'SUPERZAŠTIĆENI PODATAK'

Zombix otkrio Šukerov i Polančecov OiB

08.01.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker najavio je da će svaki građanin dobiti svoj OiB, jer se on za razliku od JMBG-a neće moći (zlo)upotrijebiti. Bloger Zombix je jednostavno otkrio OiB-ove ministara Šukera i Polančeca

Zombix je do OiB-ova spomenutih ministara te gospodarstvenika Ivice Mudrinića i Ivice Todorića došao preko stranice Sudskog registra i Porezne uprave, odnosno zahvaljujući 'tajnom' JMBG-u, koji se nalazi na javnom internetu u neograničenim količinama.

Ministar Šuker je rekao da je 'OiB jedan ključ za mnoga vrata', a mi se pitamo čemu ključ kad ga se svatko može dokopati. Nadležne institucije tvrde da će Središnji registar, u kojem će se putem osobnoga identifikacijskog broja moći vidjeti svi podaci, biti na jednom mjestu za točno određene službenike Porezne uprave, uz maksimalnu zaštitu svih upisanih podataka. No čemu sve to ako naš OiB može saznati bilo tko i bilo kada?

Dovoljno je samo malo prosurfati po internetu i dokopati se JMBG-a, koji je, u trenutku dok nije bio proglašen tajnim, javno objavljivan u neograničenim količinama. U trenutku kad je JMBG postao tajnom, nitko se nikad nije niti potrudio maknuti tajne podatke s javnih mjesta.