KARAMARKOV KOŠARKAŠKI PRIJATELJ

Znate kako se na hrvatskom zove siva eminencija? Jozo Petrović

21.04.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Kad je šef HDZ-a Tomislav Karamarko ovog tjedna nervozno odbrusio novinarima na pitanje o Jozi Petroviću i poručio im da 'nije važno s kime se druži', usput ih dosta netaktično upitavši 's kime se to njihovi urednici druže', postalo je očito da su ga takli u žicu. Iako u slučaju 63-godišnjeg ekonomista Petrovića to pitanje doista nije najvažnije - jer je po logici stvari važnije razjasniti za koga čovjek uopće radi - ono nije baš ni marginalno

Petrović, kojem je pravo ime zapravo Josip, zbilja se dug niz godina druži s Karamarkom, a prije toga je bio nerazdvojan i s Ivom Sanaderom. Predsjednik HDZ-a svojim protupitanjem vjerojatno je insinuirao da su oni koji po medijima razvlače dosad slabo poznatog lobista 'uvezani' s igračima nešto drugačijih boja - od SDP-a i HNS-a, preko netaktičnog i nekooperativnog Mosta, pa sve do famoznog Milijana Brkića.

Ovo posljednje čini se najizglednijom opcijom jer, poznato je, u kompliciranim odnosima unutar HDZ-a dvije struje - kolokvijalno nazvane 'hercegovačka' i 'tehnomenadžerska' - teško se podnose.

Pravi čovjek na pravom mjestu

A u kaotičnoj atmosferi nastaloj nakon formiranja vlasti u javni prostor isplivavaju informacije koje bi u normalnim okolnostima ostale duboko u pozadini - jednako kao i sam Jozo Petrović, osoba po kojoj bi se mogla skrojiti definicija izraza 'siva eminencija'.

On je, naime, u proteklih desetak godina u apsolutno svakoj prilici bio na apsolutno pravom mjestu. Dok je Ivica Todorić početkom dvijetisućitih udarao ozbiljne temelje svog poslovnog carstva i Hrvatskom širio svoju poslovnu strategiju K-plus, on mu je sjedio u samom vodstvu tvrtke, u koje je došao nakon što je vodio hotel Intercontinental.

Kad se u talijanskoj Veroni  premijerno prikazivala već legendarna opera 'Cavalleria rusticana' - još poznatija po činjenici da je na marginama upravo tada postignut dogovor o prodaji Plive američkom Barru - Petrović je ondje boravio zajedno s Ivom Sanaderom, Miomirom Žužulom i bivšim direktorom tvrtke Željkom Čovićem

Kad se politika uhvatila Ine i umjesto u regionalnog igrača stala pretvarati nacionalnu naftnu kompaniju u podružnicu malih, ali ambicioznih tvrtki iz susjedstva, i on se zainteresirao za naftu i benzin. Bez iskustva, najprije je nekoliko godina učio zanat u sektoru maloprodaje, a kad se uhvatio ozbiljnog rafinerijskog biznisa, ishod je bio neslavan - Ina je u tri mjeseca izgubila milijardu i pol kuna.

Anonimnoj slovenskoj posredničkoj tvrtki Salbatring sa samo četrnaest zaposlenih baš u tom razdoblju prihod je porastao za tisuću posto.

Iskustvo i u stranačkom financiranju

U nafti i oko nje Jozo Petrović vrti se još od uspona Ive Sanadera pa, evo, sve do današnjih dana, kada njegovo ime potpredsjednik Vlade Božo Petrov spominje u kontekstu izdaje nacionalnih interesa i pogodovanja stranim tvrtkama u otimanju nacionalnog bogatstva. Po nekim sudskim svjedočenjima, bio je ključan akter u odlukama oko uvjeta kupnje plinskog biznisa od Mađara, jedini je svjedočio susretima tadašnjeg premijera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija, imao je uvijek otvorena vrata Banskih dvora, a navodno je imao ulogu i u Ininom angažiranju Fimi medije, tvrtke koja se općenito smatra oglednim primjerkom institucionalizirane korupcije.

Ah, da, stranačko financiranje: Jozo Petrović i na tom planu ima dosta iskustva. Mediji su ga označavali značajnim akterom još od rane faze Karamarkovog osvajanja HDZ-a pa sve do nedavnog formiranja vlasti, kada je tjednik Nacional optužio da preko nominiranja Ivice Vrkića za mogućeg hrvatskog premijera upravo Mađari nastoje formirati hrvatsku Vladu. Petrović je dobar i s njim i Karamarkom, a istovremeno radi za MOL.

