bacanje čikova

Znate li koji je najčešći otpad u Zagrebu? Čak 4,5 bilijuna godišnje ih završi izvan kante za smeće

18.09.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Opušci su najčešći otpad u okolišu, čak ih 4,5 bilijuna godišnje završi izvan kanti za smeće, a u Zagrebu ih je ovaj vikend u sklopu kampanje protiv bacanja čikova u okoliš na zagrebačkom Tomislavcu prikupljeno više od 14.000, izvijestili su u ponedjeljak organizatori

Opušci su najčešći otpad u okolišu, a prosječno ih je čak 80 posto odbačeno na krivo mjesto, ističe u priopćenju građanska inicijativa Čisteći medvjedići, koja je s RokOtokom pokrenula kampanju protiv bacanja opušaka u okoliš.

U subotu je na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u samo dva sata prikupljanja dvanaestero volontera prikupilo više od 14.000 opušaka.

"Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, pogrešno misleći da su biorazgradivi. Kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće", izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Opušci su izvor štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv.

Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom, upozoravaju iz inicijative.