladi i nekolicini glavnih aktera, primjerice Ivi Sanaderu, Željku Kerumu i Vesni Škare Ožbolt te njihovim poslovnim transakcijama i akrobacijama.

Ugovor o darovanju između Vlade RH i Grada Splita potpisan je 17. siječnja 2009. godine, a procijenjena vrijednost darovanih nekretnina iznosi 267 milijuna kuna. Tog dana je i splitski HDZ u dvorani na Gripama proslavio 19. godišnjicu koju je prigodno uveličao Ivo Sanader.

Navedenim ugovorom Grad Split se obavezao da će u roku od pet godina od donošenja Urbanističkog plana uređenja zone Dračevac privesti darovane nekretnine namjeni. Predmet ugovora nisu čestice zemljišta na kojima je sagrađena centralna zgrada vojarne Dračevac, a koju sada koristi Ministarstvo pravosuđa za potrebe Općinskog suda u Splitu, a ugovorom se također Grad Split obavezuje omogućiti nesmetano korištenje poslovnih prostora Ministarstvu kulture za potrebe Hrvatskog restauratorskog zavoda do njegova preseljenja na drugu lokaciju ili trajnog rješenja u sklopu projekta Dračevac

Kada je Vlada darovala Gradu zemljište, gradska vlast, tada još HDZ-ova, tvrdi da je računala da im se daruje cijeli kompleks kao jedinstvena čestica zemljišta. No naknadno je utvrđeno da je Vlada darovala sve osim zgrade Općinskog suda, a na zemljište pod tom zgradom uknjiženo je Ministarstvo pravosuđa. Budući da je taj objekt u sredini kompleksa, za Dračevac kao jedinstvenu cjelinu, po mišljenju Kerumove administracije ne može se više ništa planirati.

Teško je povjerovati u objašnjenje da gradske vlasti prijašnjeg saziva nisu znale pojedinost da otprilike trećina prostora pripada Ministarstvu pravosuđa. Darovni ugovor za kompleks od 130 tisuća metara četvornih, vrijednosti 267 milijuna kuna, po prirodi stvari bi trebao biti obiljan dokument u kojem su svi detalji jasno definirani. Tvrdnja da se nije znalo je neozbiljna i zvuči kao uobičajeni alibi gradskih vlasti za izostanak novih razvojnih projekata.

Sada je ta vojarna fantomski grad, izoliran od grada zbog manjka autobusnih linija i prepušten propadanju. Biser te situacije su pokradeni svi šahtovi i električne instalacije. Nakon zalaska sunca, to postaje avetinjski prazan prostor i apokaliptična kulisa za 'Zonu sumraka' ili neki slični filmski projekt. Možda današnja fotogalerija i zainteresira nekog 'location menagera' koji traži set za novu retro horor-seriju.