HDZ-OV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Znanstvenik i kirurg želi biti enzim između znanosti i gospodarstva

12.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Potpisao je obećanje za otvaranje tisuću radnih mjesta, a sada dodaje da u prvoj godina mandata može stvoriti dvostruko više. Dražen Vidović, HDZ-kandidat za gradonačelnika Osijeka, kirurg i znanstvenik, u intervjuu za tportal nanizao je ideje za napredak grada u kojem 'do posla ne možeš ako nemaš HDSSB-ovu člansku iskaznicu'. Aktualnoj vlasti najviše zamjera povećanje nezaposlenosti i 'to što po 'svoje' mišljenje odlaze čovjeku koji je u posljednjih 20 godina u potpunosti devastirao gospodarstvo grada i županije, osobi koja je u zavadi s cijelim svijetom'

Potpisali ste izjavu kojom biračima obećavate da ćete u mandatu stvoriti uvjete za otvaranje 1.000 radnih mjesta u Osijeku. Kojim ćete projektima to postići i planirate li radi toga zaduživanje grada?

Štoviše, tu sam izjavu ovjerio kod javnog bilježnika kako bih javnost upozorio da mislim krajnje ozbiljno! Gradonačelnik mora snositi posljedice za neispunjena obećanja. Riječju, ako ne ostvarim pomak u zapošljavanju, odlazim! Tako ćemo, ako treba, gradonačelnika birati svakih godinu dana, sve dok ne dođemo do onoga koji će nas znati izvući iz krize. Valjda je sada posvema jasno kako ne govorim u predizborne svrhe. Tih tisuću radnih mjesta prije svega vidim u žurnom pokretanju zamrle građevinske operative jer ovog trenutka u Osijeku se mogu uočiti samo dvije dizalice. Jedna je na stambenoj zgradi u Retfali, a druga na renoviranju privatne kuće u našoj najljepšoj ulici! Gradonačelnik mora znati privući strane ulagače, svježi novac, no prije toga mora im stvoriti uvjete za nesmetani dolazak jer s ovako visokim nametima Osijek uopće nije zanimljiva destinacija svjetskom kapitalu. Takvo ćemo ozračje stubokom i žurno promijeniti, smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja stvorit ćemo poduzetničku klimu, a potom dovesti transparentni strani kapital za projekte što smo ih osmislili. Dakle, ne tisuću, najmanje dvije tisuće radnih mjesta otvorit ćemo samo u građevinarstvu već u prvoj godini mandata! Zaduživanja su nužna jedino ako će poslužiti otvaranju novih proizvodnih kapaciteta, ništa drugo ne dolazi u obzir!

Želite smanjiti prirez, cijenu vode i dječjih vrtića, ali i velika ulaganja poput domova umirovljenika, hospicija, centra za dijabetes, studentskog grada s tehnološkim parkom, hostelom, kazalištem i kinom. Imate li plan za veće prihode u proračunu i kako ih namjeravate ostvariti?

Smanjenjem prireza, inače najvećeg u državi, želimo pomoći poduzetnicima, koji već dišu na škrge. Ako im olakšamo poslovanje, dat ćemo im i više zraka za razvoj, što samo po sebi znači i veću proizvodnju, pa tako i bolje punjenje proračuna. Na stotine lokala u vlasništvu grada u samom središtu Osijeka ovaj čas zjapi prazno jer su najamnine iznimno visoke! Za samo jednu kunu mjesečno dat ćemo ih mladim poduzetnicima, čime ćemo stvoriti uvjete za otvaranje tristotinjak novih radnih mjesta. Tvrđa je, na papiru, zaštićeni spomenik kulture, a u stvarnosti je sjedište nekulture. Ne smije to biti najveće besplatno parkiralište u gradu, već najveće okupljalište slobodnih profesija, točnije kulturni stožer grada u kojem će stolovati umjetnost i hrvatska baština. Tvrđu vidim kao stjecište umjetnika i obrtnika svih profila, osobito onih koji njeguju stare zanate. Tako će ta barokna ljepotica postati turističkom mekom , al pari Dubrovniku, jer je i površinom i značenjem možemo komparirati jedino s tim svjetskim biserom. Više turista i više obrtnika jamči i veću zaradu a, koliko ja znam, proračun se najbolje namiruje preko povećane zaposlenosti!

Ostvarili ste bogatu stručnu i znanstvenu karijeru u području medicine. Što je presudilo vašoj odluci da se upustite u kandidaturu za gradonačelnika?

Svi moji protukandidati spadaju u politički establišment, u tu posebnu i posve odnarođenu elitu! Ja, pak, ne! I držim kako je to moja suštinska prednost jer se uz mene ne veže nijedna afera, iza mene nema prljavoga rublja! Cijelu sam svoju profesionalnu karijeru, pa tako i egzistenciju, izgradio maksimalno odmaknut od politike, a sad sam u te vode ušao samo kako bih pomogao svome rodnom gradu. Naprosto, ne mogu više prekriženih ruku gledati kako Osijek propada, kako sveudilj zaostaje! Prije rata ovdje je živjelo 120 tisuća ljudi, a sada smo debelo ispod stotice, s tim da je trend i dalje negativan. Ako ne poduzmemo žurne korake, nećemo više biti ni četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, vrlo brzo preskočit će nas i Zadar i Velika Gorica. Iskreno, žudim da ovo postane grad u koji se dolazi, a ne onaj iz kojeg se odlazi! Iz sveg srca volio bih da mogu vratiti osmijeh na napaćena lica svojih sugrađanki i sugrađana! A vjerujte da znam kako. Jer gradonačelnička funkcija je klasično menadžerska, a, premda kirurg, ja sam i menadžer. Naime, već dvije godine uspješno vodim dvije tvrtke u Osijeku i Vinkovcima, zapošljavam 14 djelatnika i znam kako je to osigurati im plaće svaki mjesec. Ipak, prije svega gradonačelnik mora biti čovjek s vizijom, no mora i okupiti ekipu stručnjaka koji će te ideje provesti u djela. A ja i to imam. Moji su prvi suradnici, ujedno i kandidati za dogradonačelničke funkcije, diplomirana pravnica Marijana Kopljar i magistar ekonomije Mario Barić; istinski intelektualci, vrsni stručnjaci, pravi tim za vrhunska ostvarenja!