Ta je priča dosad lebdjela u sferi nagađanja da bi nedavno ponovno tjednik Nacional objavio povjerljivo svjedočenje MOL-ove dužnosnice u arbitražnom postupku: ona je, naime, izričito optužila Jozu Petrovića da se za njih bavi - poslovnom špijunažom. I to već godinama, tvrdi se u tom dokumentu, premda je potpisanim ugovorom Mađarima bilo decidirano zabranjeno angažirati bivše Inine direktore.

Svjedok iz prve ruke

Kao konzultant Mađara, ali i direktni svjedok susreta Sanadera i Hernadija, on na arbitraži u Londonu svjedoči o tome je li bivši premijer uzeo mito kako bi predao upravljačka prava nad Inom.

Karamarkova nervoza zbog propitkivanja činjenice da se radi o 'osobi s kojom se druži' stoga samo izaziva ove sumnje: sada se u nešto drugačijem svjetlu gleda njegovo neuobičajeno blisko održavanje odnosa s vlasti u Mađarskoj još i prije nego što je stupio na vlast, kao i najnoviji pokušaj da preko Milana Bandića skupi dovoljno ruku kako bi izbacio Božu Petrova i Most iz svih kombinacija.

'Ne znam o čemu drugi članovi Vlade razgovaraju sa svojim prijateljima i poznanicima, ali mene je moje dugogodišnje iskustvo u najosjetljivijim poslovima za sigurnost građana naučilo da osjetljiva pitanja od nacionalnog interesa vrlo jasno odijelim od svoga privatnog života. Da to nisam radio cijeli život, moja bi karijera vrlo kratko trajala', oglasio se na prozivke Tomislav Karamarko.

Oglasio se priopćenjem i prozvani Petrović. 'Duboko sam uvjeren kako bi se dogovorom MOL-a i Vlade Republike Hrvatske oko Ine stekli uvjeti za njeno više transparentno poslovanje, a razne lobističke kuće ne bi na tom pitanju zarađivale milijunske iznose za izradu raznih analiza povezanih s arbitražama koje su u tijeku', rekao je on, pecnuvši tako bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, koji je naručio skupocjenu studiju od konzultanta Jasminka Umičevića.

U Vrdoljakovo je vrijeme Ministarstvo gospodarstvo naručilo, za potrebe službenih postupaka Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a, studiju o poslovanju Ine i platilo je deset i pol milijuna kuna, a zatim je nije koristilo u tim postupcima.

Hrana za teoretičare zavjere

Teoretičari zavjere ovdje imaju materijala u izobilju: čim je Petrov glasno progovorio da neće dozvoliti prodaju Ine i rasprodaju nacionalnih resursa, ispada iz igre. Kapital i ozbiljni interesi velikih igrača uvijek su igrali presudnu ulogu u politici dok ideološke podjele i nadjačavanja ustaša i partizana služe tek kao zgodan paravan i zabava za mase.

Jozo Petrović ovih dana gurnut je pod svjetla reflektora i po svemu sudeći završena je njegova životna faza u kojoj je uspješno i lagodno boravio u anonimnosti, poput pravog lobista baveći se isključivo političko-ekonomskim posredovanjem. Kao kad je, recimo, Tomislava Karamarka posljednjih godina spajao s ozbiljnim biznismenima s kojima dotad nije imao kontakata.

Doduše, tek mu preostaje razjasniti jednu dosta neugodnu epizodu: optužnicu koja je uslijedila nakon kratkotrajnog privođenja 2013. godine, a po kojoj je preko viđenijih likova krim scene - uključujući famozne 'Čepince' - navodno plaćao korumpirane policajce i nabavljao povjerljive informacije o Uskokovim tajnim istragama oko gospodarskog kriminala ili naručenih ubojstava.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko već je javno kazao da se Joze Petrovića ne namjerava odreći - dapače, čini se da je zbog toga spreman i rasturiti vladajuću koaliciju - a kao argument u prilog svom pravu da se druži s kime god hoće istresao je podatak da njih dvojica već desetljećima zajedno djeluju u Košarkaškom klubu Zagreb.

Istina, mada treba kazati i da se baš u tom klubu okuplja ekipa zanimljivog profila.

Ljude s nešto boljom mentalnom kondicijom situacija će podsjetiti na davnu 'nanbudo družinu', u kojoj su se sportom - i formalno ni s čime drugim - bavili Tomislav Karamarko, Mladen Vedriš, Slaven Letica, Srećko Ferenčak, Zdravko Mamić, Stipe Mesić...