OKRUGLI STOL: MEDIJI I ZNANOST

Znanstvenici su tromi, mediji selektivni

20.05.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Osnovna pretpostavka za uspostavu bolje prezentacije znanosti u medijima je sređivanje stanja u oba sustava (znanosti i medijima), jer u Hrvatskoj niti jedan od ta dva sustava ne funkcionira kako bi trebalo, rečeno je na današnjem okruglom stolu 'Mediji i znanost' u Novinarskom domu

Cilj okruglog stola, na kojem su sudjelovali znanstvenici i novinari koji prate znanost, bio je upozoriti na probleme praćenja znanosti u medijima. Dekan zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Mladen Juračić rekao je da je akademska zajednica u Hrvatskoj vrlo troma u komunikaciji prema javnosti te da u Hrvatskoj, za razliku od Velike Britanije, ne postoji poticaj da se znanstvenici obraćaju javnosti.


Stoga ne čudi da istraživači hrvatskog porijekla koji rade u inozemstvu ( i tamo su prisiljeni izlaziti u javnost) dobivaju znatno više prostora u hrvatskim medijima od istraživača koji rade u Hrvatskoj, kazao je. Upozorio je i na problem financiranja znanstveno-popularnih časopisa u Hrvatskoj.

Da je popularizacija znanosti još uvijek na marginama društva smatra Dejan Vinković s splitskog PMF-a. Ocijenio je da se nastava prirodnih znanosti u školama urušila te da su prirodne i tehničke znanosti postale od drugorazredne važnosti na sveučilištima.

Vinković je kazao da se HTV-ova emisija 'Na rubu znanosti' krivo smatra emisijom o znanosti, već se radi o pseudo znanosti što bi trebalo biti u zabavnom programu. Smatra da su najveći promotori znanosti u Hrvatskoj američke TV serije CSI, Dr. House, Numbers i sl.

Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija rekao je da su teme iz društvenih i humanističkih znanosti u hrvatskim medijima zastupljene relativno nekvalitetno i štetno za te znanosti jer ih se često tretira kao kulturne, a ne znanstvene djelatnosti.

Uz to, većina medijskih priloga o događajima iz tih znanosti je neprirodno nekritična te se selektivnim pristupom medija pojedinim društvenim i humanističkim disciplinama stvara nerealna slika o znanstvenom autoritetu nekih hrvatskih i inozemnih znanstvenika.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je na sve manju specijalizaciju novinara napomenuvši kako se u hrvatskom medijskom prostoru samo desetak novinara sustavno bavi znanošću.

Znanost u ovom trenutku nije dovoljno seksi za medije, smatra Duka napomenuvši da se danas u medijima znanost potiskuje na račun spektakla i života 'poznatih' osoba. Tijekom rasprave upozoreno je na poplavu pseudoznanosti u medijima te na činjenicu da mediji preferiraju sport i zabavu, a marginaliziraju kulturu i znanost.