U Osijeku studira preko 20 tisuća mladih, ali malo ih ostaje. Što ćete učiniti da ih zadržite u gradu i potaknete da ovdje žive i rade?

Nažalost, odljev mladih stručnjaka nije samo osječki specifikum! U sadašnjem hrvatskom gospodarskom trenutku mladi su ekonomska bomba jer aktualna vlast, kako na razini države, tako i lokalne samouprave, ne zna što s njima, kako im osigurati posao, pa je 51 posto mladih bez zaposlenja! Ono što je osječka je posebnost jest to da je ovdje situacija još gora, bezmalo na razini tragedije! Naime, naše sveučilište pohađaju 22 tisuće studenata, od kojih većina završi na sjeverozapadu Hrvatske ili u inozemstvu i mi čim prije moramo zaustaviti taj prekomjerni odljev mozgova. Pokrenut ću gospodarstvo s ozbiljnim osloncem na mlade i obrazovane, povezati uspješne poslovne subjekte sa sveučilištem. Nedavno sam bio u Budimpešti gdje sam se susreo s potencijalnim partnerima, liderima velike njemačke korporacije. U narednih godinu dana imaju potrebu za više od tisuću mladih diplomiranih stručnjaka s odličnim znanjem njemačkog i engleskog jezika. Otići ću na sveučilište i s katedrama za rečene jezike dogovoriti modalitete ubrzanog educiranja najsposobnijih apsolvenata. Znate, zadaća gradonačelnika je upravo to, da bude enzim, katalizator između znanosti i gospodarstva, da stvara radno ozračje.

Ostali kandidati trenutnu gradsku vlast optužuju za izolaciju Osijeka, nerazumni sukob sa središnjom vlašću i Zagrebom i savjetovanje s Mostarom. Što im vi najviše zamjerate i zašto?

Kratko i jasno: nisu ispunili nijedno obećanje! Usprkos notornoj istini da u Osijeku do posla ne možeš ako nemaš HDSSB-ovu člansku iskaznicu, za njihova mandata izgubljeno je čak četiri tisuće radnih mjesta, pa je sada više od 10 tisuća ljudi na birou! No još je strašnije to što po 'svoje' mišljenje odlaze čovjeku koji je u posljednjih 20 godina u potpunosti devastirao gospodarstvo grada i županije, osobi koja je u zavadi s cijelim svijetom! Taj je inatlija svojim ponašanjem i primitivnim stavovima skrenuo tijekove novca u neke druge regije i gradove. Nijednom u zadnja dva desetljeća Osijek nije bio u suglasju sa središnjom vlašću u Zagrebu. Prije tridesetak godina, kada je već brojao više od 100 tisuća žitelja, onaj isti Zadar i Velika Gorica nisu imali više od 30 tisuća! Ali od prvoga dana samostalnosti Hrvatske u tim je gradovima na vlasti HDZ! I, gdje smo danas? Nota bene, Osječani se moraju pomiriti sa središnjom vlašću, primaknuti joj se! Nasreću, učinit ćemo to vrlo brzo, točnije 19. svibnja, kada na lokalnim izborima pobjedi moj tim. Naime, za najkasnije godinu dana i u Banskim će dvorima stolovati HDZ!

TKO JE DRAŽEN VIDOVIĆ?

Dražen Vidović najponosniji je na karijeru kirurga i znanstvenika u području medicine, a nakon što je, kako kaže, dosegao njen vrhunac, želi znanje i iskustvo iskoristiti da bi pomakao kvalitetu života u Osijeku nabolje.

Završio je Medicinski fakultet u Osijeku, nakon čega se početkom 90-ih usavršavao na katedri za Imunologiju medicinskog fakulteta u Rijeci. U Domovinskom ratu dvije godine bio je zapovjednik saniteta, pripadnik 106. brigade i 68. bojne vojne policije. Zatim je specijalizirao na Klinici za kirurgiju KB Osijek, gdje do danas radi kao abdominalni kirurg, a od 2008. godine pročelnik odjela za abdominalnu kirurgiju.

Završio je 1998. godine stručni poslijediplomski studij UZV u kliničkoj medicini, smjer gastroenterologija i hepatologija, a 2005. godine znanstveni poslijediplomski studij iz biomedicine i zdravstva na Medicinskom fakultetu Osijek. Prošle godine doktorirao je na tom fakultetu s temom o liječenju karcinoma želuca. Od ožujka je i docent na tom fakultetu.

Lani je krenuo i u poduzetničke vode i otvorio polikliniku u Vinkovcima i kasnije podružnicu u Osijeku, s ukupno jedanaest zaposlenih.

Sve do početka godine nije bio stranački aktivan. U nedavnom gostovanju u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije rekao je da se za HDZ odlučio kada je vidio poteze Jadranke Kosor te da se stranka čisti od kompromitiranog kadra.