zdravstvena usluga

Znate li što je vadilište? U Makarskoj ga imaju, a da to i ne znaju

12.08.2022 u 07:38

Bionic
Reading

Žitelji Makarske rivijere, a u ljetnim mjesecima i njihovi gosti, koji ih je prije nekoliko dana bilo oko 60 tisuća, muku muče ako im slučajno zatreba usluga laboratorija u makarskom Domu zdravlja. Kao što smo nedavno objavili laboratorij je zatvoren jer je na bolovanje otišlo svo troje djelatnika zbog čega je HZZO proveo kontrolu. No čini se da Makraska kao najveći grad između Splita i Dubrovnika zapravo uopće nema medicinsko biokemijski laboratorij

Ima li Makarska i dalje medicinsko biokemijski laboratorij te može li i dalje raditi s obzirom da već dulje ne zadovoljava uvjete, upitali su novinari Makarske danas Komoru medicinskih biokemičara

Naime, u Makarskoj radi jedna laborantica u punom radnom vremenu i druga na par sati dnevno kao ispomoć.

'U skladu s razvojem laboratorijske djelatnosti, medicinsko-biokemijski laboratorij nije primarno mjesto za uzorkovanje biološkog materijala, odnosno za vađenje krvi, već je to mjesto gdje se uzorci biološkog materijala analiziraju u skladu sa svim pravilima dobre laboratorijske prakse.

Ako zbog nedostataka propisanog kadra ili nekih drugih razloga, nije moguće ugovoriti medicinsko-biokemijski laboratorij u nekom mjestu moguće je organizirati transport bioloških uzoraka u suradni laboratorij na analizu poštujući sve propisane predanalitičke čimbenike, naveli su te, podsjetimom, zaključili kako nema nikakvih stručnih zapreka da se takav transport uzoraka i dalje ne nastavi dok se ne zaposli medicinski biokemičar u punom radnom vremenu za lokaciju u Makarskoj.

Dakle, u skladu s citiranim, s obzirom da na lokaciji Makarska nema zaposlenog magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine, već godinama u gradu Makarskoj ne postoji medicinsko-biokemijski laboratorij. Prema informacijama kojima Komora raspolaže, prostorije nekadašnjeg medicinsko-biokemijskog laboratorija služe kao vadilište gdje se uzorkuje krv i prikuplja drugi biološki materijal te dostavlja na analizu u suradni medicinsko-biokemijski laboratorij u Split odakle se CEZIH-om nalazi šalju u pripadajuće liječničke ordinacije.

Jedan dio vađenja krvi i prikupljanja biološkog materijala obavljaju, u skladu sa svojim stručnim kompetencijama, i medicinske sestre u ugovornim liječničkim ordinacijama i te uzorke Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dostavlja na analizu u suradni laboratorij u Split. Na taj način osigurana je laboratorijska dijagnostike kako za stanovnike koji gravitiraju Makarskoj a upućeni su od svojih izabranih liječnika, tako i za bolesnike na dijalizi i stacionaru', stoji u odgovoru.

Iz odgovora možemo zaključiti kako Makarska već dulje nema laboratorij nego samo tzv.vadilište, a i rad tog vadilišta postao je vrlo dvojben nakon smrti jedne od laborantica, dakle već dulje od godinu dana.

Makarska danas je o svemu pitala i Ministarstvo zdravstva, ali odgovor nisu dobili kao od makarskog gradonačelnika Zoran Paunović (SDP).

Paunović je nedavno javno uputio kritiku Županiji koja je, kako je kazao, nezainteresirana te je njihov odnos prema lokalnom zdravstvu nazvao dnom dna.